Väčšina Nemcov volá po tvrdšom režime na hraniciach. Vláda však sprísnenie odmieta

13.9.2024 15:39

Väčšina Nemcov by si želala zavedenie prísnejších pravidiel na nemeckých hraniciach. Vyplýva to z prieskumu agentúry YouGov, ktorý si objednala a v piatok (13. 9.) zverejnila agentúra DPA.

migranti Nemecko polícia
Foto: TASR/AP

Sprísnenie nemeckej migračnej politiky pritom častejšie požadujú starší ľudia. Najväčší súhlas podľa sondáže Nemci prejavujú s deportáciami osôb, ktoré nemajú právo sa v Nemecku zdržiavať.

Debata o migrácii po teroristickom útoku v Solingene a krajinských voľbách v Sasku a Durínsku, ktorú otvorila protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD), v posledných týždňoch dominuje nemeckej politike.

Za odmietanie migrantov priamo na nemeckých hraniciach sa v prieskume vyslovilo 71 percent opýtaných. V súčasnosti je možné odmietnuť niekomu vstup na pozemnú hranicu Nemecka len v prípade, že má uložený zákaz vstupu do krajiny, alebo ak nepožiada o azyl.

Desaťtisíce ľudí odmietli

Podľa nemeckého ministerstva vnútra bol od vlaňajšieho októbra priamo na hranici odmietnutý vstup 30 000 ľudí.

Opozičná konzervatívna únia CDU / CSU od kabinetu sociálnych demokratov, zelených a liberálov požaduje, aby spolková polícia odmietala vstup migrantom na hraniciach oveľa častejšie.

Do krajiny by sa podľa nej nemali dostať napríklad ľudia, ktorí chcú žiadať o azyl, žiadosť ale už podali v inej krajine Európskej únie.

Vláda odmieta prísnejší postup

Vláda prísnejší postup odmieta; obáva sa, že takéto opatrenie by bolo v rozpore s právom Európskej únie a vyvolalo odpor susedných štátov. Zhruba pätina opýtaných Nemcov sa v prieskume vyslovila proti odmietaniu migrantov priamo na hraniciach.

Nemecká vláda a opozičná CDU/CSU sa tento týždeň snažili nájsť kompromis ohľadom sprísnenia migračnej politiky.

Predseda CDU Friedrich Merz v utorok ale vyhlásil, že rokovania stroskotali, pretože návrhy vládnej koalície nešli dostatočne ďaleko.

Vo štvrtok Merz v snahe oživiť rozhovory vyzval, aby vláda jeho návrh odmietať oveľa častejšie migrantov priamo na hraniciach skúšobne zaviedla od 1. októbra na tri mesiace. Druhá najsilnejšia vládna strana - zelení - to už ale zamietla.

Na otázku, či podporujú v boji proti nelegálnej migrácii zatváranie hraníc, sa 45 percent opýtaných vyslovilo "plne za" a ďalších 28 percent "skôr za".

Každý piaty v tomto ohľade hraničné kontroly a zatváranie hraníc odmieta.

Nemecko kontroluje hranicu s Rakúskom od 2015

Nemecko kontroluje kvôli migrácii už od roku 2015 hranicu s Rakúskom, na jeseň minulého roka k tomu pribudli aj kontroly na hraniciach s Českom, Poľskom a Švajčiarskom.

V pondelok ministerka vnútra Nancy Faeserová oznámila, že od budúceho týždňa bude Nemecko kontrolovať všetky svoje pozemné hranice, teda aj pomedzí s Francúzskom, Luxemburskom, Belgickom, Holandskom a Dánskom.

Hovorca jej ministerstva neskôr doplnil, že nové kontroly neznamenajú sprísnenie tých existujúcich na hraniciach s Českom a ďalšími štyrmi krajinami.

Prieskum sa zaujímal tiež o názor Nemcov na deportácie. Sprísnenie ich podmienok obsahuje bezpečnostný balík, ktorý vláda kancelára Olafa Scholza predstavila v reakcii na augustový teroristický útok v Solingene.

Pri mestských slávnostiach tam Sýrčan zavraždil troch ľudí a osem ďalších zranil. Dvadsaťšesťročný muž, ktorý bol podľa polície napojený na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS), bol neúspešným žiadateľom o azyl, ktorého sa nepodarilo úradom deportovať.

82 percent ľudí sa vyslovilo za deportácie

Za deportácie ľudí, ktorí nemajú či prišli o právo na pobyt v Nemecku, sa vyslovilo v prieskume pre DPA 82 percent opýtaných.

V skupine ľudí nad 60 rokov sa za viac deportácií vyslovilo dokonca vyše 95 percent ľudí.

Medzi ľuďmi zo západnej časti Nemecka a z takzvaných nových spolkových krajín na východe, ktoré vznikli po rozpade komunistickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR), pritom v názore na deportácie nebol žiadny rozdiel.

Diskusiu o migrácii rozvírili v Nemecku voľby vo východonemeckých spolkových krajinách Sasku a Durínsku.

V oboch získala protiimigračná strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) vyše 30 percent hlasov a v Durínsku dokonca zvíťazila. Na budúci týždeň sa konajú voľby aj v ďalšej spolkovej krajine Braniborsku, kde sa rovnako čaká víťazstvo AfD.

Reprezentatívneho prieskumu agentúry YouGoV zadaného agentúrou DPA sa zúčastnilo 2126 ľudí medzi 6. a 10. septembrom.

Pozrite si aj reportáž z 9. septembra o zavedení kontrol na hraniciach:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok