Minuloročné poškodenie nemecko-ruských plynovodov Nord Stream koordinoval ukrajinský dôstojník

12.11.2023 09:51

Podľa dostupných informácií ide o zatiaľ najpriamejší signál spájajúci ukrajinské vojenské a bezpečnostné činitele s kontroverzným sabotážnym činom, ktorý západní predstavitelia označili za nebezpečný útok na európsku energetickú infraštruktúru.

nord_stream
Foto: AP/Danish Defence Command

Podmorské explózie vlani v septembri zničili plynovod Nord Stream 1, ktorý bol do prerušenia dodávok zo strany Ruska o mesiac skôr hlavnou trasou pre dodávky ruského zemného plynu do Nemecka a ďalších krajín vrátane Česka. 

Plynovody ako terč kritiky

Výbuchy zničili aj plynovod Nord Stream 2, ktorý však nikdy nebol uvedený do prevádzky. Plynovody boli dlho terčom kritiky zo strany Spojených štátov a niektorých ich spojencov. Tí varovali, že plynovod kvôli zvýšenej závislosti na ruskom plyne ohrozuje energetickú bezpečnosť Európy.

Proti plynovodu sa dlhodobo stavala aj Ukrajina, ktorá sa sťažovala, že Nord Stream umožní Rusku obchádzať jej plynovodnú sústavu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým výslovne poprel špekulácie, že za poškodením podmorského potrubia stál Kyjev.

Dôstojník Roman Červinskyj...

Z vyšetrovania medzinárodného tímu novinárov vyplýva, že kľúčovú koordinačnú úlohu pri sabotáži mal dôstojník Roman Červinskyj, ktorý slúžil pri ukrajinských špeciálnych silách a podieľal sa na mnohých ďalších tajných operáciách. Podľa zdrojov oboznámených s prípadom viedol šesťčlenný tím, ktorý si prenajal čln a plachetnicu a s pomocou potápačského vybavenia umiestnil na plynovody nálože.

Červinskyj údajne nekonal na vlastnú päsť, ale z rozkazu nadriadených veliteľov, ktorí sa v konečnom dôsledku zodpovedali náčelníkovi ukrajinského generálneho štábu Valeriju Zalužnému. Sabotážna operácia vraj bola koncipovaná tak, aby Zelenskému a jeho okoliu zostala utajená.

Červinskyj, ktorý bol tento rok v apríli zatknutý a obvinený zo zneužitia právomocí v jednej z ďalších tajných operácií ukrajinských špeciálnych síl, z väzby v Kyjeve prostredníctvom svojho právnika akúkoľvek svoju úlohu v prípade plynovodov odmietol. Uviedol, že jeho uväznenie je politickou odplatou za kritiku prezidenta Zelenského a jeho administratívy - vrátane šéfa kancelárie Andrija Jermaka, ktorého viní zo špionáže pre Rusko.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok