Po záplavách príde ďalšia hrozba. Odborníci varujú pred inváziou komárov

15.9.2024 00:00

Keď opadne voda a trochu sa oteplí, odborníci očakávajú v zaplavených oblastiach návrat komárov vo veľkých množstvách. Po záplavách vodných tak môžeme očakávať aj záplavy komárov.

Po výdatných dažďoch a chladnom počasí sa vráti oteplenie. Ideálne podmienky pre liahnutie komárov. 

"Tam je dôležitá teplota vody a ani nie až tak teplota ovzdušia. Štandardne pri tých záplavových druhoch hovoríme okolo 10 stupňov Celzia. Počítame s tým, že sa vyleje Morava, možno aj Dunaj, tým pádom nám hrozí vlna komárov práve tých záplavových druhov, ktoré sa rozlietavajú niekoľko kilometrov a masívne sa množia," uviedla Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra SAV.

"Aj vzhľadom na aktuálne počasie a vzhľadom na to, že príde k vybreženiu Moravy alebo Dunaja v istých lokalitách do tých záplavových území, vzniknú väčšie plochy, kde budú potenciálne liahniská komárov," doplnil hovorca magistrátu hlavného mesta Peter Bubla.

Približne dva týždne

Čím je teplejšie, tým rýchlejšie sa komáre vyvíjajú a vylietavajú skôr. Teraz treba rátať s obdobím približne dvoch týždňov.

Komárom sa nevyhneme ani po zásahoch

"My stále pokračujeme s monitoringom potenciálnych liahnisk komárov v Bratislave a tam, kde naozaj ten počet lariev prevyšuje isté stanovené množstvo, tak zasahujeme biologickým larvicídom BTI," vysvetlil Bubla.

S BTI sa nemôže zasahovať na celom území Bratislavy. Nepoužíva sa v chránených vodných zdrojoch a chránených územiach. 

"Práve pri tých prvých larvách má efektivitu cez 90 percent," dodala Čabanová.

Larvicíd BTI zabíja rovno larvy a dospelé komáre sa nevyliahnu. Je to výťažok z baktérie a zabraňuje komárom si naň vytvoriť odolnosť. Voči chemickým postrekom sú už komáre odolné. 

"Aj vďaka tým zásahom, ktoré robíme, počet komárov bude podstatne menší ako by bol, keby takéto zásahy neboli," uzavrel Bubla.

S istým počtom komárov však treba počítať. Obce na Záhorí a v Rakúsku ich budú riešiť po svojom.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok