Muž v Nemecku sa s nožom vrhol na okoloidúcich, traja ľudia neprežili. K útoku sa prihlásil Islamský štát

24.8.2024 08:04 , Aktualizované: 24.8.2024 21:20

K zodpovednosti za piatkový útok v nemeckom meste Solingen, pri ktorom prišli o život traja ľudia, sa prihlásil Islamský štát. Oznámila to agentúra Reuters.

Nemecko
Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení na Telegrame skupina tvrdí, že útok uskutočnil jeden z jej členov ako pomstu za moslimov v Palestíne a všade inde. Nemecká polícia po útočníkovi stále pátra. Novo však oznámila, že na základe získaných informácií podniká akciu v azylovom dome pre utečencov v centre mesta.

Polícia stále pátra po mužovi, ktorý v piatok večer pri oslavách 650. výročia založenia Solingenu nožom zabil troch ľudí a ďalších osem zranil, z toho päť ťažko. Mesto preslávené výrobou nožov ďalšiu časť podujatia nazvanú Oslavy rôznorodosti cez tento víkend zrušilo.

Polícia má podozrenie, že išlo o teroristický čin

Polícia zadržala v sobotu skoro ráno 15-ročného chlapca, ten však podľa polície nebol páchateľom.

Caspers uviedol, že úrady stále zisťujú, čo za útokom stojí. "Zatiaľ sa nám nepodarilo určiť motív, ale na základe všetkých okolností predpokladáme, že nemožno vylúčiť prvotné podozrenie na teroristicky motivovaný čin," povedal Caspers.

Zadržaný chlapec je podľa polície podozrivý z toho, že o plánovanom útoku vedel a neinformoval úrady, nebol však útočníkom.

Šéf polície v Düsseldorfe Thorsten Fleiss dodal, že stále nie je k dispozícii jasný popis či obraz podozrivého páchateľa. Polícia preto zriadila internetový portál, kam môžu ľudia nahrávať zábery a posielať akékoľvek ďalšie informácie týkajúce sa útoku. Polícia tiež vyzvala občanov, aby zostali ostražití.

O život v piatok prišli dvaja muži a jedna žena vo veku 67 a 56 rokov, ktorí pochádzali zo Solingenu a z Düsseldorfu. Útok sa odohral okolo 21.40 h v meste, ktoré má asi 160-tisíc obyvateľov a preslávilo výrobou nožov.

Mesto oslavovalo

Päť zranených je vo vážnom stave. Mesto práve oslavuje 650 rokov od svojho založenia. Ďalšiu časť podujatia nazvanú Oslavy rôznorodosti cez tento víkend úrady zrušili.

Muž podľa svedkov vyzeral ako Arab

Muž, ktorý podľa niektorých svedkov vyzeral ako Arab, sa s nožom vrhal na náhodných okoloidúcich, napísal denník Bild.

Úrady však zatiaľ bližšie informácie o útočníkovi neuvádzajú. Bild tiež napísal, že polícia skoro ráno zatkla jednu osobu a vypočúva ju. Nie je jasné, či ide o páchateľov, poznamenal Bild.

Scholz vyjadril sústrasť

Sústrasť pozostalým vyjadril a skoré uzdravenie zraneným zaželal spolkový kancelár Olaf Scholz, ktorý zároveň vyzval na rýchle vypátranie útočníka a na jeho "potrestanie v plnom rozsahu".

Sústrasť vyjadrili aj spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier či šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Taktiež spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová už ráno prejavila sústrasť pozostalým a rodinám zranených.

"Polícia Severného Porýnia-Vestfálska má všetku podporu spolkovej vlády. Som v neustálom kontakte s (tamojším) ministrom vnútra Herbertom Reulom," napísala Faeserová na sieti X. Dodala, že bezpečnostné zložky robia všetko pre vypátranie páchateľa a vyšetrenie pozadia útoku.

Podľa hovorcu ministerstva vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko sa páchateľovi podarilo utiecť v zmätku a panike, ktoré po útoku prepukli. Muž obete úmyselne bodal do krku, uviedol hovorca.

"Vypočúvame svedkov aj zranených. Po útočníkovi pátra veľký tím ľudí," uviedla nemecká polícia.

Útoky nožom sú v Nemecku veľkou témou

Útoky nožom sú teraz v Nemecku veľkou témou, keďže ich frekvencia sa každoročne zvyšuje. Tento týždeň v pondelok policajti v Mníchove zastrelili ženu, ktorá ich napadla nožom.

Na začiatku júna zomrel policajt, ktorého pobodal útočník v centre Mannheimu počas akcie hnutia Pax Európa, ktoré je kritické voči islamu. Zranených bolo tiež päť príslušníkov tohto hnutia vrátane jeho šéfa.

Ministerka vnútra Faeserová už skôr oznámila, že sa rozšíria zóny, v ktorých bude nosenie nožov zakázané. Takéto zóny už teraz fungujú na niektorých staniciach či v problematických centrách miest. Faeserová chce tiež vo verejnom priestore obmedziť povolenú dĺžku čepele a úplne zakázať nože s vystreľovacou čepeľou. Teraz je povolená čepeľ s dĺžkou 12 centimetrov, ministerka chce limit znížiť na šesť centimetrov.

Pozrite si archívnu reportáž z 18. augusta o tom, ako v Nemecku horeli kabínky ruského kola.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok