Počasie paralyzovalo hlavné mesto. Vlaky medzi Bratislavou a Viedňou nepremávajú, napravujú škody

15.9.2024 06:45 , Aktualizované: 15.9.2024 22:47

Na väčšine územia Slovenska pretrvávali výdatné zrážky a silný vietor. Počasie ochromilo dopravu, vysoká hladina riek zatopila obce aj mestá. Situáciu sme sledovali online.

22:43 Ukončujeme online správy. Situáciu bude redakcia ta3 sledovať aj v pondelok (16. septembra). Kliknite TU.

22:24 Facebookový profil Dunajské zaujímavosti poukázali na fakt, že vodná hladina sa má v utorok (17. septembra) zvýšiť.

21:57 Policajti poriečneho oddelenia pomáhali evakuovať obyvateľov hausbótov na Jaroveckom ramene Dunaja:

21:30 Obec Malé Leváre v okrese Malacky apeluje na obyvateľov, aby šetrili vodou s cieľom odľahčiť kanalizáciu, ktorá je stále plná dažďovej vody. Samospráva to uviedla na sociálnej sieti.

Obecní zamestnanci riešili počas dňa poruchy na vodovodoch a snažili sa odčerpávať vodu z kanalizácie.

"Žiaľ, tá je plná dažďovej vody, ktorej vypúšťanie do kanalizácie je zakázané," podotkla obec, ktorá avizuje opatrenia na zvrátenie tohto stavu.

21:08 V Bratislave sú v dôsledku nepriaznivého počasie rozsiahle škody. Pracuje sa na ich odstránení, no všetky nebude do pondelka možné odstrániť. Uviedol to primátor hlavného mesta Matúš Vallo na sociálnej sieti.

V pondelok treba podľa neho rátať s dopravnými obmedzeniami a pohyb po hlavnom meste minimalizovať na nevyhnutný.

povodeň Foto: Facebook/Matúš Vallo má rád Bratislavu Situácia v Bratislave.

21:05 Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozorňuje cestujúcich, že na základe informácií od rakúskeho dopravcu ÖBB došlo v dôsledku mimoriadnej situácie spôsobenej nepriaznivým počasím k prerušeniu osobnej železničnej dopravy medzi Bratislavou a Viedňou až do odvolania.

Povodňami boli zasiahnuté železničné trate aj cestná infraštruktúra, čo výrazne komplikuje dopravu v oblasti. Z tohto dôvodu nie je možné zabezpečiť ani náhradnú autobusovú dopravu (NAD).

V dôsledku tejto situácie sú zrušené aj vlaky RJX 167 (15.09.2024) a RJX 160 (16.09.2024) medzi Bratislavou a Viedňou. Náhradná autobusová doprava (NAD) v úseku Bratislava – Marchegg však nie je ohrozená a je zabezpečená podľa plánu. 

20:52 Poľský premiér Donald Tusk v nedeľu informoval, že po konzultácii s príslušnými ministrami a útvarmi nariadil pripraviť vládne nariadenie o vyhlásení stavu živelnej pohromy. Informáciu o tom Tusk zverejnil na svojom konte na sieti X.

Rozhodnutie súvisí s extrémnymi dažďami a záplavami, ktoré  postihli mnohé miesta v južnej a juhozápadnej časti Poľska. Najdramatickejšia situácia je v Dolnom Sliezsku a Opolskom vojvodstve.

20:28 V niektorých bratislavských mestských častiach budú v pondelok (16. septembra) materské školy a základné školy zatvorené.

Riaditelia škôl v nich prerušili výučbu na základe odporúčania ministerstva školstva a krízového štábu Bratislavského kraja.

  • V Devínskej Novej Vsi budú v pondelok materské a základné školy pre povodne zatvorené.
  • V Devíne bude prerušená prevádzka materskej školy mestskej časti, ako aj súkromnej základnej školy.
  • V Karlovej Vsi budú mať žiaci troch základných škôl v pondelok riaditeľské voľno.
  • V Lamači budú materské školy a základná škola v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti zatvorené.
  • V Záhorskej Bystrici bude základná škola na Hargašovej ulici zatvorená, triedy materskej školy budú otvorené.
  • Mestská časť Staré Mesto nechá rozhodnutie na riaditeľov základných aj materských škôl.  
  • Materské a základné školy budú v pondelok v Novom Meste otvorené, rovnako aj v Ružinove.

základná škola Foto: Facebook/Martin Chren - starosta Ružinova Základná škola v bratislavskom Ružinove.

20:24 Meteorológovia okrem dažďa upozornili aj na hroziace povodne. Vydali preto hydrologické výstrahy prvého až tretieho stupňa.

Tie najvyššie sa týkajú okresov Skalica, Senica, Malacky, Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Čadca a Kysucké Nové Mesto.

V pondelok treba na západnom Slovensku rátať aj so silnejším vetrom. Pre viaceré okresy Trnavského, Nitrianskeho a Bratislavského kraja sú vydané výstrahy.

20:23 Na väčšine Slovenska sa aj v pondelok (16. septembra) očakáva intenzívny dážď. Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka 18-tej hodiny.

Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom sa týkajú okresov Malacky, Senica, Skalica a Myjava. V lokalitách sa očakávajú zrážky s úhrnom 230 milimetrov (mm).

Výstrahy druhého stupňa zase platia pre väčšinu okresov Trenčianskeho kraja a okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Topoľčany, Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Bytča.

Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj, väčšinu Nitrianskeho a Žilinského kraja a niektoré okresy Trnavského, Trenčianskeho, Prešovského i Košického kraja.

20:15 V súvislosti s nedeľňajšou mimoriadnou situáciou na území Bratislavského kraja upozorňuje ministerstvo vnútra na nasledovné dopravné obmedzenia:

Okres Malacky:

- Borinka - príjazdová cesta, rovnako aj cesty v obci sú neprejazdné;

- Lozorno smer Rohožník - neprejazdná komunikácia;

- Kuchyňa smer Pernek – neprejazdná komunikácia;

- Pernek - príjazdová cesta, rovnako aj cesty v obci sú neprejazdné;

- obec Kuchyňa záplava z priehrady;

- Stupava – doprava na moste v centre mesta je striedavo púšťaná a regulovaná dopravnými policajtmi z dôvodu vysokej hladiny vody v potoku;

- Láb smer Vysoká na Morave – neprejazdná komunikácia z dôvodu vybreženia potoka;

 Okres Bratislava II:

- Miletičova ulica – z dôvodu popadaných konárov a stromov je realizovaný odklon dopravy cez okolité ulice;

 Okres Bratislava IV:

- Devínska Nová Ves – Istrijská ulica ťažko prejazdná a neodporúča sa prejazd ulicou;

- Devínska cesta v úseku od výjazdu na Dlhé Diely po Devín;

 Okres Bratislava V:

- Viedenská cesta – uzatvorená;

 Okres Pezinok:

- Pezinok - okolie potoka Cajloch.

20:10 V týchto chvíľach prší už len na juhozápade územia (inde len výnimočne).

Práve v juhozápadnej časti krajiny je ešte situácia komplikovaná, aj vzhľadom na vývoj na Morave a Dunaji.

Po vybrežení niektorých menších tokov v Malokarpatskej oblasti a na Záhorí boli a sú zaplavené územia v ich blízkosti, aj intravilány obcí. V najbližších hodinách by mala voda pozvoľna opadávať, informuje SHMÚ na sociálnej sieti.

19:43 Ekonomická univerzita v Bratislave (EUBA) začne vo svojich bratislavských fakultách s prezenčnou výučbou v zimnom semestri namiesto pondelka 16. septembra o týždeň neskôr.

Vedenie univerzity tak reagovalo na aktuálnu situáciu spôsobenú výdatnými zrážkami a silným vetrom a z toho vyplývajúce obmedzenia v jednotlivých lokalitách Slovenska.

Namiesto pôvodného harmonogramu bude preto výučba denného štúdia v zimnom semestri trvať až do 20. decembra.

19:41 Ukrajina ponúkla Slovensku pomoc pri zvládaní povodní.

Minister zahraničných vecí Andrij Sybiha uviedol, že Ukrajina je pripravená vyslať svoje pohotovostné jednotky nielen na Slovensko, ale aj do ďalších piatich krajín postihnutých povodňami.

Podľa Sybiha sú ukrajinské tímy pripravené okamžite zasiahnuť a pomôcť pri zvládaní krízovej situácie.

19:37 Situácia s výpadkami elektriny na strednom Slovensku sa počas nedele zlepšila. Bez prúdu je podľa hovorcu Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslava Gejdoša aktuálne už len približne 700 odberných miest.

Ako Gejdoš informoval, väčšina z nich sa nachádza v obciach Makov v okrese Čadca, Očová v okrese Zvolen a v obciach Dúbravy a Vígľaš v Detvianskom okrese.

"Naši pracovníci urobia maximum, aby dodávku elektriny obnovili ešte dnes, ale nie je vylúčené, že niektoré domácnosti zostanú vypnuté aj cez noc," dodal v tejto súvislosti Gejdoš.

19:33 Podľa meteorológov prší už len lokálne a v najbližších hodinách by mali zrážky ustať, od stredy (18. septembra) by už pršať nemalo vôbec.

Najmä malé rieky reagujú na intenzitu dažďa a ak pršať prestáva, hladiny pomerne rýchlo klesajú. Viac v článku:

19:31 Situácia v Lozorne je momentálne stabilizovaná.

"Ak neprídu veľké dažde, mali by sme to zvládnuť," uviedol vo videu na sociálnej sieti starosta obce Ľuboš Tvrdoň.

Osobne monitoroval situáciu na priehrade nad obcou, objem pritekajúcej vody má podľa jeho slov klesajúcu tendenciu.

V obci hrozila evakuácia obyvateľov bývajúcich v blízkosti miestneho potoka.

19:21 Štát identifikoval domácnosti, ktoré bude v prípade potreby nutné evakuovať. Bratislavu by pred vyliatím Dunaja mali ochrániť umelé hrádze. Viac v článku:

19:19 Situácia s dopravou v Trnavskom kraji sa zlepšuje. Väčšina ciest na Záhorí je už prejazdná. Uzatvára sa však most pri hraničnom prechode Lanžhot - Brodské. Informovala o tom trnavská polícia.

"Situácia na cestách sa zlepšuje, voda z ciest ustupuje a väčšina ciest na Záhorí je už prejazdná. Most pri hraničnom prechode Lanžhot - Brodské sa bude uzatvárať. Nevstupujte na most a tomuto úseku sa vyhnite," priblížila na sociálnej sieti.

19:14 Redakcia ta3 pre nepriaznivú situáciu oslovila aj ľudí zo zasiahnutých oblastí.

Stav v bratislavskej mestskej časti Devín priblížila starostka Jana Jakubkovič, v Senici primátor mesta Martin Džačovský a celkovú situáciu v hlavnom meste zmapovali viacerí oslovení:

19:03 Dunaj sa stále dvíha. Najlepšie to vidno na lodiach, ktoré sú v Bratislave mostíkmi spojené s brehom.

Hladina rieky býva zvyčajne okolo štyroch metrov, zastaviť sa má na viac ako deviatich. Na nábreží bol redaktor ta3 Marko Trusina:

Redaktori ta3 vyrazili do terénu. Priblížili, ako to v nedeľu vyzeralo v Čadci, Myjave a v Stupave. Voda tu spôsobila veľké škody, pod hladinou sa ocitli domy, haly aj školy. Viac v reportážach:

18:53 Pri vzniku povodne je potrebné pomáhať starým, bezvládnym a deťom bez dozoru. Chrániť treba predovšetkým zdravie, až potom majetok.

Dôležité je riadiť sa pokynmi povodňových orgánov, polície, záchranárov a rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva.

"Pohybujte sa zásadne mimo zatopenej oblasti. Vstupujte len do stojatej vody. Nikdy nevstupujte do prúdiacej vody. Prúd vody je veľmi nebezpečný a môže spôsobiť pri rýchlom stúpnutí hladiny utopenie. (...) Nejazdite autom v zatopenej oblasti. Auto môže byť zaplavené, strhnuté prúdom alebo náhlou prívalovou vlnou," zdôraznil úrad.

18:41 Na dvoch oddeleniach v Národnom onkologickom ústave v Bratislave navlhli po intenzívnych dažďoch stropy. Informovalo o tom zdravotnícke zariadenie s tým, že pacienti sú v suchu a bezpečí.

18:37 V súvislosti s aktuálnou povodňovou situáciou zatiaľ nehrozí, že by sa muselo pristúpiť k prerazeniu alebo otvoreniu dočasného premostenia medzi Holíčom a Skalicou. Uviedol to predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

"Z hľadiska investičnej akcie, ktorú máme medzi Holíčom a Skalicou, je to nateraz najsledovanejšia akcia v regióne. Máme tam starý most a dočasné premostenie. Nateraz nehrozí situácia, že by sme museli nejakým spôsobom dočasné premostenie sanovať alebo otvárať. Verím tomu, že investor Trnavský samosprávny kraj a mesto Holíč nebudú musieť prikročiť k tomu najtvrdšiemu zásahu, čo znamená  k prerazeniu alebo otvoreniu dočasného premostenia medzi oboma mestami," objasnil predseda.

Prezident Peter Pellegrini v mene občanov poďakoval záchranným zložkám, ktoré sa podieľajú na protipovodňových opatreniach. Zároveň vyzval kompetentné inštitúcie, aby ľuďom v postihnutých oblastiach pomohli vysporiadať sa so škodami, ktoré spôsobila veľká voda a silný vietor.

18:20 Doprava po železnici do Ostravy bude zrejme celý budúci týždeň prerušená, oznámil český minister dopravy Martin Kupka.

Prevádzka je momentálne najviac obmedzená v oblastiach Ostravska, Opavska, Jeseníka a Šumperka. Na ďalších úsekoch, najmä smerom na juh Moravy, sa očakáva prerušenie v súvislosti s posunom záplavovej vlny. Vlaky z Prahy do Ostravy aktuálne končia v Hraniciach na Morave a ďalšie obmedzenia sú možné aj medzi Zábrehom na Morave a Olomoucom.

Na Slovensko však železničná doprava stále funguje, a to cez úseky Vsetín – Horná Lideč a z Brna do Bratislavy.

V Ružinove odstraňujú následky silného vetra:

17: 49 Veľká voda v Čadci v nedeľu zaplavila desať autobusov Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Žilina, ktoré stáli v tamojšom stredisku.

Cestujúci na Kysuciach sa tak musia v najbližších dňoch pripraviť na výpadky spojov. Potvrdila to hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová.

"Z parkoviska sa podarilo vyviezť len dva autobusy, potom to už bolo nebezpečné. Vozidlá teraz budeme musieť odtiahnuť z Čadce do Žiliny, kde ich čaká čistenie a prísna prehliadka," vysvetlila hovorkyňa.

17:35 V regiónoch Slovenska, kde zaznamenali najvyššie zrážkové úhrny, stále pokračuje dážď a úhrny sa ďalej navyšujú.

Hoci na väčšine územia zrážky ustali, na západe, najmä v oblasti Záhoria a západného okraja Bratislavy, pretrváva trvalý dážď s intenzitou 2-4 mm za hodinu. V tejto oblasti napršalo od štvrtka 200 až 250 mm, pričom stanica Pernek namerala viac ako 350 mm.

Tento rozdiel je spôsobený náveterným efektom Malých Karpát, kde spadne výrazne viac zrážok než na záveterných stranách pohoria, píše SHMÚ na sociálnej sieti.

17:26 Minister vnútra a predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok informuje o povodňovej aktivite z terénu zo Záhoria:

17:22 V meste Šaštín-Stráže platí od nedeľného rána až do odvolania mimoriadna situácia. V obci Kúty zas vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity.

Samosprávy o tom informovali na svojom webe.

Kúty informovali, že prišlo k zaplaveniu viacerých častí obce, miestnych komunikácií a priestorov základnej školy.

17:19 Premávka električiek a autobusov v Bratislave je čiastočne obnovená. Informoval o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB).

Linka 1 má obnovenú premávku v plnom rozsahu. Linka 3 premáva v predĺžených intervaloch, len vybrané spoje premávajú do Petržalky. Linka 4 premáva len v úsekoch Dúbravka - Šafárikovo námestie a Stanica Nové Mesto - Zlaté Piesky.

Na úseku Šafárikovo námestie - Stanica Nové Mesto premáva náhradná autobusová linka X4. Linka 9 nepremáva, na úseku Šafárikovo námestie - Astronomická jazdí náhradná autobusová linka X9.

Po pôvodnej trase už premáva aj linka 32. V pôvodnom rozsahu je obnovená tiež premávka liniek 70 a 99.

459795700_490955687184773_5398899924800074118_n.jpg Foto: Aktuálne informácie k verejnej hromadnej doprave v Bratislave.

17:07 Na pomoc obciam a mestám zasiahnutým aktuálnymi povodňami navrhne Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zriadiť transparentný účet.

Predseda združenia Jozef Božik návrh predloží na utorkové online rokovanie (17. septembra) Rady ZMOS.

"Účet zriadime v priebehu nasledujúcich dní a následne zverejníme na oficiálnej webovej stránke a komunikačných kanáloch ZMOS. Transparentný účet bude určený najmä pre mestá a obce ako prejav vzájomnej solidarity," uviedol Božik.

16:51 Bratislavskí policajti apelujú na občanov, aby sa nepribližovali k vodnému toku rieky Dunaj na Tyršovom, Fajnorovom nábreží, prípadne na iných miestach v blízkosti vodného toku rieky. 

Z uvedeného dôvodu budú v blízkosti rieky Dunaj na miestach so zvýšeným pohybom občanov hliadky PZ vykazovať ľudí do bezpečia. 

Informoval hovorca Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Michal Szeiff.

Dunaj rieka Foto: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj Nebezpečná povodňová turistika.

16:15 Dobrovoľní hasiči pomáhali pri zásahu v Stupave. Tu povodeň zasiahla aj Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Kaštieľ, ktoré spravuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Klienti zariadenia boli včas evakuovaní na vyššie poschodia, čím sa predišlo možným ohrozeniam.

16:01 Senica z bezpečnostných dôvodov uzatvorila most v časti Kolónia do areálu SH, voda už naráža do konštrukcie mosta, píše na sociálnej sieti.

Ešte pred zdvihnutím hladiny sa podarilo vyčistiť naplavené drevo a ťažká technika odstránila prekážajúce stromy.

15:58 Ministerstvo práce je pripravené spustiť humanitárnu pomoc pre občanov v oblastiach postihnutých záplavami. Vyhlásil to šéf rezortu Erik Tomáš. Informoval o tom na tlačovej besede:

15:54 Hasiči z celého Bratislavského kraja zasahovali počas soboty večera a v noci na nedeľu 15. septembra pri desiatkach výjazdov spôsobených nepriaznivým počasím. Celkovo absolvovali 196 zásahov od sobotného rána do nedele rána.

V Bratislave odstraňovali najmä spadnuté stromy z ciest, chodníkov, automobilov a trakčného vedenia, zatiaľ čo v okrese Malacky sa sústredili na odčerpávanie vody zo zatopených ulíc, pozemkov a pivníc.

Do nedele popoludnia (15.30 h) bolo nahlásených už viac ako 400 udalostí, na ktorých zasahovali profesionálni a dobrovoľní hasiči z celého regiónu. Informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Štefan Koči.

hasiči polícia Foto: Facebook/Hasičský a záchranný zbor - Bratislavský kraj Zásah polície a hasičov.

15:44 Pre hroziace vyliatie rieky Teplica z koryta v časti Kolónia platí v meste Senica tretí stupeň povodňovej aktivity.

Uzavretá je tiež Sadová ulica a v mestskom parku pribudli protipovodňové zábrany. Samospráva o tom informovala na svojej webovej stránke.

15:45 Slovenská katolícka charita (SKCH) a nezisková organizácie Človek v ohrození vyhlásili zbierky na pomoc ľuďom postihnutým povodňami.

"Získané finančné prostriedky z darovacej výzvy budú využité na doručenie núdzových balíčkov s potravinami, pitnou vodou a hygienickými potrebami či zabezpečenie teplého oblečenia a prikrývok, aby ľudia mohli čeliť chladným dňom a nociam po povodniach," priblížil PR manažér SKCH Ladislav Bariak.

15:33 Dopravný podnik Bratislava (DPB) odstránil padnutý strom v obratisku Zlaté Piesky. Električková doprava na trase Zlaté Piesky - Stanica Nové Mesto by mala byť preto čoskoro obnovená v obmedzenom režime. DPB to avizoval na sociálnej sieti.

DPB rieši desiatky prípadov, preto k úplnej obnove električkovej a trolejbusovej dopravy nedôjde v najbližších hodinách. Napríklad v úseku Trhovisko - Prievozská stromy zničili desiatky metrov trolejbusovej trate.

15:30 Univerzita Komenského (UK) v Bratislave na sociálnej sieti odporúča študentom, aby necestovali na internáty či na fakultu, ak to nie je nevyhnutné.

"Študentom, ktorí už na internátoch sú, odporúčame sledovať aktuálne informácie na profile Internáty UK. Všetkým odporúčame dávať si pozor na padajúce stromy," vyzvala univerzita.

Spadnuté stromy na Rajeckej ulici v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa:

15:22 V Poľsku sa preliala už druhá priehrada, pod vodou je mestečko Stronie Śląskie. Viac v článku tu:

15:21 Stredné školy v Skalici a Holíči, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), budú mať v pondelok 16. septembra riaditeľské voľno, informovala hovorkyňa TTSK Natália Petkáčová.

Riaditelia škôl nariadili voľno z dôvodu aktuálnej mimoriadnej situácie na Záhorí spojenej s počasím a stavom cestných komunikácií.

Riaditeľské voľno sa týka študentov škôl Spojená škola Holíč, Stredná odborná škola strojnícka Skalica, Stredná zdravotnícka škola Skalica a Gymnázium F. V. Sasinka Skalica.

15:18 Obec Stupava zriadila evakuačné stredisko v Základnej škole kpt. Jána Nálepku. Parkovanie je možné pred športovou halou pri základnej škole. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.

Zároveň žiada obyvateľov, aby pri odčerpávaní vody zo zatopených priestorov svojich domovov nevypúšťali túto vodu do verejnej kanalizácie.

15:16 Ľudia na západnom Slovensku by nemali piť vodu zo studní. Uviedol to minister životného prostredia Tomáš Taraba s tým, že ide o odporúčanie z krízového štábu.

"Chceme, aby bolo odkomunikované, nech ľudia nepijú teraz vodu zo studne na západnom Slovensku. Zo štábu sme dnes adresovali na starostov, nech im to komunikujú," povedal na nedeľňajšom brífingu.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok informoval, že v oblastiach, kde je zaplavená voda a ľudia tam pijú vodu zo studní, zabezpečí rezort cisterny alebo čistiarne.

15:15 Aktuálne je na západnom Slovensku v dôsledku vplyvu nepriaznivého počasia bez elektrickej energie takmer 5 000 odberných miest. Od piatka postihli výpadky elektriny viac ako 100-tisíc odberných miest.

Uviedla to hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej Michaela Dobošová.

"Najhoršia situácia je v Bratislave, Trenčíne a na Záhorí, kde bol vyhlásený aj mimoriadny prevádzkový stav. Hlavnou príčinou vzniku porúch sú popadané stromy a konáre na vedeniach," priblížila Dobošová s tým, že poruchy sa darí priebežne odstraňovať.

15:08 V areáli Bratislavského hradu sa zrútila malá časť oporného múru. Stalo sa tak vplyvom aktuálnej poveternostnej situácie.

Informovali z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR s tým, že k žiadnym iným škodám ani ohrozeniam na zdraví nedošlo.

"Ide o časť múru v blízkosti vnútroareálovej komunikácie smerom od Leopoldovej brány. Žiadne iné škody ani ohrozenie zdravia nenastali. Areál hradu bol v čase zrútenia uzavretý a dotknutá časť zostane verejnosti neprístupná aj v nasledujúcich dňoch," ozrejmili.

Súčasnú situáciu monitorujú zamestnanci kancelárie parlamentu aj odborníci. "Po ustálení odborného názoru na spôsob stabilizácie poruchy spustí Kancelária NR SR procesy, ktoré súvisia s opravou poškodenej časti múru," dodali z odboru.

15:06 Pozrite si záznam tlačovej besedy Slovenského hydrometeorologického ústavu o prognóze počasia na najbližšie dni:

15:03 V súvislosti s 3. stupňom povodňovej aktivity vydalo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM SR) odporúčanie školám v Bratislavskom kraji, aby zvážili prerušenie vyučovania v pondelok (16. 9.), ak to považujú za nevyhnutné na ochranu zdravia a bezpečnosti žiakov. Rozhodnutie je v kompetencii riaditeľov škôl.

Ministerstvo tým reaguje na odporúčania rezortov vnútra a životného prostredia. Informovali o tom z odboru komunikácie a marketingu MŠVVaM SR.

14:43 Veľká voda napáchala v nedeľu v Čadci značné škody na majetku. Bude to mať vplyv na režim fungovania škôl, spojov prímestskej dopravy aj života v meste vôbec.

Na sociálnej sieti o tom informuje čadčianska radnica. Hladina rieky Kysuca zatiaľ poklesla o viac ako jeden meter a ďalej klesá.

14:40 Dážď a silný vietor trápia aj Bratislavskú zoologickú záhradu. Pracovníci zoo a hasiči museli evakuovať desiatky zvierat. Viac si prečítate v článku.

14:35 Rekord v zrážkach zaznamenali v obci Pernek (okres) Malacky. Viac o tom povedala redaktorka ta3 Monika Podstavková:

14:33 Pozrite si záznam tlačovej besedy Ústrednej povodňovej komisie Českej republiky:

14:28 V českom meste Jeseník a okolitých obciach postihnutých povodňou sa zrútili prvé domy. Pre portál iDNES.cz to potvrdila starostka Jeseníka Zdeňka Blišťanová. V oblasti zasahujú štyri záchranárske vrtuľníky.

14:08 Rieka Teplica sa v obci Sobotište (okres Senica) vyliala v do tamojších ulíc. Zasiahnuté sú desiatky domov, v obci pomáha aj armáda.

Voda začala tiecť do ulíc v nedeľu po 10.00 h. "Museli sme chrániť domy, niektoré boli zatopené. Teraz už začala voda klesať," informoval starosta Sobotišťa Vladimír Jan Kružík s tým, že v nižšie položených miestach obce sa mohla dostať voda aj do obytných miestností.

14:00 V obci Lozorno na Záhorí ešte nebolo potrebné pristúpiť k evakuácii obyvateľov, situácia najmä na Jelšovej ulici však ostáva kritická. Informoval starosta obce Ľuboš Tvrdoň.

"Občanov sme požiadali, aby si preparkovali autá a boli pripravení na evakuáciu," uviedol Tvrdoň. Na evakuačné miesto vyčlenili priestory v starom kultúrnom dome.

13:57 Prezident Peter Pellegrini myslí na všetkých ľudí, ktorí v týchto chvíľach čelia nepriazni počasia. Uviedol to médiám po skončení sa nedeľnej svätej omše v Šaštíne-Strážach v okrese Senica, na ktorej sa zúčastnil pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska.

13:50 Aktuálna situácia v obci Sobotište (okres Senica):

Obec Sobotište. Foto: ta3/Monika Podstavková Obec Sobotište.

13:45 Najhoršia situácia s počasím je na Záhorí, najviac sú zasiahnuté obce pod Malými Karpatmi od Sološnice smerom k Bratislave.

O aktuálnej situácii s počasím na Slovensku hovorili minister vnútra Matúš Šutaj Eštok so šéfom rezortu životného prostredia Tomášom Tarabom:

13:35 Situáciu naďalej monitorujeme aj vo vysielaní ta3. Priamy prenos môžete sledovať aj tu:

13:31 Silný vietor v noci spôsobil v meste Modra v okrese Pezinok viaceré škody. Je vyvrátených niekoľko stromov. Na niektorých miestach sú poškodené verejné osvetlenia a pretrhnuté elektrické a rozhlasové káble.

Mesto o tom informovalo na sociálnej sieti s tým, že škody sa odstraňujú.

13:22 Extrémne počasie spôsobilo na strednom Slovensku rozsiahle výpadky elektriny. Bez prúdu je viac ako 3 150 domácností, najviac v regiónoch Horné Považie a Kysuce. Informuje o tom hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Najkomplikovanejšia situácia je podľa jeho slov v okresoch Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto. Elektrina však nejde aj niektorým obyvateľom v okrese Žiar nad Hronom. Výpadky spôsobili najmä vyvrátené stromy a polámané konáre, ktoré skončili na vzdušných vedeniach. Na mnohých miestach pretrhali vodiče, poškodili stĺpy a konzoly.

"Elektrikári zo SSD intenzívne pracujú, aby všetky zasiahnuté vedenia čo najskôr sprevádzkovali a obnovili dodávku pre všetky odberné miesta. Opravy v ťažko prístupnom teréne im však komplikuje rozmočený terén," dodal hovorca

13:15 Zaplavená obec Radošovce (okres Skalica):

13:03 Čadca je pod vodou. Záchranné zložky sprejazdňujú cesty a čerpajú vodu z pivníc rodinných domov.

Situáciu na mieste monitoruje redaktor ta3 Peter Revús:

12:53 Bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves vyzvala obyvateľov, ktorí bývajú v tesnej blízkosti vodného toku Mláka, aby sa pripravili na evakuáciu. Na sociálnej sieti o tom informoval starosta mestskej časti Dárius Krajčír.

"Hneď, ako budú obyvatelia na evakuáciu pripravení, prosíme, aby kontaktovali a informovali naše Dohľadové centrum na linke 02/32 33 33 32," podotkol.

12:47 Ministerstvo vnútra uverejnilo na sociálnej sieti bezpečnostné pokyny v prípade organizovanej evakuácie:

12:32 Na Slovensku naďalej platí povodňová výstraha najvyššieho tretieho stupňa. Viaceré rieky sa vylievajú z korýt:

12:31 V hlavnom meste zatiaľ nie je kritická situácia s vodou. Problémy v robí silný vietor. Ten láme a vyvracia stromy. Od včerajšieho do dnešného rána bolo v bratislavskom kraji nahlásených 196 výjazdov hasičov.

12:30 Redaktori ta3 sledujú aktuálnu situáciu v teréne:

12:25 V Pezinku došlo k zaplaveniu bytového domu aj k vyplaveniu potoka Blatina. Existuje tiež riziko vyplavenia potoka v Grinave. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.

K zaplaveniu bytového domu došlo na Ulici dona Sandtnera. "Vyzývame držiteľov a užívateľov motorových vozidiel na ich preparkovanie pri potoku Blatina v Pezinku a Rakovom potoku v Grinave z dôvodu ochrany majetku a v prípade potreby zabezpečenia prístupu pre záchranné zložky," podotklo mesto.

Verejnosť môže v prípade potreby kontaktovať mestskú políciu na číslach 159 a 033/6901 182. K dispozícii je aj integrovaná linka záchranných zložiek 112. Samospráva vyzýva obyvateľov na zabezpečenie majetku a opatrnosť pri jazde na cestách.

12:18 Pod vodou sa od noci ocitli viaceré oblasti v Bratislave. Zaplavená je Partizánska lúka a uzavretá je celá lokalita Železnej studničky. K zaplaveniu ulice a pivníc prišlo i v mestskej časti Lamač.

"Mestské časti priebežne riešia zaplavené pivnice aj v iných častiach mesta. Vybrežený potok zaplavil bratislavskú ZOO, všetky zvieratá však stihli pracovníci a pracovníčky včas premiestniť a sú v poriadku," informoval o tom hovorca hlavného mesta SR Peter Bubla.

Zároveň apeloval na obyvateľov, aby sa naďalej vyhýbali parkom, lesom a v rámci možností minimalizovali svoj pohyb v okolí stromov, a to aj pri venčení psov.

12:05 Cestári sú naďalej v pohotovosti v Bratislavskom kraji. V súvislosti s nepriaznivým počasím došlo k uzavretiu Viedenskej cesty a k viacerým dopravným obmedzeniam na Devínskej ceste a v Mlynskej doline. Informuje o tom Bratislavský kraj na sociálnej sieti.

V okrese Pezinok je v dôsledku zaplavenej vozovky a vyvrátených stromov neprejazdný horský priechod Pezinská Baba - Pernek.

Na diaľnici D2 Bratislava - Kúty - Česko je pre vysokú vrstvu vody znížená rýchlosť.

Voda na vozovke sa nachádza aj v úsekoch Lozorno - Stupava a Plavecký Peter - Prievaly.

11:47 Bratislavský samosprávny kraj (BSK) odporúča riaditeľom stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja udeliť študentom na pondelok (16. 9.) riaditeľské voľno.

Ide o reakciu na extrémne dôsledky počasia. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie a propagácie Úradu BSK Michal Feik.

"Riaditeľom stredných škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, odporúčame udeliť na pondelok 16. septembra riaditeľské voľno," vyhlásil predseda BSK Juraj Droba. Rozhodnutie je v kompetencii riaditeľov škôl.

Cieľom opatrenia je zvýšiť bezpečnosť obyvateľov kraja. Dôvodom sú meteorologické aj hydrologické výstrahy tretieho stupňa, ako aj komplikácie v doprave.

Opatrenia v súvislosti s aktuálnou meteorologickou a hydrologickou situáciou prijal BSK v nedeľu ráno na zasadnutí krízového štábu.

11:43 Intenzívne dažde v uplynulých hodinách spôsobili vzostupy na väčšine vodných tokov. Najhoršia situácia je na Kysuciach a Záhorí, kde Slovenský hydrometeorologický ústav eviduje najviac povodňových stupňov a sprievodných javov na vodných tokoch aj mimo nich.

11:23 V dôsledku nepriaznivého počasia upozorňuje Trnavská krajská polícia na viaceré uzavreté cesty na Záhorí. Vodičov vyzýva na opatrnosť, keďže sa aj na ďalších úsekoch ciest nachádza veľa vody.

Uzavreté sú cesty druhej triedy v úsekoch Podbranč - Myjava, Skalica - Zlatnícka dolina, Borský Mikuláš - Lakšárska Nová Ves či Sobotište - Vrbovce. Uzavretý je aj most medzi Holíčom a Skalicou. Naďalej je uzavretá cesta vedúca k hraničnému priechodu Moravský Svätý Ján - Hohenau.

Jeden jazdný pruh je prejazdný na ceste druhej triedy medzi Cerovou a Jablonicou a na ceste tretej triedy medzi Dechticami a Dobrou Vodou. "Na viacerých cestách v našom kraji je veľa vody, avšak najhoršia situácia je na Záhorí," upozornila polícia na sociálnej sieti.

Za kritickú označila aj situáciu v obci Sobotište, kde sú zaplavené niektoré domy. "Žiadame občanov, aby nepristupovali ku korytám riek a potokov, hladina vody stále rýchlo stúpa," zdôraznili policajti.

11:15 Situácia v Stupave (okres Malacky) je kritická. Zatopených je aktuálne 12 ulíc a začína sa plniť evakuačné stredisko. Zatopené sú aj mestské budovy: škôlky, mestský úrad, kultúrny dom.

Pri uzatváraní ulíc asistujú štátne zložky, prítomní sú aj príslušníci finančnej správy.

10:52 Situácia na Záhradnej ulici v Skalici sa zlepšila, prietok Zlatníckeho potoka po zásahu ťažkej techniky obnovili. Mesto Skalica o tom informuje na sociálnej sieti.

V nedeľu ráno sa potok vylial zo svojho koryta. Obyvatelia boli nútení preparkovať svoje autá. Samospráva ďalej upozorňuje, že cesta k prístavu pri Baťovom kanáli je zatopená a neprejazdná.

Mesto neskôr informovalo, že v prípade núdze sú v hasičskej zbrojnici verejnosti dostupné vrecia s pieskom.

11:00 Vodná hladina v pretrhnutom koryte potoka Smíchov (okres Myjava) klesá:

Myjava povodne Foto: ta3/Monika Podstavková Myjava povodne

10:45 Polícia pomáha pri evakuácii obyvateľov piatich domov v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves a približne 100 osôb v obci Kuchyňa v okrese Malacky. Dôvodom sú nepriaznivé poveternostné podmienky. Prezídium Policajného zboru o tom informovalo na sociálnej sieti.

"Bratislavskí policajti evakuujú obyvateľov celkovo piatich domov na Istrijskej ulici v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves," priblížili policajti.

Verejnosť upozorňujú, aby sa v dôsledku nepriaznivého počasia nezdržiavala v blízkosti stromov, tiež aby pod nimi neparkovala svoje vozidlá. "Vodičov žiadame aby dôsledne rešpektovali dopravné značenie a riadili sa pokynmi polície," zdôraznili.

10:38 Mesto Stupava v okrese Malacky žiada všetkých obyvateľov, aby si pripravili evakuačnú batožinu pre prípad núdze a vyzvania na riadenú evakuáciu, ktorú samospráva nemôže zatiaľ vylúčiť. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti.

Batožina v prípade dospelej osoby nesmie presiahnuť 25 kilogramov, v prípade dieťaťa 15 kilogramov. Dovolených je aj maximálne päť kilogramov príručnej batožiny.

Mesto z dôvodu zhoršenej povodňovej situácie vyhlásilo od nedele tretí stupeň povodňovej aktivity. Zatopené sú viaceré ulice či park.

10:32 Pre nepriaznivé počasie je železničná doprava v nedeľu na viacerých úsekoch prerušená, mnoho spojov má dlhé meškanie. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na to upozorňuje na svojom webe.

"Z dôvodu nepriaznivého vplyvu počasia a zaplavených tratí na území Českej republiky (ČR) platia obmedzenia. Vlaky cez pohraničnú stanicu Čadca smer Praha nepremávajú, sú vedené len v úseku Žilina – Čadca s náhradnou súpravou. Cestujúcim odporúčame použiť spojenia do ČR cez Púchov. Vlaky cez pohraničnú stanicu Vrbovce (trať Nové Mesto nad Váhom – Myjava – Veselí nad Moravou) premávajú len po Vrbovce, ďalej do ČR sú odrieknuté. Vlaky cez ostatné prechody premávajú, ale je potrebné počítať s vyššími meškaniami," informuje ZSSK.

10:30 Ako to s počasím na Slovensku vyzerá, to nám povedal meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Andrej Kozák:

10:28 V hlavnom meste zatiaľ nie je kritická situácia s vodou, ale silný vietor láme a vyvracia stromy. Od včerajšieho rána do dnešných ranných hodín bolo v bratislavskom kraji nahlásených 196 výjazdov hasičov.

10:25 Vyše tristo výjazdov zaznamenal Hasičský a záchranný zbor v priebehu posledných 24 hodín.

Najčastejšie zasahovali v súvislosti s odstraňovaním popadaných stromov a konárov z cestných komunikácií a odčerpávaním vody z ciest, zatopených domov a garáží. HaZZ o tom informoval na sociálnej sieti.

10:10 Komplikácie pre nepriaznivé počasie hlási aj mesto Pezinok v Bratislavskom kraji. V noci sa vylial potok na severe. "Voda zaplavila garáže, na ulici dona Sandtnera zasa zaplavila parkovisko," priblížilo mesto s tým, že hrozí aj vyliatie potoka na juhu.

Evidovalo aj množstvo problémov s výpadkom elektriny. Ľuďom odporučilo sledovať stránku elektrární. Deklarovalo, že situáciu neustále monitorujú.

09:55 Mesto Stupava v okrese Malacky vyhlásilo od nedele tretí stupeň povodňovej aktivity v dôsledku zaplavenia Kaštieľskeho parku a vyplaveniu Stupavského potoka v kritických úsekoch, ohrozujúcich rodinné domy.

Okrem Kaštieľskeho parku došlo k zaplaveniu viacerých nižšie položených ulíc. "Aktuálne sú zaplavené a neprejazdné najmä ulice Záhradná, Agátová, Marcheggská, Bitúnková, Nová, Medzipotočná, Líščia, Park, Barónové, Mlynská, Budovateľská a Železničná. Zaplavená a uzavretá je aj časť Hlavnej ulice v okolí parku a mestského úradu," informovalo mesto.

Nadránom sa vylial z koryta potok Močiarka v obci Láb v okrese Malacky. Zaplavilo okolité polia a najbližšie domy. Obec na sociálnej sieti priblížila, že ráno sa podarilo potok uvoľniť a hladina mierne klesla.

Redaktor ta3 Martin Chlebovec monitoruje situáciu v Stupave:

Stupava záplavy Foto: ta3/Martin Chlebovec Záplavy v Stupave
Stupava záplavy Foto: ta3/Martin Chlebovec Záplavy v Stupave
Stupava záplavy Foto: ta3/Martin Chlebovec Záplavy v Stupave

09:48 Kriticky ohrozené veľkou vodou sú podľa primátora Čadce Mateja Šimáška viaceré mosty v meste, predovšetkým na Horelici. Množstvo vody v rieke Kysuca označil za obrovské. Do záchranných prác sú zapojené všetky dostupné zložky aj technika. Radnica verí, že postupne bude rieka kulminovať.

"Mesto v noci vyhlásilo druhý a tretí povodňový stupeň na základe monitorovania situácie. Od skorého rána sú zapojené všetky zložky a dostupná technika. V kritickom ohrození sú viaceré mosty, jednu lávku nám medzi časom aj odtrhlo. Išlo o lávku pre peších na nábreží pri mestskom a vodohospodárskom podniku oproti železničnej stanici," uviedol primátor. Uzatvorili preto viaceré cesty a snažia sa mosty zbaviť náplav.

Šéf čadčianskej samosprávy ubezpečil, že priebežne čistia aj jednotlivé rodinné domy, z ktorých podľa potreby evakuujú ľudí do pripravených mestských priestorov. Z preventívnych dôvodov uzavreli aj jeden z mostov v centre mesta.

Situáciu v Čadci sleduje redaktor ta3 Peter Revús:

09:37 Hasiči zasahujú pri odstraňovaní spadnutých stromov aj v mestskej časti Bratislava - Podunajské Biskupice:

Podunajské Biskupice stromy Foto: ta3/Patrik Jager Spadnuté stromy v Podunajských Biskupiciach
Podunajské Biskupice stromy Foto: ta3/Patrik Jager Spadnuté stromy v Podunajských Biskupiciach

Kritická situácia v Rakúsku

09:30 Hladiny viacerých rakúskych riek dramaticky stúpajú a mnohé potoky sa v dôsledku vytrvalých dažďov už vyliali z brehov. Najhoršia situácia je v spolkovej krajine Dolné Rakúsko, ktorú úrady vyhlásili za oblasť postihnutú katastrofou.

Vyhlásenie oblasti postihnutej katastrofou dáva úradom rozšírené právomoci, napríklad nariadiť evakuáciu. "Situácia sa naďalej zhoršuje v dôsledku masívnych zrážok v celej spolkovej krajine," povedal Stephan Pernkopf, zástupca dolnorakúskeho guvernéra. V najbližších hodinách sa očakáva ďalších 50 milimetrov zrážok.

Dolné Rakúsko už požiadalo o pomoc hasičov z iných spolkových krajín, ako aj o asistenčnú misiu rakúskych ozbrojených síl. Na niektorých miestach hrozia aj zosuvy pôdy, pretože pôda je podmáčaná.

Dopravné obmedzenia v Bratislave

09:27 Pre nepriaznivé počasie platia v mestskej hromadnej doprave v Bratislave obmedzenia. Premávka električiek je prerušená. Namiesto nich premávajú náhradné autobusy s prestupom v centre mesta. Odklonenou trasou jazdia aj viaceré trolejbusy. Informoval o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na sociálnej sieti.

"Linka 1 je nahradená autobusmi po celej trase. Linka 4 je nahradená autobusmi X4 v dvoch úsekoch, Zlaté piesky - Šafárikovo námestie a Pri kríži - Šafárikovo námestie. Linka 9 je nahradená autobusmi X9 v úseku Astronomická - Šafárikovo námestie cez Obchodnú a Námestie SNP.

Na Šafárikovom námestí prestup na linku X4 smer Pri kríži. Linka 3 postupne obnovuje premávku električiek, súčasne premáva aj autobusová doprava X3 v úseku Tbiliská - Blumentál. Prestupný bod je Šafárikovo námestie," priblížil.

Pre nepriaznivé poveternostné podmienky a poškodené trolejové vedenie premávajú odklonenou trasou tiež trolejbusy číslo 49, 64 a 71. Dopravný podnik deklaroval, že robí maximum pre čo najskoršie vyriešenie situácie.

09:20 Zaplavené domy a cesty v Borinke a Stupave (okres Malacky):

09:09 Situáciu s počasím doma i v zahraničí monitorujeme aj vo vysielaní ta3:

09:05 Riziko povodní z trvalého dažďa hrozí v nedeľu vo viacerých okresoch na Slovensku. Výstrahy tretieho stupňa pred povodňami aktuálne platia pre okresy Pezinok, Trnava, Žilina - povodie rieky Rajčanka, Kysucké Nové Mesto, Čadca. Rovnako platia pre Skalicu, Senicu, Myjavu, Malacky a Bratislavu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Pre Skalicu, Senicu, Myjavu a Malacky tiež platia najvyššie výstrahy pred dažďom. S dažďom treba počítať aj v celom Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji. Rovnako v okresoch Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa, kde platia výstrahy prvého až tretieho stupňa.

08:53 Časť diaľnice D2 pri výjazde na Zohor v smere z Bratislavy je zaplavená. Informovala o tom bratislavská polícia na sociálnej sieti. Apeluje na opatrnosť pri jazde na diaľniciach.

"Upozorňujeme vodičov na zaplavenie časti diaľnice D2 v blízkosti výjazdu na Zohor v smere z Bratislavy. Z toho dôvodu je potrebné, aby aj na diaľniciach jazdili v tomto počasí nanajvýš opatrne," spresnili policajti.

08:46 Profesionálni a dobrovoľní hasiči v Žilinskom kraji zasahovali za posledných 24 hodín 52-krát. Zásahy súviseli s aktuálnou poveternostnou situáciou, informovala žilinská krajská hovorkyňa hasičov Mária Pohanková Zahatlanová.

Ako dodala, išlo o odstraňovanie spadnutých stromov, čistenie vozovky od blata po daždi, odčerpávanie vody z rodinných domov či záchranu zatopených automobilov. Pomáhali tiež pri riešení udalosti súvisiacej s poveternostnou situáciou v inom kraji.

08:43 Viaceré úseky ciest v Bratislave sú pre nepriaznivé počasie neprejazdné. Ide o ulice Bratislavská a Gbelská v Záhorskej Bystrici aj ulicu Istrijská v Devínskej Novej Vsi.

Zaplavený je tiež podjazd od Patrónky k zoologickej záhrade. Zmeny sú pre počasie aj v mestskej hromadnej doprave.

Pre počasie je na celom území s výnimkou mestskej časti Nové Mesto prerušená aj premávka električiek. "Taktiež viaceré trolejové linky premávajú odklonenou trasou, a preto je potrebné pozerať aktuálne informácie na stránke Dopravného podniku Bratislava," dodala polícia.

V mestskej časti Bratislava - Nové Mesto vyvracalo stromy:

08:32 Na Záhradnej ulici v Skalici sa vylial z koryta Zlatnícky potok. Potrebné je okamžité preparkovanie áut na dopravné ihrisko. Mesto Skalica o tom informovalo na sociálnej sieti.

"Záchranné zložky sú už na ceste a v najbližších chvíľach budú odstraňovať nánosy, aby sa tok opäť uvoľnil," podotklo mesto. Cesta do Zlatníckej doliny je zaplavená a až do odvolania kompletne uzavretá. "Chatári ani návštevníci sa nesmú po tejto komunikácii premiestňovať," upozornila samospráva.

08:22 V obci Radošovce v okrese Skalica v nedeľu ráno masy dažďovej vody a vody z vyliatych potokov zaplavili doteraz najmenej 50 domov.

Zo zaplavených domov intenzívne odčerpávajú vodu desiatky členov dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) obce. "Zasiahnuté sú domy najmä v spodnej časti obce. Počet zaplavených domov bude stúpať. Voda intenzívne steká po uliciach," uviedol predseda DHZ Radošovce Martin Daniška.

Voda steká aj zo susedného, vyššie položeného Koválovca, ktorý sa nachádza tri kilometre od Radošoviec. Rovnako v Koválovci, najmenšej obci na Záhorí, od rána hasiči intenzívne odčerpávajú vodu zo zaplavených domov a pivníc. V tejto lokalite naďalej intenzívne prší.

08:12 Na území mesta Myjava a priľahlých častiach Turej Lúky prišlo na rieke Myjava a všetkých jej prítokoch k ich vyliatiu z koryta. Mesto pristúpilo k vyhláseniu tretieho stupňa povodňovej aktivity.

"Dochádza ku škodám na majetku, voda zaplavuje cesty a preteká cez premostenia," priblížilo mesto na svojom webe.

Hovorca mesta Marek Hrin uviedol, že hasiči v noci odstraňovali popadané konáre a stromy, pričom vietor spôsobil aj viaceré výpadky elektrickej energie. "Pod vodou je napríklad časť Trnovce, kde sú zaplavené cesty, amfiteáter a voda sa priblížila k rodinným domom. Vylial sa aj potok Smíchov, ktorý zaplavil cestu a pozemky rodinných domov v časti Turá Lúka," spresnil. Začal sa plniť suchý polder pri myjavskej nemocnici.

"Vyliala sa aj vodná nádrž v časti U Vankov. Na hrane kapacity je potok v časti Malejov, kde sa voda pomaly dostáva na cestu a tiež Ulica Žaboškreky v Myjave, kde by mohol situáciu skomplikovať krytý profil potoka Cengelka," dodal. Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja v smere na Senicu znížila rýchlosť pre vozidlá na 30 kilometrov za hodinu.

08:00 Rozvodnená rieka Kysuca ohrozuje obyvateľov Turzovky (okres Čadca):

Turzovka Foto: ta3/Peter Revús Turzovka

07:45  Kritická situácia pretrváva aj v Českej republike. V skorých ranných hodinách pretiekla juhočeská vodná nádrž Husinec v okrese Prachatice.

Na niektorých miestach sa rozliala aj rieka Opava. Mesto začalo evakuovať obyvateľov z najviac ohrozených častí. Ak by sa rieky Opava aj Odra v Ostrave vyliali naraz, zaplavili by elektráreň a väčšina obyvateľov by prišla o dodávky teplej vody. Informuje o tom portál BBC News.

Po silných dažďoch sa preliala aj priehrada v obci Międzygórze (Vlčia baňa) na juhozápade Poľska. Dediny v horskej oblasti na hraniciach s Českou republikou sú evakuované. Informujú o tom poľské médiá.

07:26 Mesto Stupava v okrese Malacky vyhlásilo od nedele tretí stupeň povodňovej aktivity. Došlo k zaplaveniu Kaštieľskeho parku, aj k vyplaveniu Stupavského potoka v kritických úsekoch, ohrozujúcich rodinné domy. Samospráva o tom informuje na sociálnej sieti.

"Hrozí riziko prevalenia vôd na Hlavnú ulicu a ďalšie centrálne komunikácie mesta," uviedlo mesto, ktoré zároveň ubezpečilo obyvateľov, že eviduje všetky nahlásené podnety.

"Vzhľadom na mimoriadne vážnu situáciu prosíme o trpezlivosť pri ich kontrole a vybavovaní. Podnety sú vyhodnocované a priorizované podľa dostupných kapacít," podotkla samospráva.

07:16 Všetky dostupné zložky zasahujú v Čadci, kde v nedeľu nadránom vyhlásili tretí povodňový stupeň. Sprejazdňujú cesty a čerpajú vodu z pivníc rodinných domov. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že hladina rieky Kysuca dosiahla o 3.00 h 2,5 metra.

07:10 Aktuálne radarové snímky zobrazujú intenzívnu zrážkovú činnosť na území Slovenska:

06:55 Celé zrážkové pásmo sa aktuálne presúva nad západ územia, kde spomalí a bude prinášať výdatné zrážky ráno, na krajnom západe ešte aj okolo poludnia.

06:40 Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Banskobystrický, Trenčiansky a Prešovský kraj.

Druhý stupeň výstrahy je vyhlásený pre Nitriansky a Žilinský kraj. V platnosti zostáva tretí stupeň výstrahy pred dažďom v Bratislavskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok