Stráž preberajú protipovodňové zábrany a vrecia s pieskom. Pršať ani fúkať neprestáva, situácia je vážna

14.9.2024 07:20 , Aktualizované: 14.9.2024 22:56

Väčšina krajiny už druhý deň zápasila s nepríjemnými poveternostnými podmienkami, kedy takmer neustále pršalo a fúkal silný vietor. Hasičský zbor zasahoval pri popadaných stromoch a vytopených obydliach.

22:55 Ukončujeme online prenos. Poveternostnú situáciu bude redakcia ta3 monitorovať aj v nedeľu (15. septembra).

Cez sto výjazdov. Taká je štatistika hasičov, ktorí v týchto dňoch zasahujú:

21:58 V Sasku sa čaká povodňová vlna, ktorá má prísť po Labe z Česka.

Podľa informácií pozemského povodňového centra dosiahlo Labe prvý povodňový stupeň na vodočte v Schöne na hranici s Českom, v nedeľu ráno už podobne zvýšená hladina bude v Drážďanoch.

Kulminácia sa teraz na saských meracích staniciach čaká od stredy do štvrtka budúceho týždňa. Saské povodňové centrum nevylúčilo, že by hladina v Schöne mohla stúpnuť na 7,5 a v Drážďanoch na sedem metrov.

21:17 Mesto Bratislava sa bude snažiť čo najskôr sprejazdniť Devínsku cestu. Tá bola uzatvorená pre zosuv kameňov zo svahu. Informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

"V dôsledku zosuvu kameňov zo svahu na vozovku bolo nutné dočasne uzatvoriť Devínsku cestu medzi kameňolomom a Devínom. Krízový štáb v spolupráci s mestskými časťami, bezpečnostnými zložkami a dopravným podnikom rieši alternatívne možnosti obsluhy pre individuálnu automobilovú dopravu aj verejnú dopravu, konkrétne linku 29, ktorá je jedinou obslužnou linkou tejto mestskej časti," priblížil.

Na miesto sa bola pozrieť aj redakcia ta3:

20:59 Na území okresu Skalica vyhlásil tamojší okresný úrad mimoriadnu situáciu. Dôvodom je pretrvávajúce nepriaznivé počasie. Samosprávy o tom informujú na sociálnej sieti.

"Dôležitým dôvodom vyhlásenia mimoriadnej situácie je efektívnejšie a rýchlejšie prijímanie opatrení a vykonávanie prác v súvislosti s predchádzaním alebo pri odstraňovaní prípadných škôd," priblížilo mesto Holíč.

Vývoj na Dunaji a Morave

Hladina slovenského úseku Moravy a Dunaja (najmä hornej časti) počas soboty prudko stúpla a v profile Kopčany a Moravský Svätý Ján už vodný stav prekročil úroveň 1. SPA.

Zrážková činnosť v rakúskej časti povodia Dunaja a v povodí Moravy neustáva a mala by v rôznych intenzitách pokračovať aj počas noci, s prechodným zoslabnutím počas nedele.

Vo vysokohorských polohách Álp navyše (vzhľadom na nízke teplotu vzduchu) komplikujú hydrologickú situáciu snehové zrážky, pričom medzičasom sa mierne oteplilo a krátkodobo nahromadené zásoby sa budú topiť. Viac v príspevku SHMÚ.

20:24 Na diaľnici pri meste Gliwice sa prevrátilo na strechu vozidlo, v ktorom išiel poľský policajný prezident Marek Boroń.

Veliteľ a jeho sprievod boli prevezení do nemocnice, nie sú v ohrození života, uviedla Gazeta Wyborcza.

20:05 Silné dažde majú väčšinu územia Slovenska potrápiť aj v nedeľu (15. septembra).

V okresoch Malacky, Senica, Skalica a Myjava naďalej platia výstrahy tretieho stupňa pred dažďom aj povodňami.

Výstraha tretieho stupňa pred povodňami platí od soboty 20-tej aj v Bratislave. Zároveň v okresoch Bratislava a Pezinok platí od soboty 23-tej výstraha tretieho stupňa pred vetrom až do nedele rána. Informoval SHMÚ.

Vo večerných a nočných hodinách zo soboty na nedeľu potrápi niektoré časti Slovenska vietor. Výstrahy prvého a druhého stupňa platia pre celý Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj, tiež takmer pre celý Žilinský kraj. Pre okres Žarnovica platí výstraha prvého stupňa.

19:40 Jedným z najviac povodňami postihnutých miest v Česku bude podľa najnovších odhadov metropola Opava v Moravskosliezskom kraji pri hraniciach s Poľskom.

Hovorca mestskej radnice Roman Konečný pre portál Novinky.cz povedal, že situácia v Opave je vzhľadom na extrémne množstvo zrážok veľmi vážna a zrejme sa bude zhoršovať.

O vážnosti situácie podľa českého portálu svedčí aj aktuálny prietok cez rieku Opava, ktorá v sobotu popoludní už začala ohrozovať pohraničné mestské časti Vávrovice, Držkovice a Palhanec.

19:32 Devínska cesta v Bratislave je naďalej obojsmerne neprejazdná.

Keďže do Devína je možný príjazd len cez Devínsku Novú Ves, dopravní policajti aktuálne usmerňujú cestnú premávku, informovala hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Jana Šimunková.

Devínska cesta je pre individuálnu a hromadnú dopravu obojsmerne uzavretá až do odvolania z dôvodu možného ďalšieho padania kameňov.

19:20 Bratislavský samosprávny kraj apeluje na rešpektovanie zákazu vstupu do záplavových oblastí. Ľudom tiež odporúča, aby sa vyhýbali nebezpečným miestam a dbali na osobnú bezpečnosť. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Z dôvodu silného vetra sa odporúča nezdržiavať sa pod stromami, blízko elektrických stĺpov alebo iných nestabilných objektov, ktoré by mohli spadnúť. Rovnako obmedzte pohyb v lesoch, parkoch či horských oblastiach," odkázal.

Ľuďom, ktorí sa nachádzajú v záplavovej oblasti, napríklad pozdĺž Devínskej cesty, odporučil zabezpečenie majetku.

Rozbúrený Dunaj v Hamuliakove:

19:14 Vodné dielo Gabčíkovo má aktuálne v prevádzke šesť turbín. Generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Peter Molda o tom informoval na webe štátneho podniku.

"Aktuálne máme v prevádzke šesť turbín v Gabčíkove a štyri v Čunove, pričom dosahujeme výkon porovnateľný so štandardným atómovým reaktorom," priblížil.

Priebeh prietokov sa podľa jeho slov riadi dočasným manipulačným poriadkom. "Robíme všetko pre to, aby vzdutie Dunaja pri sútoku s riekou Moravou v Devíne trvalo čo najkratšie," doplnil.

19:07 Zatiaľ čo extrémne suchá a prívalové dažde sa striedajú, efektívna prevencia povodní sa stáva čoraz dôležitejšia.

Moderné opatrenia, ako sú protipovodňové bariéry a lepšie plánovanie vodných tokov, môžu pomôcť minimalizovať riziko katastrofálnych povodní. Viac v článku tu:

18:51 Hoci aj pod Tatrami celý deň pršalo, situácia tam bola oveľa menej dramatická ako na západe Slovenska.

Meteorológovia pre tento región vydali len meteorologickú a hydrologickú výstrahu prvého stupňa, platiť však bude až do pondelka. Viac v príspevku od redaktora ta3 Jozefa Slivenského:

Odporúčania v prípade povodňovej situácie a silného vetra

Sekcia krízového riadenia Civilná ochrana & 112 MV SR odporúča občanom, aby sa pre vlastnú bezpečnosť vyhli pobytu vonku, najmä v parkoch, lesoch a horskom prostredí. Odporúča sa tiež obmedziť pohyb v okolí vodných tokov a vyhýbať sa zaplaveným oblastiam.

Polícia vyzýva vodičov, aby počas jazdy zvýšili opatrnosť, prispôsobili jazdu povrchu vozovky a stavu ciest, a taktiež svojim schopnostiam a zručnostiam. Je dôležité dodržiavať rozostupy, najmä na frekventovaných cestách, a zabezpečiť správne svietenie.

Rovnako sa odporúča nezdržiavať sa v blízkosti stromov a neparkovať pod nimi, aby sa predišlo nebezpečným situáciám.

18:41 Lejaky a povodne v Poľsku spôsobili evakuácie obyvateľov a na viacerých miestach prekonali historické rekordy. Poľský premiér Donald Tusk varoval pred nadchádzajúcou kritickou nocou a vyzval na úplnú mobilizáciu všetkých dostupných síl.

V dôsledku stúpajúcej hladiny rieky Opava sú tri mosty na poľsko-českých hraniciach uzavreté.

Polícia uzavrela mosty v obciach Bobolušky, Branice a Dzierżkowice z oboch strán hranice. Mosty zostanú zatvorené, kým hladina rieky neklesne na bezpečnú úroveň.

18:37 Na mnohých komunikáciách v okolí Bratislavy a na Záhorí je blato a veľké kaluže vody. Situáciu od rána monitoruje redaktor ta3 Marko Trusina, ktorý sa prihlásil z nábrežia Dunaja:

18:31 Nepriaznivé počasie spôsobuje v meste Myjava zatiaľ len problémy lokálneho rozsahu. Samospráva o tom informovala na webe po zasadnutí krízového štábu, ktoré sa uskutočnilo na mestskom úrade.

"Na stretnutí zástupcovia samosprávy konštatovali, že napriek výdatným zrážkam, ktoré po krátkej nočnej prestávke opäť trvajú prakticky celý deň, súčasná situácia nie je kritická a riešia sa len lokálne problémy menšieho rozsahu," priblížilo mesto.

Nevylúčilo však možnosť vyhlásenia tretieho stupňa povodňovej aktivity vo večerných hodinách.

18:28 Devínska cesta v Bratislave je v sobotu pre vysypané kamene obojsmerne neprejazdná. Obchádzka vedie cez Devínsku Novú Ves. Zelená vlna STVR o tom informovala na svojom webe.  

18:22: Podľa facebookového profilu Dunajské záležitosti sa Slovensko ocitlo jeden deň pred veľkou vodou.

Aj keď zatiaľ nie je dôvod na paniku, je dôležité sa na túto situáciu dôkladne pripraviť.

Viaceré bratislavské lodenice už začali s vypratávaním priestorov, ktoré by mohli byť ohrozené.

Vyhliadka sa od piatka zhoršila. Momentálny prietok je na úrovní 4 500 m3/s. Na pondelok je odhadovaný prietok 9 000 m3/s, teda dvojnásobný. Takýto prietok sa už približuje k 30-ročnej vode. Počas 100 ročnej povodne v roku 2013 presiahol prietok 10000 m3/s.

18:05 Cez dedinu Wierzchowiny pri meste Radom v strednom Poľsku sa podľa príspevkov na sociálnych sieťach prehnalo tornádo, ktoré poškodilo aspoň niekoľko obytných budov a hospodárskych stavieb.

17:53 V Bratislavskom kraji zasahovali v sobotu (14. septembra) hasiči a dobrovoľníci pri 60 rôznych udalostiach spôsobených nepriaznivým počasím.

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Štefana Kočiho hasiči najčastejšie odstraňovali spadnuté stromy z ciest, chodníkov a áut, riešili uvoľnené plechy a odtrhnutý billboard.

Okrem toho pomáhali aj pri odčerpávaní vody zo zaplavených ulíc, dvorov a pivníc.

hasiči stromy Foto: Facebook/Hasičský a záchranný zbor Výjazd hasičov.

17:48 Povodňová situácia v Česku sa v sobotu popoludní výrazne zhoršila, pričom výstraha platí takmer pre celú krajinu s výnimkou západného regiónu.

Podľa informácií z českého spravodajského webu TN.cz bola povodňová aktivita zaznamenaná na 232 miestach.

17:43 Stúpajúca hladina rieky Svratka v Brne prinútila Nemocnicu Milosrdných bratov k evakuácii viac než 180 pacientov. Vedenie nemocnice informovalo, že prevoz začal už v piatok, kedy boli akútne prípady presunuté do iných brnianskych nemocníc.

Informoval web iDNES.cz.

Zvyšok pacientov bol v sobotu evakuovaný do ďalších zariadení na južnej Morave. Dôvodom bola možnosť skratovania elektriny, čo by mohlo ohroziť pacientov na prístrojoch. Povodňová situácia je však momentálne stabilizovaná a katastrofický scenár nehrozí.

17:25 Približne od 11-tej hodiny 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria až doteraz stavia mobilnú protipovodňovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom.

Rieka Morava aktuálne stúpa rýchlosťou približne 10 centimetrov za hodinu. Hasiči okrem stavania bariéry na miesto navážajú aj vrecia s pieskom. Nepriaznivé počasie znásobuje silný vietor, ktorý práce sťažuje.

Starostovia obcí nielen v súvislosti s intenzívnym dažďom, ale aj silnejúcim vetrom vyzývajú obyvateľov na zvýšenú opatrnosť:

17:05 Pre nepriaznivé počasie prijala viaceré opatrenia aj mestská časť Devín. Pre obyvateľov Devínskej cesty poskytol úrad vrecia na piesok vrátane piesku.

"Obyvatelia najohrozenejšej oblasti Devínskej cesty budú dostávať priebežné informácie mailom tak ako doteraz," uviedla mestská časť na sociálnej sieti.

Zároveň upozorňuje ľudí, že v prípade vysokej hladiny vody, ktorá by ohrozila rozvodné skrine elektrickej energie, bude nevyhnutné odstaviť dodávku energie.

16:55 Primátor hlavného mesta Matúš Vallo deklaroval, že na zvládnutie situácie spojenej s daždivým a veterným počasím vyčlenili všetky možné ľudské aj technické kapacity.

Obáva sa, že Bratislavu ešte len to najhoršie čaká.

"Chcem vás poprosiť o pochopenie a trpezlivosť. Verím, že spoločným úsilím sa nám podarí dosiahnuť, aby prípadné škody na majetku mesta aj obyvateľoch boli čo najmenšie," skonštatoval na sociálnej sieti.

16:42 O tom, ako to aktuálne vyzerá v teréne ozrejmil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Štefan Koči.

V rozhovore priblížil, koľko výjazdov majú hasiči už za sebou, s akými prípadmi sa najčastejšie stretávajú, no porovnal aj piatkové a sobotňajšie dianie.

Viac v rozhovore tu:

16:28 V platnosti sú naďalej aj výstrahy pred silným vetrom.

"Platili už počas dnešného dňa pre západné Slovensko, pričom najsilnejší vietor sme do týchto chvíľ zaznamenali na meteorologickej stanici v Slovenskom Grobe a v Bratislave na letisku, kde fúkal vietor priemernou rýchlosťou 55 až 60 km/h, v nárazoch to bolo 70 km/h," spresnila meteorologička Jana Potanková.

Vietor má ešte zosilnieť počas najbližšej noci, keď je v platnosti výstraha druhého stupňa pre celé západné Slovensko a taktiež pre Žilinský kraj.

"V nárazoch môže vietor dosahovať aj 100 km/h, čo s rozmočeným povrchom predstavuje vysoké riziko padania stromov. Na krajnom juhozápade bude silno fúkať ešte aj počas zajtrajšieho (15. 9.) dňa," doplnila meteorologička.

16:25 Hasiči sú v plnej pohotovosti. V Bratislave a okolí nepretržite odstraňujú najmä popadané stromy z ciest, chodníkov a áut. Musia aj odčerpávať vodu zo zaplavených ulíc a pivníc. 

Len v hlavnom meste pre nepriaznivé poveternostné podmienky musel hasičský zbor zasahovať viac ako 50-krát.

Pri jednom zo zásahov bol aj redaktor ta3 Marko Trusina:

16:20 Bratislavská polícia upozorňuje vodičov, že v sobotu (14.9.) bude od 18-tej hodiny uzatvorená Viedenská cesta.

Nakoľko na Tyršovom nábreží bude Slovenský vodohospodársky podnik vykonávať zabezpečovacie práce na ochranu pred nepriaznivými účinkami rieky Dunaj.

16:14 Ako to momentálne vyzerá na hraničnom priechode Holíč/Hodonín:

16:11 Silné dažďové zrážky zaznamenali v sobotu v častiach západného Rakúska, spolkovú krajinu Tirolsko však pred povodňami chráni skorý príchod zimy.

Zrážky totiž spočiatku zostávajú vo vyšších polohách v podobe snehu, uviedol meteorológ Christian Pranger. Niektoré okresy Dolného Rakúska však vyhlásili za oblasti katastrofy.

16:08 Očakávajú, kedy sa voda vyleje z koryta. V obci Vysoká pri Morave ukladali vrecia s pieskom k hrádzi.

Bratislavský Devín zase pripravuje obyvateľov pri rieke na možné komplikácie. Sútok Dunaja a Moravy tam býva v čase veľkej vody najväčší problém - Dunaj vracia späť Moravu a vylieva sa. 

Viac v reportáži redaktora ta3 Martina Chlebovca:

16:01 Na viacerých miestach Bratislavy sa budú cez víkend stavať protipovodňové zábrany. Slovenský vodohospodársky podnik bude hradenie v sobotu realizovať pozdĺž rieky Morava medzi mestskými časťami Devín a Devínska Nová Ves, v nedeľu bude pokračovať na ďalších miestach.

Informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla. Deklaroval, že s ľuďmi s nehnuteľnosťami v záplavových oblastiach budú miestne úrady a záchranné zložky komunikovať.

"V nedeľu (15. 9.) ráno bude podnik pokračovať hradením v okolí Karloveskej zátoky, nasledovať bude hradenie v Devíne a pred obedom sa predpokladá inštalácia hradenia aj v Starom Meste, na úrovni Rázusovho a Fajnorovho nábrežia. (...) Pre osádzanie hradenia v Starom Meste bude dočasne zrušené aj parkovanie na Fajnorovom nábreží," priblížil.

15:44 Mimoriadna zrážková situácia na Slovensku pokračuje.

Najvyššie úhrny zrážok možno očakávať v priebehu soboty a najbližšej noci, respektíve nedele (15. 9.) rána, keď môže spadnúť do 30, ojedinele až do 80 milimetrov zrážok.

V platnosti naďalej platia výstrahy tretieho stupňa pred dažďom pre okresy Malacky, Senica, Skalica a Myjava.

Na tlačovej besede SHMÚ o tom informovala meteorologička Jana Potanková.

15:33 V Poľsku evakuujú ďalšie obce. Okrem mesta Glucholazy v Opolskom vojvodstve, kde sa muselo nutne presunúť kvôli povodni 400 ľudí, evakuovať museli aj obyvateľov z neďalekej obce Jarnoltówek. Tu zrážkový rekord prekonal ten z povodní v roku 1997.

15:28 Nepriaznivé počasie naďalej komplikuje dopravu aj v Trnavskom kraji. Cesta tretej triedy smerujúca k hraničnému priechodu Moravský Svätý Ján - Hohenau je uzavretá.

Veľké množstvo blata je aj medzi Petrovou Vsou a Šaštínom-Strážami. Zaplavená a ťažko prejazdná je naďalej aj vozovka medzi Cerovou a Prievalmi. Trnavská krajská polícia na to upozorňuje na sociálnej sieti.

Zelená vlna STVR na sociálnej sieti dopĺňa, že voda a blato sú aj na ceste tretej triedy medzi obcami Gbely a Smolinské v okrese Skalica.

15:07 Moravskosliezsky kraj na severovýchode Českej republiky vyhlásil stav nebezpečenstva. Stalo sa tak na výzvu Ústrednej povodňovej komisie a v súvislosti s tým, že kumulačné prietoky v niektorých oblastiach na území kraja môžu presiahnuť úroveň storočnej vody. Informoval o tom web denníka iDNES.cz.

Stav nebezpečenstva sa vyhlasuje v prípade, ak sú ohrozené životy, zdravie, majetok alebo životné prostredie. Ide o najnižší z krízových stavov, ktorý môžu orgány ČR vyhlásiť v reakcii na mimoriadnu udalosť.

Závažnejšími krízovými stavmi sú núdzový stav, stav ohrozenia štátu a vojnový stav.

14:52 Pozrite si záznam tlačovej besedy SHMÚ o aktuálnej situácii s počasím a prognózami na najbližšie dni:

14:45 Väčšina pozornosti smeruje k výdatným zrážkam a ich následkom, a tak popri tom môže zanikať ďalší očakávaný nebezpečný jav - silný vietor, varuje SHMÚ na sociálnej sieti.

Očakávaný vietor môže spôsobiť väčšie škody, najmä v lesoch, pretože na rozmočenom povrchu budú stromy padať ľahšie. Najväčšie riziko je tak v oblastiach, kde spadlo najviac zrážok, teda v oblasti Malých Karpát a v Myjavskej pahorkatine.

14:42 Vzhľadom na najnovšiu hydrologickú predpoveď, ktorá v Bratislave predpovedá tretí stupeň povodňovej aktivity na Dunaji, pristúpilo mesto aj k uzavretiu horného parkoviska na Tyršovom nábreží. Radnica o tom informovala na sociálnej sieti.

Tyršovo nábrežie Foto: TASR/Jaroslav Novák Tyršovo nábrežie

14:30 V tomto období migrujú milióny vtákov za teplom. Dážď a silný vietor im v tom však teraz bráni. Belorítky a lastovičky sa často chúlia na balkónoch, zmoknuté a neschopné letu.

Na podrobnosti sme sa pýtali Adriany Hološkovej, ktorá s zaoberá ochranou vtáctva:

14:15 Do nedele rána by malo spadnúť do 30 milimetrov zrážok, ojedinele, najmä na krajnom západe okolo 50 milimetrov. Po zvyšok dňa očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na Morave a na Dunaji ďalší výrazný vzostup. Upozornil na to sociálnej sieti.

S rozvojom zrážkovej činnosti možno v sobotu počítať v najbližších hodinách, pričom sa lokálne vyskytnú aj silnejšie prehánkové lejaky. "Najviac zrážok očakávame na krajnom západe a severe, kde budú zosilnené vplyvom návetria," priblížil SHMÚ.

Pásmo zrážok, ktoré v týchto chvíľach prechádza maďarsko-rumunsko-ukrajinským pohraničím by malo zmohutnieť a zasiahnuť postupne celý východ územia.

14:05 Pozrite si reportáž redaktorky ta3 Moniky Podstavkovej, ktoré monitoruje situáciu v českom Hodoníne:

13:45 Polícia v priebehu soboty pravidelne kontroluje situáciu a podmienky v blízkosti riek Morava a Dunaj. Cestné úseky v Bratislave, ktorých zjazdnosť je počas daždivého počasia obvykle problematická, sú zatiaľ bez obmedzení.

"Policajné hliadky v spolupráci s Hasičským a záchranných zborom a Mestskou políciou Bratislava sú aj naďalej vysielané k udalostiam spojeným s pádom stromov a konárov na cesty a motorové vozidlá," uviedla hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Jana Šimunková.

Polícia upozorňuje občanov, aby sa nezdržiavali v blízkosti stromov a taktiež aby pod nimi neparkovali svoje vozidlá.

13:38 Sútok riek Dunaja a Moravy v Devíne býva v čase veľkej vody najnáročnejší - Dunaj vracia späť Moravu a vylieva sa. Tam je však momentálne relatívny pokoj.

Redaktor ta3 Martin Chlebovec vo Vysokej pri Morave vyspovedal šéfa Slovenského vodohospodárskeho podniku Jozefa Moravčíka:

13:27 Mesto Žilina odporúča obyvateľom, aby vzhľadom na vydané výstrahy pred silným vetrom a vetrom na horách v sobotu a nedeľu (15. 9.) do obedných hodín obmedzili pobyt vonku. Týka sa to najmä lesného a horského prostredia. Informovala hovorkyňa Žiliny Zuzana Ondrášová.

V okrese Žilina sa na horách ojedinele očakáva výskyt silného vetra. Ten dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu a priemernú rýchlosť 90 a 105 kilometrov za hodinu, čo je silná až mohutná víchrica. Výstraha platí do nedele 12.00 h.

13:18 Profesionálni a dobrovoľní hasiči z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zasahovali počas piatka (13. 9.) pri 82 spadnutých stromoch, množstvo z nich spadlo aj na zaparkované vozidlá. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Štefan Koči.

"Všetkým občanom aj touto cestou odporúčame, aby svoje automobily zaparkovali, pokiaľ je to možné, v dostatočnej vzdialenosti od stromov či chatrných budov," upozornil hovorca.

13:10 Prívalový dážď spôsobil pád jednej z hlavných vetiev obrovskej sofory japonskej, ktorá sa nachádza v areáli Východoslovenského múzea (VSM) v Košiciach, ktoré o tom informovalo na sociálnej sieti.

"Naše obavy sa čiastočne naplnili už teraz. Vodou nasiaknutá koruna sa extrémne ohla a odhalila zrejme prehnitý a nestabilný kmeňový základ stromu," uviedlo VSM. Hoci bol strom dlhé roky pýchou historického centra, zrejme je podľa múzea čas myslieť aj na ochranu zdravia, majetku i kultúrnych hodnôt.

Múzeum v tejto súvislosti žiada verejnosť a návštevníkov o pochopenie a trpezlivosť, keďže z dôvodu bezpečnosti bude až do odvolania dvor historickej budovy s kostolíkom a historickou vojenskou technikou uzavretý.

12:57 V pohraničných obciach pokračujú s výstavbou a spevňovaním protipovodňových bariér. O aktuálnej situácii v obciach Malé Leváre, Holíč a Vysoká pri Morave informuje Hasičský a záchranný zbor na sociálnej sieti:

12:45 Hasiči zasahujú v centre Bratislavy, na cestu sa zrútili stromy:

12:43 Stavanie mobilnej hrádze v Kopčanoch (okres Skalica):

Stavanie hrádze Kopčany Foto: ta/Monika Podstavková Stavanie hrádze Kopčany

12:30 Vojaci pomáhajú s ukladaním vriec s pieskom k hrádzi rieky Morava v obci Vysoká pri Morave (okres Malacky). Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na sociálnej sieti priblížilo, že v tejto lokalite je nasadených 25 vojakov.

Prezídium HaZZ na sociálnej sieti informovalo, že zatiaľ bolo v súvislosti so situáciou na povodí rieky Morava vyvezených 150 ton piesku od Slovenského vodohospodárskeho podniku. Prijatých bolo 20.000 vriec. Pri obci Malé Leváre v okrese Malacky bola podľa HaZZ postavená mobilná protipovodňová U-bariéra.

12:18 Situáciu naďalej monitorujú v teréne redaktori ta3:

12:17 Nezvyčajné udalosti lákajú zvedavcov, veľká voda však nie je dobrá príležitosť pokúšať šťastie. Slovenský Červený Kríž upozorňuje, aby sme nepodceňovali silu prúdu vody.

Viac sa dozviete vo videu:

Počasie v zahraničí zabíjalo

12:15 Švajčiarsko hlási prvú obeť búrky. Ženu na prechádzke vážne zranili padajúce konáre stromov a po prevoze do nemocnice zomrela. Presné okolnosti nehody sa vyšetrujú. Polícia kantónu Bern to uviedla na sieti X.

Vo švajčiarskych horách začalo v piatok snežiť a očakáva sa, že sneženie bude pokračovať aj dnes. Meteorológovia predpovedajú, že v Alpách bude dnes naďalej snežiť, najmä v nadmorských výškach nad 1 200 metrov. V niektorých oblastiach by mohlo napadnúť až 50 centimetrov snehu. Vláda vydala lavínové varovanie.

V Rumunsku zahynuli štyria ľudia na juhovýchodnom samosprávnom kraji Galatsi pri moldavských hraniciach. Oznámili to rumunské úrady.

11:55 K aktuálnej situácii na vodnom diele diele Gabčíkovo, ktoré v súčasnosti vyrába 400 megawattov elektriny a v prevádzke je sedem z ôsmich turbín, sa vyjadril šéf envirorezortu Tomáš Taraba na sociálnej sieti.

"Siedma turbína začala vykazovať nejaké miery vibrácie, to znamená, že sa nedá vylúčiť, že sa siedma turbína automaticky vypne, ak tieto vibrácie nepoľavia," povedal s tým, že v prípade tohto scenára bude nutné v Gabčíkové otvoriť plavebné komory a začať vypúšťať vodu.

11:50 Český prezident Petr Pavel vyjadril uznanie každému, kto sa podieľa na zvládnutí aktuálnej situácie spôsobenej nepriaznivým počasím. Nasadenie zložiek a solidarita ľudí sú podľa neho predpokladom, že Česko krízu zvládne. Uviedol to na sociálnej sieti X.

V statuse vyzdvihol mimoriadne úsilie hajtmanov, starostov, zložiek Integrovaného záchranného systému a ďalším, ktorí sa podieľajú na zvládnutí situácie.

"Ich profesionalita, nasadenie, ale aj solidarita a vzájomná pomoc nás všetkých je dôležitým predpokladom, že si aj s touto krízou poradíme a vyjdeme z nej opäť o niečo silnejší," dodal český prezident.

11:37 Hladiny riek Dunaj a Morava v Bratislavskom kraji stúpajú. Tretí stupeň povodňovej aktivity v súčasnosti dosiahli vo Vysokej pri Morave a v bratislavských mestských častiach Devínska Nová Ves a Staré Mesto.

Informoval o tom Bratislavský samosprávny kraj na sociálnej sieti s tým, že pre nepriaznivé počasie prijali viaceré opatrenia.

11:25 Hasiči sa v českom pohraničí Hodonín - Holíč pripravujú na stavanie mobilnej hrádze.

Hodonín - Halíč Foto: ta3/Monika Podstavková Hodonín - Holíč

11:20 Viaceré obce v Senickom okrese hlásia napriek nepriaznivému počasiu relatívne pokojnú situáciu. Potoky a rieky sa zväčša držia vo svojich korytách. V dôsledku silného dažďa starostovia evidujú najmä zaplavené záhrady. Možné riziká vnímajú najmä v súvislosti s avizovaným silným vetrom.

"Dobrovoľní hasiči odčerpali vodu do potoka," dodala. Večer evidovala zvýšenú hladinu miestneho potoka, ale nešlo podľa jej slov o nič mimoriadne.

11:15 Vo Vysokej pri Morave stavajú pieskové hrádze. Pomáhajú im pri tom vojaci a dobrovoľní hasiči.

10:55 Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy uzatvára horné parkovisko na Tyršovom nábreží v súvislosti s vydaním 3. stupňa povodňovej aktivity. Informovali o tom na sociálnej sieti.

10:40 Hasičský a záchranný zbor zverejnil prehľad výjazdov v súvislosti s poveternostnou situáciou:

10:30 V bratislavskej mestskej časti Devín očakávajú kulmináciu rieky Dunaj v noci z nedele (15. 9.) na pondelok (16. 9.), prípadne v pondelok skoro ráno. K aktuálnej situácii pravidelne zasadá tamojší krízový štáb. Bratislavská mestská časť o tom informovala na sociálnej sieti.

"Slovenský vodohospodársky podnik plánuje začať so stavaním protipovodňových zábran na Slovanskom nábreží v nedeľu poobede," priblížila samospráva. Zároveň upozornila, že v prípade ohrozenia zatopením elektrických zariadení, bude musieť byt elektrická energia v dotknutých územiach dočasne odpojená.

10:22 Dažde na území celého Česka neustávajú a hladina riek prudko stúpa. Niektoré obce evakuujú. Dunaj vracia späť Moravu a vylieva sa.

Hasiči v Bratislave a okolí v noci bojovali s množstvom prípadov spadnutých stromov či zaplavených pivníc.

V súvislosti s povodňovými hrozbami pod Tatrami vydal SHMÚ meteorologickú a hydrologickú výstrahu prvého stupňa, v mestách a obciach však prijali množstvo preventívnych opatrení.

Redaktori ta3 sledujú aktuálnu situáciu v teréne na českom pohraničí a celom Slovensku:

09:48 Pre rieku Morava bude v sobotu od 10.00 h platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Informovali o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) a šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po sobotňajšom zasadnutí krízového štábu. Situácia na rieke je podľa ich slov v sobotu pokojnejšia a k vyliatiu by nemalo prísť.

Pre bratislavský úsek Dunaja má od nedele (15. 9.) rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. O vyhlásenie podľa ich vyjadrení požiadal Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý chce začať stavať hrádze v hlavnom meste.

"Predpokladaná hodnota kulminácie na základe predikcii zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, a zároveň aj avizované prietokové hodnoty, ktoré poskytla rakúska strana, predpokladajú, že Dunaj môže dosiahnuť úroveň 910 centimetrov, čo je úroveň, ktorá by spôsobila, že Bratislava by začala byť zaplavovaná," poznamenal Taraba.

09:47 Pozrite si záznam z tlačovej besedy po zasadnutí Ústrednej povodňovej komisie o aktuálnej situácii v súvislosti so silnými dažďami:

09:35 Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka (16. 9.). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom na webe.

Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom sa týkajú okresov Malacky, Senica, Skalica a Myjava. V lokalitách sa očakávajú zrážky s úhrnom 230 milimetrov (mm).

Výstrahy druhého stupňa zase platia pre väčšinu okresov Trenčianskeho kraja a okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Topoľčany, Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Bytča.

Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj, väčšinu Nitrianskeho a Žilinského kraja a niektoré okresy Trnavského, Trenčianskeho, Prešovského či Košického kraja.

09:32 Sledujte naživo TB po zasadnutí krízového štábu:

09:25 Rozvodnená hladina v českom Hodoníne

Hodonín Foto: TASR/Monika Podstavková Hodonín

09:10 Profesionálni aj dobrovoľní hasiči zasahovali od piatka (13. 9.) do soboty rána pre nepriaznivú poveternostnú situáciu v Bratislavskom kraji (BSK) 124-krát.

Hasičské jednotky odstraňovali najmä spadnuté stromy z ciest, chodníkov a vozidiel, a rovnako tak odčerpávali vodu zo zaplavených ulíc či pivníc rodinných a bytových domov.

09:07 Dažde na území celého Česka neustávajú a hladina riek prudko stúpa. Kvôli extrémnym dažďom a vetru bolo v sobotu ráno bez elektriny vyše 63 000 domácností, pričom problémy sú najmä na severe Čiech. V niektorých obciach už dochádza aj k evakuáciám.

Kvôli popadaným stromom či z preventívnych dôvodov nepremávali ráno vlaky na asi desiatke tratí v Česku

V ohrozených oblastiach sa neustále vykonávajú preventívne akcie, záchranné zložky zostávajú pripravené na zásah, uviedol vo svojom vyhlásení poľský hasičský a záchranný zbor.

09:02 Odstavené železničné trate, množstvo dopravných nehôd a tisíce domácností bez elektriny. Extrémne dažde v Česku pokračujú a na vyše dvadsiatich miestach vyhlásili najvyšší stupeň povodňovej aktivity.

08:56 Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) zasahovali od piatkového (13. 9.) do sobotného rána v súvislosti s nepriaznivým počasím celkovo 103-krát. Informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Lena Košťálová.

"Išlo o odstraňovanie popadaných stromov z cestných komunikácií, naklonených stromov, ktoré ohrozovali premávku a odčerpávanie vody," priblížila hovorkyňa s tým, že do zásahov sa okrem profesionálnych hasičov zapojili stovky členov dobrovoľných hasičských zborov.

08:53 Z poľskej dediny Glucholazy v Opolskom vojvodstve, blízko hraníc s Českou republikou, evakuovali 400 ľudí kvôli povodni spôsobenej vyliatím rieky Biala Glucholaska.

Miesto navštívil aj minister vnútra Tomasz Siemoniak, ktorý oznámil, že po konzultácii so starostom rozhodli o evakuácii obyvateľov žijúcich pri rozvodnenej rieke. "Do akcie sa zapojí 60 policajtov a 100 hasičov aktuálne chráni mesto a rieku," uviedol minister na sociálnej sieti X.

08:35 Ľudia nemajú počas záplav vstupovať do tečúcej vody. Tá už má pri 15 centimetroch hĺbky silu zhodiť ich z nôh. Rovnako netreba zostávať ani na mostoch, keďže ich môže tečúca voda strhnúť. Apeloval na to Slovenský Červený kríž (SČK).

"Neskúšajte predbehnúť záplavovú vlnu. Voda môže mať rýchlosť desať až 20 kilometrov za hodinu. Ak ste sa nestihli evakuovať, dostaňte sa na vyvýšené miesto vo vašom okolí a počkajte na pomoc," odkázal na sociálnej sieti.

Na ľudí tiež apeloval, aby sa nedotýkali spadnutého elektrického vedenia či elektrických spotrebičov, ak by mohli byť v kontakte s vodou. Vyhnúť sa podľa neho treba tiež konzumácii aj kontaktu so záplavovou vodou.

08:30 V Bratislave silný vietor vyvrátil stromy

08:22 Sledujte radar s aktuálnym postupom zrážok:

08:13 Správa Tatranského národného parku (TANAP) upozorňuje na možné riziko zvýšenia hladiny riek a potokov počas víkendu. Prudké a náhle dažde môžu so sebou priniesť mimoriadne silné zrážky a situácia sa tak môže rýchlo meniť aj v horách.

Správa TANAP-u v tejto súvislosti uviedla, že aj z malého horského potoka sa v krátkom čase stáva neprekonateľná bariéra, či dokonca život ohrozujúca riava divokej vody, ktorá strhne i okolitý terén, konáre, skaly a pôdu.

08:08 Tlaková níž Boris priniesla na územie Českej republiky výdatný a trvalý dážď, ktorý dvíha hladiny vodných tokov.

V súvislosti s počasím prichádza k výpadkom dodávok prúdu a k problémom v doprave. V Prahe voda presakuje do stanice metra, časť Pardubíc sa pripravuje na evakuáciu. Informuje o tom portál Novinky.cz.

07:53 Hasičský a záchranný zbor vydal odporúčania v súvislosti so silným vetrom:

07:42 Západ Slovenska trápia dažde, aj keď v podvečer na mnohých miestach dážď utíchol. V Bratislave a v okrese Malacky vyhlásili v piatok (13. 9.) mimoriadnu situáciu.

Výstrahy tretieho, teda najvyššieho stupňa pred dažďom a možnými záplavami, ktoré vyhlásili meteorológovia aj hydrológovia SHMÚ pre krajný západ, platia naďalej.

Meteorológovia predpokladajú, že počas víkendu bude pršať ešte viac. V sobotu sa tlaková níž presunie aj na Balkán a nad Východné Karpaty, kde sa vytvorí nová tlaková níž. Tá prinesie ďalšie zrážky, ktoré potrvajú až do pondelka. Dvihnú sa hladiny riek.

07:30 Silné dažde na Záhorí ustali, pri Malých Karpatoch padajú zrážky s intenzitou 1-2 mm/h. Aktuálne radarové snímky vo výške 2 km nezaznamenávajú dažďové pásmo, keďže vlhký vzduch a vietor spôsobujú tvorbu zrážok len v nižších vrstvách.

07:20 V platnosti zostávajú hydrologické výstrahy prvého až tretieho stupňa. Západné Slovensko potrápi aj nárazový vietor. V krajnom západe a severozápade sa očakáva úhrn zrážok 20 až 70 milimetrov (mm). Na hrebeňoch pohorí meteorológovia varujú pred víchricou. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok