Reakcia na hrozbu islamistického terorizmu: Nemecko zavádza dočasné hraničné kontroly

9.9.2024 16:07 , Aktualizované: 9.9.2024 17:04

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v pondelok (9. 9.) potvrdila, že nariadila dočasné kontroly na celej pozemnej hranici krajiny.

Kontroly na všetkých hraniciach

Okrem českej, rakúskej, poľskej a švajčiarskej hranice tak bude spolková polícia strážiť aj hranicu s Francúzskom, Luxemburskom, Belgickom, Holandskom a Dánskom.

Opatrenie, o ktorom už ministerka informovala Európsku komisiu, je podľa nej namierené proti nelegálnej migrácii. Vláda vyvinula aj model pre "efektívne odmietanie migrantov na hraniciach, ktoré bude v súlade s európskym právom", dodala Faeserová na tlačovej konferencii.

Nemecko kontroluje svoje hranice s Rakúskom od roku 2015 a s Českou republikou, Poľskom a Švajčiarskom od októbra minulého roka.

Dočasné kontroly na hraniciach s Francúzskom boli naplánované do konca septembra v súvislosti s olympijskými a paralympijskými hrami.

Sprísnenie migračnej politiky

V Nemecku sa v posledných týždňoch diskutuje o sprísnení migračnej politiky. Vyvolal ju najmä augustový teroristický útok v Solingene, pri ktorom neúspešný žiadateľ o azyl zo Sýrie zabil na mestskom festivale troch ľudí a osem ďalších zranil.

Impulzom do diskusie boli aj voľby vo východonemeckých spolkových krajinách Sasko a Durínsko, v ktorých protiimigračná AfD získala viac ako 30 % hlasov. Strana dokonca zvíťazila v durínskych voľbách a o dva týždne smeruje k víťazstvu v krajinských voľbách v Brandenbursku.

V utorok (10. 9.) sa má v Berlíne uskutočniť druhé kolo rokovaní medzi zástupcami vlády, opozície a spolkových krajín. Po útoku v Solingene vláda kancelára Olafa Scholza predstavila „bezpečnostný balík“ na sprísnenie nemeckej migračnej politiky. Podľa opozičnej konzervatívnej únie CDU/CSU však vláda nejde dostatočne ďaleko, pričom líder CDU Friedrich Merz požaduje napríklad odmietanie migrantov na hraniciach.

Líder sesterskej strany CSU a bavorský premiér Markus Söder zasa vyzval Nemecko, aby znížilo počet prijímaných žiadostí o azyl pod 100 000 ročne. Nie je jasné, či CDU/CSU nakoniec kývne na pokračovanie rokovaní s vládou.

Podľa nemeckých štatistík podali cudzinci v Nemecku do konca júla približne 153 000 žiadostí o azyl a do konca roka by sa ich počet mohol zvýšiť na 263 000. V roku 2023 to bolo 352 000 žiadostí. 

Pozrite si reportáž spolu s vyjadrením N. Feaserovej z 24. júla 2024 o zákaze Islamského centra v Hamburgu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok