Situácia je kritická aj v Poľsku. Vláda vyhlásila stav živelnej pohromy

16.9.2024 10:10 , Aktualizované: 16.9.2024 16:20

Poľská vláda v pondelok vyhlásila stav živelnej pohromy, ktorého cieľom je zjednodušiť a urýchliť prísun pomoci regiónom na juhu krajiny, ktoré zasiahli povodne.

Informovala o tom agentúra PAP.

Stav živelnej pohromy

Vládny kabinet sa v pondelok zišiel na mimoriadnej schôdzi, aby prerokoval podrobnosti nariadenia, ktoré nadobudlo účinnosť v pondelok popoludní po zverejnení v úradnom vestníku. Stav živelnej pohromy sa bude na základe nariadenia týkať častí Veľkopoľského vojvodstva na juhozápade krajiny a Opolského a Sliezskeho vojvodstva na juhu.

Južné Poľsko cez víkend postihli ničivé záplavy, ktoré poškodili domy, mosty, cestné komunikácie a ďalšiu infraštruktúru. V noci z nedele (15. 9.) na pondelok evakuovali približne 2 600 ľudí, informoval v pondelok dopoludnia poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. V postihnutých oblastiach zasahovali hasiči, policajti aj vojaci.

Viaceré úmrtia

Hovorca ministerstva vnútra Jacek Dobrzynski pre spravodajskú webovú stránku wp.pl v pondelok povedal, že záplavy si vyžiadali obete na životoch. „Máme už informácie o štyroch úmrtiach, nechcem však zovšeobecňovať a tvrdiť, že všetky tieto úmrtia sú dôsledkom záplav,“ vysvetlil.

Zatiaľ poslednou obeťou živlu je sedemdesiatjedenročný Krzysztof Kamiński - chirurg a primár jedného z oddelení okresnej nemocnice v Nise, ktorý sa cez víkend nevrátil domov zo služby, napísal denník Rzeczpospolita.

Lekárovo telo našli v noci na dnešok blízko ulice, ktorá bola o deň predtým celá pod vodou, píše denník. Povodne si v Poľsku podľa neho vyžiadali zrejme aj životy ďalších štyroch ľudí: dvoch mužov a dvoch žien. Denník však zároveň upozornil, že zatiaľ nie je isté, že všetky tieto úmrtia priamo súvisia s povodňou.

Pomoc obetiam záplav

Poľsko vyčlenilo jednu miliardu zlotých (234 miliónov eur) na pomoc obetiam záplav na juhu krajiny, oznámil v pondelok premiér Donald Tusk. T

„Obrátil som sa na ministra financií a v tejto chvíli sme zabezpečili rezervnú miliardu zlotých pre potreby lokalít a ľudí zasiahnutých povodňami,“ uviedol Tusk na tlačovej konferencii.

Podľa Tuska môžu ľudia postihnutí povodňami požiadať o okamžitú pomoc do výšky 10-tisíc zlotých (2 341 eur), ďalej o pomoc až do výšky 100-tisíc zlotých (23 412 eur) na opravu domov či hospodárskych budov a o pomoc do výšky 200-tisíc zlotých (46 824 eur) na rekonštrukciu obytných budov.

„Minister financií ma uistil, že v súlade s našimi očakávaniami nebudú chýbať prostriedky na okamžitú a dlhodobú pomoc,“ povedal poľský premiér.

Záplavy aj v Nise, Opole a Kladsku

Znovu sa zhoršila situácia v Kladskej Nise nad mestom Nisa. Prevalila sa priepust medzi dvoma nádržami nad mestečkom Paczków. Radnica nariadila evakuáciu časti obce. V Nise ležiacej o niekoľko kilometrov nižšie po prúde rieky sa po 13:00 rozozneli sirény varujúce obyvateľov pred nárastom hladiny. Úrady ich vyzvali, aby sa odobrali do bezpečia.

V Nise bola situácia ťažká už v nedeľu večer a hasiči napríklad evakuovali celú nemocnicu. Zdravotnícke zariadenie zostáva mimo prevádzky, upozornilo vedenie mesta. Ľudia v Nise sú bez dodávok pitnej vody, pretože poškodená je pravdepodobne vodárenská sieť.

V Opole hladina Odry nad ránom prekročila šesť metrov. "Vyhlásenie protipovodňového poplachu znamená ďalšie sledovanie valov a technických zariadení a tiež povolanie všetkých záchranných zložiek do nepretržitej pohotovosti," uviedol opolský starosta Arkadiusz Wiśniewski.

Ako "stav zúfalstva a veľkej ľudskej drámy" opísal reportér serveru onet.pl situáciu v Kladsku, ktorého centrum sa v nedeľu ocitlo pod vodou. "Predstavte si, že úroveň Nisy na vyhlásenie poplachu je 2,5 metra. V strašnom roku 1997 voda dosiahla úroveň 6,5 metra, včera (v nedeľu) sme mali osem metrov," uviedol reportér.

Poľský hydrometeorologický ústav upresnil, že hladina Kladskej Nisy sa v Kladsku dostala o skoro 150 centimetrov vyššie ako pri katastrofálnej povodni v roku 1997. Veľká voda podľa neho teraz poškodila aj automatické zariadenie na meranie množstva vody.

Ľudí evakuujú pomocou vrtuľníkov

V Dolnosliezskom vojvodstve záchranári doteraz evakuovali vyše 3190 ľudí, uviedol šéf regiónu Maciej Awižeń. V okrese Kladsko sú naďalej miesta, kam sa záchranári nedokážu dostať ani na člnoch. Uviaznutých ľudí sa tam pokúsi evakuovať pomocou vrtuľníkov, povedal hovorca hasičov Karol Kierzkowski.

Poľské ministerstvo školstva informovalo, že v oblastiach zasiahnutých záplavami v pondelok zostalo zatvorených viac ako 350 škôlok a škôl.

Pozrite si reportáž o záplavách v Poľsku zo 16. septembra 2024.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok