Stav slovenskej vojenskej techniky je poddimenzovaný. Riešením je spoločné obstarávanie s Českom

11.9.2024 12:39

Po protivzdušnej obrane prichádzajú pri armádnych nákupoch na rad aj terénne vozidlá. Tie by sme mohli vymeniť spolu s Českom. Obe krajiny totiž potrebujú zásadne obnoviť svoj zastaraný vozový park. Spoločný nákup si už dohadujú ministerstvá.

Armáda má okrem bojových vozidiel aj mnohé pomocné terénne nákladiaky. Tie sú určené na napríklad na zásobovanie, počnúc muníciou a končiac potravinami. Po desaťročiach však ostal funkčný iba zlomok z nich.

"Keby ste išli tu kúsok do Serede do ženijného pluku, z 21 predpísaných áut tohto typu sú funkčné tri. 12. bojový mechanizovaný prápor v Nitre, z 27 kusov, ktoré má mať k dispozícii, má funkčné tri," uviedol minister obrany Robert Kaliňák.

"Veď sme mali donedávna aj máme ešte Pragy V3S, ktoré sú staršie ako ja. Ja budem mať tento rok 60 rokov. Takže ozbrojené sily toto musia vymeniť," povedal generál vo výslužbe a predseda strany Pavel Macko.

"Životnosť podľa jednotlivých dokumentov jednotlivých vojenských vozidiel je zhruba 20 rokov. Priemerný vek našich vozidiel je 37 a viac rokov," doplnil Kaliňák

Poddimenzované stavy má vyriešiť spoločné obstarávanie vojenskej techniky so susedným Českom, ktoré rieši podobný problém. Naša armáda by takto mohla získať vyše 1300 nových vozidiel - 6x6 valníkových plošín a 8x8 hákových nakladačov. Odhadovaná cena je vyše 708 mililiónov eur.

"Predpokladáme, že by sme mohli v najbližších týždňoch dosiahnuť dohodu," dodal minister obrany. 

Zľava vďaka spoločnému nákupu

"Pristúpenie Slovenska alebo iného záujemcu k dohode bude znamenať zaistenie množstevnej zľavy," vysvetlil hovorca Ministerstva obrany ČR Karel Čapek.

Krajiny by tak mohli ušetriť aj na spoločnom servise či cvičeniach. Nová technika by nahradila staré Tatrovky a URALy. Išlo by o terénne vozidlá typu N3G v rôznych variantoch, ktoré môžu prekonávať prekážky aj v ťažkom teréne. 

"Samozrejme, treba to zvážiť aj z toho pohľadu, že či pri takomto spájaní sa nedôjde k uprednostneniu jedného konkrétneho výrobcu, v tomto prípade z Českej republiky, čím sa zníži konkurencieschopnosť, ale na druhej strane sa dosiahne väčšia unifikácia, tým pádom podporiteľnosť a udržiavateľnosť tejto techniky," objasnil Macko.

"Môžeme potvrdiť, že s Ministerstvom obrany Slovenskej republiky rokujeme o pristúpení k rámcovej dohode na nákup vojenských vozidiel T-815, ktorú Ministerstvo obrany Českej republiky v júli uzavrelo s výhradným dodávateľom vojenských vozidiel T-815, spoločnosťou TATRA Defence Systems," uviedol Čapek.

"Predovšetkým nám ide o to, aby sme mohli aj v tomto prípade zásadné percento výroby preniesť na Slovensko. To bude jedna z hlavných podmienok," povedal Kaliňák.

Rámcovú dohodu s Českom by mal minister obrany predložiť vláde do konca roka. Samotné vozidlá budú prichádzať zrejme najskôr v období rokov 2025 až 2031.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok