Operácie bez vedomia Zelenského. Ukrajinský dôstojník, ktorý riadil útok na Nord Stream, sedí vo väzení v Kyjeve

16.11.2023 16:58

Vysoký ukrajinský vojenský dôstojník so silnými väzbami na spravodajské služby v krajine zohral v roku 2022 ústrednú úlohu pri bombardovaní plynovodov Nord Stream. Vyplýva to zo zistení amerického denníka The Washington Post. Teraz sedí vo väzení v Kyjeve.

Russia_Ukraine_War_Britain843670.jpg
Foto: TASR/AP

Úloha dôstojníka je doteraz najpriamejším dôkazom, ktorý spája ukrajinské vojenské a bezpečnostné vedenie s kontroverzným aktom sabotáže, ktorý vyvolal mnohonásobné vyšetrovanie trestných činov,a ktorý predstavitelia USA a Západu označili za nebezpečný útok na európsku energetickú infraštruktúru, píše denník The Washington Post.

Mal riadiť útok

Roman Červinskyj, vyznamenaný 48-ročný plukovník, ktorý slúžil v ukrajinských špeciálnych operačných silách, bol koordinátorom operácie Nord Stream, povedali ľudia oboznámení s jeho úlohou.

Riadil logistiku a podporu pre šesťčlenný tím ľudí, ktorí si prenajali plachetnice pod falošnými identitami a použili hlbokomorské potápačské vybavenie na umiestnenie výbušných náloží na plynovody. 

Počas 26. septembra 2022 spôsobili tri výbuchy masívne úniky na plynovodoch Nord Stream 1 a 2, ktoré vedú z Ruska do Nemecka popod Baltské more. Iba jedno zo štyroch plynových zariadení v sieti zostalo neporušené.

Operatívne detaily

Červinskyj podľa ľudí, ktorí sú oboznámení so situáciou, nekonal sám a operáciu neplánoval, o čom predtým nikto neinformoval, píše americký denník.

Dôstojník prijímal rozkazy od vyšších ukrajinských predstaviteľov, ktorí sa nakoniec hlásili generálovi Valerijovi Zalužnému, najvyššiemu ukrajinskému vojenskému dôstojníkovi.

Pohľad Ukrajiny

Ukrajina sa už dlho sťažovala, že Nord Stream by Rusku umožnil obísť ukrajinské potrubia, čím by Kyjev pripravil o obrovské príjmy z tranzitu.

Červinskyj prostredníctvom svojho právneho zástupcu poprel akúkoľvek úlohu pri sabotáži. "Všetky špekulácie o mojej účasti na útoku na Nord Stream sú šírené ruskou propagandou bez akéhokoľvek základu," uviedol Červinskyj v písomnom vyhlásení pre The Washington Post a Der Spiegel, ktoré vykonali spoločné vyšetrovanie jeho úlohy.

Pôsobenie na vysokých pozíciách

Červinskyj sa hodil na pomoc pri vykonávaní tajnej misie, ktorá mala zakryť zodpovednosť Ukrajiny. Pôsobil na vysokých pozíciách vo vojenskej spravodajskej službe krajiny, ako aj v Bezpečnostnej službe Ukrajiny SBU.

Má profesionálne a personálne blízko ku kľúčovým vojenským a bezpečnostným predstaviteľom.

Väzenie v Kyjeve

Červinskyj je zadržiavaný v kyjevskom väzení na základe obvinení, že zneužil svoju moc vyplývajúcu zo sprisahania s cieľom nalákať ruského pilota na prebehnutie na Ukrajinu v júli 2022.

Úrady tvrdia, že Červinskyj, ktorého zatkli v apríli, konal bez povolenia a že operácia prezradila súradnice ukrajinského letiska, čo vyvolalo ruský raketový útok, ktorý zabil vojaka a zranil 17 ďalších.

Svoje zatknutie a trestné stíhanie nazýva politickou odplatou za kritiku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho administratívy. 

Zelenského obišli, vinu odmieta

Červinského účasť na bombardovaní Nord Streamu je v rozpore so slovami Zelenského, ktorý verejne popiera účasť jeho krajiny. 

"Som prezident a podľa toho vydávam rozkazy," povedal Zelenskyj v júnovom tlačovom rozhovore v reakcii na správu The Postu, že Ústredná spravodajská služba USA sa dozvedela o plánoch Ukrajiny pred útokom.

„Ukrajina nič také neurobila. Nikdy by som sa tak nesprával,“ povedal Zelenskyj.

Predstavitelia viacerých krajín súkromne uviedli, že sú presvedčení, že Zelenskyj osobne neschválil útok na Nord Stream.

Iné tajné ukrajinské operácie zamerané na ruské sily, vrátane tej, ktorá zahŕňala ruské lietadlo, boli tiež navrhnuté tak, aby obišli ukrajinského prezidenta, uviedli ľudia oboznámení s ich plánovaním.

Skutok si obhajujú

Niektorí z tých, ktorí opísali účasť Červinského na útoku na Nord Stream, obhajovali veterána spravodajskej služby, že koná v najlepšom záujme Ukrajiny. Tvrdili, že bombardovanie plynovodov pomohlo zabrániť Rusku naplniť svoju pokladňu predajom zemného plynu a pripravilo Putina o prostriedky na využitie toku zemného plynu na politické páky.

Páka vďaka plynu

Ruský vodca Vladimir Putin ukázal, že je ochotný použiť energiu ako nástroj odvety. Takmer mesiac pred výbuchmi zastavil Gazprom toky na Nord Stream 1, a to niekoľko hodín po tom, čo skupina siedmich priemyselných krajín oznámila nadchádzajúci cenový strop pre ruskú ropu.

Ide o krok, ktorého cieľom je narušiť kremeľskú pokladnicu, pripomína The Washington Post.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok