Výskum párenia komárov môže pomôcť v boji proti malárii i vo vývoji dronov, uvádza štúdia

14.9.2024 05:45

Zvuk krídel blízkej samice dokáže u afrických komárov prenášajúcich maláriu aktivovať zrak a pomáha im lokalizovať ju v obrovských húfoch.

Komar_ilu_00.jpg
Foto: Unsplash

Toto zistenie môže pomôcť pri vývoji účinnejších opatrení v boji proti šíreniu malárie či pri vývoji dronov, uvádza štúdia zverejnená 30. augusta v odbornom žurnále Current Biology.

Medzinárodný tím vedcov z USA, Holandska a Burkiny Faso skúmal párenie komárov druhu Anopheles coluzzii, ktorý je v Afrike jedným z hlavných roznášačov malárie.

Pária sa za súmraku

Komáre tohto druhu sa tak, ako mnoho ďalších druhov, pária za súmraku v obrovských rojoch. Podobne, ako iné druhy komárov, aj Anopheles coluzzii má veľmi slabý zrak.

"Rozlišovacia schopnosť komárích očí je približne 1000-násobne nižšia ako rozlišovacia schopnosť ľudského oka. Komáre zrak zvyknú využívať pasívnejšie, napríklad pri vyhýbaní sa objektom a na kontrolovanie svojej polohy," vyhlásil Jeffrey Riffell, profesor biológie na Washingtonskej univerzite.

Vedci na otestovanie správania komárov počas letu vytvorili miniatúrnu arénu, ktorá pomocou zahnutej rozpixelovanej obrazovky napodobňuje vizuálny chaos vládnuci v roji komárov.

Letecký simulátor pre komáre

Ide vlastne o letecký simulátor pre komáre, kam testovaného komára pripútajú, aby sa nemohol voľne pohybovať. Stále však vidí, počuje, cíti pachy a dokáže mávať krídlami ako počas letu.

Vedci zistili, že zvuk samičích krídel dokáže aktivovať zrak samcov. Tie potom zrýchlia let a sluchom a zrakom sa dokážu veľmi presne navigovať k samici. Aj uprostred chaoticky pôsobiaceho roja sa pritom dokážu vyhnúť kolíziám s ostatnými komármi.

Kľúčom je frekvencia zvuku. Samice vydávajú 450 Hertzov (Hz), samce približne 700 Hertzov. Ak samce začuli zvuk s frekvenciou 450 Hz, leteli smerom k jeho zdroju. Zdroj zvuku s frekvenciou 700 Hz sa nepokúšali nájsť.

Výsledky možno využiť na boj proti nim

Výsledky výskumu možno využiť na tvorbu nových spôsobov boja proti komárom, ktoré využijú vizuálne aj zvukové podnety. Silná reakcia samcov na zvukové podnety môže byť ich slabinou využiteľnou pri tvorbe pascí novej generácie.

Opatrenia používané na boj proti komárom v súčasnosti, napríklad pesticídy, postupne strácajú účinnosť, pretože komáre si proti nim postupne budujú odolnosť. Nové pasce schopné pritiahnuť veľké počty komárov šíriacich maláriu by preto dokázali výrazne pomôcť v boji proti tejto chorobe, ktorá ročne usmrtí státisíce ľudí.

Pozrite si aj reportáž z 13. júla o repelentoch proti komárom:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok