Slovensko získa nové nebeské štíty. Protivzdušnú obranu kúpime od Izraela, Kaliňák vyrokoval nižšiu sumu

7.9.2024 06:00

Slovensko bude mať opäť protivzdušnú obranu. Nakúpi ju od Izraela za vyše 554 miliónov eur. Podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka by prvý zo systémov protivzdušnej obrany mal prísť na Slovensko koncom roka 2025.

Po siedmich mesiacoch rokovania sa štát rozhodol kúpiť oporný bod protivzdušnej obrany Slovenska. Ide o systémy so stredným a dlhým doletom až do 150 kilometrov. 

„S ministerstvom obrany Izraela už rokujeme iba s jednou firmou a po tomto schválení našou vládou budeme pokračovať v rokovaniach o systéme Barak. Budujeme masívnejšiu protivzdušnú ochranu, pretože konflikt na Ukrajine ukázal, že je to základ, pretože bez kvalitnej protivzdušnej obrany nemáte šancu ustáť žiaden konflikt,“ vysvetlil minister obrany.

Šesť batérií systému Barak

Po schválení vládou by sa malo šesť batérií systému Barak dostať na Slovensko koncom roka 2025. Celková cena by mala byť približne 554 miliónov eur. Cenu systému sa dlhými rokovaniami podarilo znížiť zo 128 miliónov eur za kus na 92 miliónov. 

„Toto obstarávanie je iba úvodná fáza, na ktorú bude potrebné obstarať v podstate zásoby protilietadlových raketových striel,“ bezpečnostný analytik povedal Vladimír Bednár.

Súčasťou dohody o kúpe protivzdušnej obrany je aj zapojenie slovenského zbrojárskeho priemyslu. 

„Čo ja viem, tak sú oslovené dve spoločnosti, jedna štátna a jedna súkromná. V oblasti radarovej časti a oblasti výroby rakiet,“ dodal Kaliňák.

Podľa ministra obrany sú súčasťou objednávky aj rakety s predĺženým doletom či radary s dvojnásobným dosahom. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok