Výška hladiny Dunaja môže presiahnuť deväť metrov. Na rieke Morava je rezerva ešte 30 centimetrov, potvrdil Taraba

15.9.2024 11:00 , Aktualizované: 15.9.2024 12:26

Hosťami v relácii V politike ŠPECIÁL boli minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

V politike Šutaj Eštok Taraba
Foto: ta3/Jozefína Sihelská

O následkoch lejakov tiež informovali prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič, policajný prezident Ľubomír Solák, riaditeľ vodohospodárskeho podniku Jozef Moravčík a riaditeľ Slovenského hydrometeorologického ústavu Vasil Penev.

12:04 Špeciálny diel relácie V politike sa skončil.

Celý záznam si môžete pozrieť aj tu:

11:56 Silný vietor pretrváva. Jeho rýchlosť dosahuje okolo 30 metrov za sekundu. "Mohol by vydržať do 12.00 h, potom bude okno a opäť sa k večeru vráti. Počítajte s ním aj v nočných hodinách," potvrdil šéf SHMÚ.

11:52 Mimoriadne intenzívne zrážky boli na Záhorí a v Malých Karpatoch. Za 24 hodín spadlo okolo 150 milimetrov.

"Na mnohých miestach spôsobili vyliatie vody z koryta. Predpoklad zrážok by mohol ustať v nedeľu okolo 12.00 h," dodal Penev.

11:50 Riaditeľ Slovenského hydrometeorologického ústavu Vasil Penev povedal, že predikcie zrážok boli okolo 300 až 330 milimetrov zrážok.

"Predikciu sme naplnili. Očakávame ešte od polnoci do pondelňajšieho rána, že pribudnú zrážky asi vo výške 30 až 40 milimetrov," uviedol.

11:41 Bezpečnostné a záchranné zložky sú pre nepriaznivé počasie v plnom nasadení. Pomáhajú aj vojaci, v teréne je ich asi 100. Potvrdil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

11:36 Šéf SVP upozornil občanov, aby v rámci povodňovej turistiky vytvárali priestor pre pracovníkov vodohospodárskeho podniku.

11:32 Riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Jozef Moravčík podotkol, že pracovníci vykonávajú opatrenia v povodí Dunaja a povodí Moravy.

"Snažíme sa udržiavať vodné stavby a tie zadržiavajú zrážky. Na Morave sú postavené všetky mobilné hradenia, čo sa týka obce Devín," dodal.

11:28 Šéf envirorezortu upozornil ľudí, aby autami nejazdili po korunách hrádzí.

11:20 V Bratislave a v okolí je najviac oznámení o padajúcich stromoch na vozidlá. Samostatne sú oznamované udalosti, že dochádza k zaplaveniu domov a pivničných priestorov. Potvrdil šéf polície.

11:18 "Situáciu monitorujeme najmä v Bratislavskom, Trnavskom, Žilinskom a Trenčianskom kraji. Monitoruje sa premávka, riešia sa dopravné nehody," podotkol policajný prezident Ľubomír Solák.

V mnohých obciach dochádza k čiastočným evakuáciám.

11:15 Minister vnútra povedal, že "kapacitne to zvládame".

"Spoločnosť by si mala uvedomiť, že policajti a hasiči nasadzujú svoje životy a zdravie," vyhlásil.

11:12 Mifkovič hovorí, že najhoršia situácia je pod horami, najmä v Sološnici, Stupave, Kuchyni a ďalších.

"Sú zaplavené cesty a ulice, momentálne sa s tým nedá veľa urobiť. Musíme počkať, kým nám dá počasie oddychový čas, to sa očakáva okolo 12.00 h," doplnil.

11:10 Prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič potvrdil, že zložky vykonávali opatrenia od piatkového rána.

"Zabezpečovacie práce na vodnom toku Morava sme ukončili. Od včerajšieho rána vykonávame bežnú zásahovú činnosť. Mali sme asi 273 výjazdov," podotkol.

Hasiči zasahujú na 35 miestach.

11:09 Šutaj Eštok zároveň upozornil vodičov, že došlo aj k prerušeniu elektriny do mnohých železničných priecestí. "Situáciu riešime a kde k výpadku došlo, tak budú situáciu riadiť policajti," povedal.

11:07 Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok podotkol, že krízové miesta sú zabezpečené. "Dnes sa ukazuje, že hlavný problém je najmä na Záhorí. Je tam sústredená všetka technika, ktorú štát zakúpil," povedal.

11:06 Problémom sú horské potoky. "Stekajú z horských oblastí v Malých Karpatoch a je plná nádrž v Kuchyni, tá začína už pretekať," uviedol Taraba.

11:04 Podľa Tarabu je na rieke Morava rezerva 30 centimetrov počas pondelka. "Čo by spôsobilo, že sa rieka podarí udržať v hrádzovom systéme, aj keď nie v koryte. Problém bude Dunaj, do 20.00 h večer by malo byť bratislavské pobrežie kompletne zabezpečené proti povodniam," doplnil.

Rieka Dunaj by mala začať kulminovať od pondelka (17. 9.) do utorka (18. 9.). V bratislavskom úseku rieky by mohla výška hladiny dosiahnuť 930 centimetrov.

11:02 "Aktuálna situácia je presne taká, akú nám odborníci hlásili," uviedol minister Tomáš Taraba.

V priebehu troch dní podľa neho presiahne úhrn zrážok viac ako 300 milimetrov.

Špeciálny diel relácie V politike sme monitorovali aj prostredníctvom správ po minúte priamo v tomto článku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok