Poľský premiér ostro kritizuje sprísnenie nemeckých hraničných kontrol. Varšava chce diskutovať s ďalšími krajinami

10.9.2024 17:02

Poľský premiér Donald Tusk v utorok odsúdil podľa jeho slov neakceptovateľné rozhodnutie susedného Nemecka sprísniť hraničné kontroly s cieľom obmedziť nelegálnu migráciu do krajiny.

Donald Tusk
Foto: TASR/AP

Poľsko osloví ďalšie krajiny

„V najbližších hodinách oslovíme ďalšie krajiny, ktorých sa rozhodnutie Berlína týka, na naliehavé konzultácie. Takéto kroky sú z pohľadu Poľska neprijateľné,“ vyhlásil Tusk.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová oznámila obnovenie pasových kontrol na všetkých pozemných hraniciach Nemecka v pondelok. Hraničné kontroly sa začnú 16. septembra a budú trvať šesť mesiacov.

Hraničné kontroly po smrteľnom útoku

K tomuto kroku pristúpil Berlín po augustovom smrteľnom útoku nožom v západonemeckom Solingene. Útočník zabil tri osoby a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia.

Hlavným podozrivým je 26-ročný Sýrčan, ktorý sa vyhýbal príkazu na deportáciu z Nemecka do Bulharska, kde prvýkrát vstúpil na územie EÚ.

Všetky susedné krajiny Nemecka patria do schengenského priestoru, ktorý za normálnych okolností umožňuje cestovanie bez kontrol na vnútorných hraniciach.

Pozrite si reportáž z 9. septembra 2024 o dočasných kontrolách na hraniciach.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok