Umelá inteligencia v boji proti kriminalite. Nemci ju nasadia na železniciach, snímať bude cestujúcich

23.8.2024 09:47

Opozičná konzervatívna únia CDU/CSU, ktorá je podľa prieskumov najväčšou politickou silou v Nemecku, chce nasadiť umelú inteligenciu na vyhodnocovanie záznamov z bezpečnostných kamier na železničných staniciach.

Frankfurt streľba
Foto: TASR/AP

Sľubuje si od toho pokrok pri pátraní po hľadaných zločincoch a včasné odhalenie potenciálnych násilníkov. V Nemecku je násilie na železničných staniciach v súčasnosti veľkým problémom, ročne sa tu odohrajú stovky útokov nožom.

Pred niekoľkými dňami bavorský minister vnútra Joachim Herrmann, ktorý je členom bavorskej vládnej Kresťanskosociálnej únie, sesterskej strany celonemeckej Kresťanskodemokratickej únie hovoril o využívaní umelej inteligencie pri rozpoznávaní tvárí na verejných miestach vrátane železničných staníc.

Prísne zákony obmedzujú identifikáciu

"Polícia naliehavo potrebuje viac možností, aby mohla biometrické rozpoznávanie tvárí využívať aj pri pátraní po zločincoch," povedal. Preto chce do vyhodnocovania tvárí zapojiť umelú inteligenciu. V súčasnosti je v Nemecku takýto prístup prísne obmedzený zákonom a vyžaduje si povolenie súdu.

Ines Clausová, ktorá vedie frakciu CDU v hesenskom krajinskom parlamente, teraz prišla s podobným návrhom ako Herrmann. "Pomocou rozpoznávania tváre a umelej inteligencie môžeme ochrániť 99 percent ľudí pred jedným percentom zločincov. Ak ju správne využijeme, AI by mohla v budúcnosti rozpoznávať napríklad aj zbrane, čo by nám dalo náskok minútu a pol na záchranu života," povedala pre noviny Bild.

Útok vo Frankfurte

Clausová hovorila o umelej inteligencii a rozpoznávaní tváre v súvislosti s utorkovým incidentom na frankfurtskej hlavnej stanici, kde muž zastrelil iného muža. Potom vystrelil ďalšie rany do hlavy ležiacej obete. Strelca krátko nato zadržala polícia.

Biometrické rozpoznávanie tváre už používa napríklad saská polícia v Zhořelci na hraniciach s Českou republikou a Poľskom. To sa nepáči miestnym Pirátom, ktorým ide najmä o digitálny svet a ochranu osobných údajov.

Anne Herpertzová, ktorá stranu zastupuje v drážďanskej mestskej rade, sa na to sťažovala u štátneho splnomocnenca pre ochranu osobných údajov, pretože to považuje za nezákonné.

Porovnávanie s policajnou databázou

Polícia v Zgorzelci nedávno pre ČTK uviedla, že biometrické rozpoznávanie tváre používa v prípade závažných trestných činov na základe súdneho príkazu.

"V systéme sú uložené porovnávacie snímky hľadaných a podozrivých osôb. Tie sa musia zadávať ručne, pretože kamerový systém nie je pripojený na internet ani do policajnej databázy. Obrázky sa porovnávajú s videozáznamom. Správa sa zobrazí len vtedy, ak existuje zhoda," vysvetlil hovorca policajného riaditeľstva v Zgorzelci Kai Siebenäuger, ako rozpoznávanie funguje.

Siebenäuger poznamenal, že zábery všetkých okoloidúcich a prechádzajúcich sa porovnávajú s vloženými zábermi. "Nevykonáva sa však žiadna identifikácia nezúčastnených osôb,“ povedal. Dodal tiež, že systém nie je v prevádzke 24 hodín denne, ale funguje v čase dopravnej špičky.

Pozrite si archívnu reportáž o požiari na festivale v Nemecku z 18. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok