Dánsko uzavrelo vyšetrovanie sabotáže Nord Streamu. Podľa polície bol skutok úmyselný

26.2.2024 10:51 , Aktualizované: 26.2.2024 16:35

Dánska polícia v pondelok oznámila, že uzavrela vyšetrovanie sabotáže plynovodu Nord Stream v Baltskom mori. Skutok bol podľa nej úmyselný, avšak nebude nikoho trestne stíhať. Informuje o tom agentúra AFP.

 "Na základe vyšetrovania (dánske) orgány môžu skonštatovať, že sabotáž potrubí bola úmyselná. Zároveň nebol zistený dostatočný dôvod na začatie trestného stíhania... Polícia v Kodani sa tak rozhodla uzavrieť vyšetrovanie výbuchov," citujú z vyhlásenia dánskej polície agentúry AFP a Reuters.

Švédsko ukončilo vyšetrovanie

Vyšetrovanie prípadu nedávno ukončilo aj Švédsko, a to s odôvodnením, že kauza nespadá do jeho jurisdikcie. Zhromaždené dôkazy však údajne odovzdalo Nemecku, ktoré sa k nim dosiaľ verejne nevyjadrilo.

Sabotáž

Plynovody Nord Stream 1 a 2 boli vybudované na prepravu plynu z Ruska priamo do Nemecka. Podvodné výbuchy ich poškodili 26. septembra. V ich dôsledku ostali plynovody nepoužiteľné, čím Rusko prišlo o možný zdroj na zárobok miliárd dolárov z predaja plynu.

Zjavná sabotáž vyvolala regionálnu núdzovú situáciu, keďže prišlo k odrezaniu pre Európu dôležitého energetického zdroja, uvádza AFP. Z poškodenia plynovodov boli obviňované viaceré krajiny vrátane Ruska, Spojených štátov a Ukrajiny, no všetky odmietli zodpovednosť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok