Nemecko vydalo zatykač na ukrajinského potápača. Je podozrivý z poškodenia plynovodov Nord Stream

14.8.2024 10:04 , Aktualizované: 14.8.2024 12:41

Nemecko v rámci vyšetrovania poškodených plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 vydalo európsky zatykač na ukrajinského inštruktora potápania ako predpokladaného člena tímu, ktorý poškodil potrubie podmorského plynovodu Nord Stream.

Poľsko bolo zrejme základňou sabotérov pri útokoch na plynovody Nord Stream
Foto: Swedish Coast Guard via AP

S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom v stredu informujú nemecké denníky Süddeutsche Zeitung (SZ) a Die Zeit spolu s televíziou ARD. Nemecká generálna prokuratúra sa k týmto tvrdeniam odmietla vyjadriť, uviedla agentúra Reuters. Poľská prokuratúra ale v stredu potvrdila, že takýto zatykač dostala, uviedla agentúra Reuters.

Poľská prokuratúra uviedla, že Ukrajinec v Poľsku nebol zadržaný a že v júli odcestoval z Poľska späť na Ukrajinu. Nemecko síce vystavilo na potápačov zatykač, ale nezanieslo ho do databázy osôb v pátraní, a tak ho poľskí pohraničníci nezadržali, povedala serveru Onet hovorkyňa generálneho prokurátora Anna Adamiaková.

Potápač

Nemeckí vyšetrovatelia sa domnievajú, že muž, o ktorom je známe, že naposledy žil v Poľsku, bol jedným z potápačov, ktorí v septembri 2022 nainštalovali výbušné zariadenia na plynové potrubia vedúce z Ruska do Nemecka na dne Baltského mora, informovali s odvolaním sa na anonymné zdroje uvedené tri nemecké médiá.

Švédsky list Expressen, ktorý bol súčasťou pátrania v spolupráci s nemeckými médiami, napísal, že podozrivým zo sabotáže a zo spôsobenia explózie je štyridsaťštyriročný Volodymyr Žuravlov. Nemeckí vyšetrovatelia sa mu podľa listu dostali na stopu kvôli tomu, že auto, v ktorom išiel, zachytil fotoradar neďaleko prístavu, z ktorého vyplávala jachta Andromeda so skupinou predpokladaných diverzantov. Podľa skorších informácií jachta vyplávala z Rostocku.

Poľská prokuratúra sa k veci nevyjadrila

Nemecko podľa nich v júni požiadalo poľské úrady, aby podozrivého zadržali. Poľská prokuratúra sa ale k veci zatiaľ nevyjadrila.

Predpokladá sa, že podozrivý Ukrajinec medzičasom Poľsko opustil, napísal s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje magazín Der Spiegel.

Ďalší muž a žena - rovnako aj ukrajinskí inštruktori potápaní - boli identifikovaní v rámci nemeckého vyšetrovania sabotáže. Podľa SZ, Die Zeit a ARD na nich ale doteraz nebol vydaný zatykač.

Ak sa uvedené informácie potvrdia, bol by to prvý prelom v dlho vedenom vyšetrovaní, poznamenal britský list Financial Times.

Ďalší muž a žena - rovnako aj ukrajinskí inštruktori potápaní - boli identifikovaní v rámci nemeckého vyšetrovania sabotáže. Podľa SZ, Die Zeit a ARD na nich ale doteraz nebol vydaný zatykač.

Kto stál za výbuchmi, je záhadou

Záhadou podľa agentúry Reuters zostáva, kto stál za výbuchmi, ktoré zničili tri zo štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Tie sa po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022 stali kontroverzným symbolom závislosti Nemecka od ruského plynu.

Zo sabotáže sa vzájomne obviňujú Rusko a Západ. Všetci svoju účasť popierajú, k zodpovednosti sa doteraz nikto neprihlásil.

Vyšetrovanie, ktoré viedli švédske úrady, našlo stopy výbušnín na viacerých predmetoch získaných z miesta výbuchu. Tým sa potvrdilo, že explózie boli úmyselné.

V januári 2023 uskutočnilo Nemecko raziu na lodi, ktorá podľa neho mohla byť použitá na prepravu výbušnín. Nemci potom OSN oznámili, že podľa ich názoru mohli zariadenia k potrubiu v hĺbke 70 až 80 metrov pripojiť vyškolení potápači, uviedol Reuters.

Pozrite si aj reportáž z 26. februára o vyšetrovaní útoku na plynovody:

Ukrajinci z potápačskej školy

Nemci zistili, že na sabotáži, ktorá spôsobila explóziu plynovodného potrubia, sa pravdepodobne podieľali Ukrajinci z potápačskej školy Scuba Family, ktorí žijú v obci Pruszkov pri Varšave. Medzi podozrivými je majiteľ školy, jeho žena a jeden z pracovníkov, na ktorého nemecká prokuratúra vydala zatykač, napísal poľský list Gazeta Wyborcza. Z dokumentov, ktoré majiteľ školy zverejnil na internete, podľa denníka vyplýva, že tento človek je oprávnený potápať sa až do hĺbky 90 metrov, zatiaľ čo potrubie na dne Baltu bolo v hĺbke okolo 80 metrov.

Podľa nemeckej tlače, ktorý sa odvoláva na holandskú rozviedku, sabotáž podnikla špeciálna jednotka ukrajinského námorníctva a o operácii vedel - na rozdiel od prezidenta Volodymyra Zelenského - vtedajší veliteľ ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Politicky sa tento prípad nehodí Kyjevu ani Berlínu, zatiaľ čo Varšava podľa médií od začiatku nejavila záujem o pomoc s vyšetrovaním. Stavbu ruského plynovodu vedúceho do Nemecka totiž od začiatku pokladala za hriech.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok