Protivzdušná obrana Slovenska má byť čoskoro "bez dier". Pellegrini a Kaliňák oznámili riešenie

11.7.2024 12:26 , Aktualizované: 11.7.2024 19:55

Slovensku stále chýba systém protivzdušnej obrany. Zmeniť by to mali nové lietadlá F-16 a zmluva na protivzdušné systémy. Informovali o tom prezident Peter Pellegrini a minister obrany Robert Kaliňák na tlačovej besede vo Washingtone po samite NATO.

Po júnovom samite v Bruseli sa slovenský prezident stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Pellegrini zdôraznil potrebu ochrany slovenského vzdušného priestoru, ktorý momentálne nie je chránený žiadnym raketovým systémom ani iným vybavením.

Diskutovali o možnostiach dočasného poskytnutia obranných systémov v spolupráci so spojencami pri východných hraniciach Slovenska.

Riešenie protivzdušnej obrany

Pellegrini tento týždeň v prítomnosti amerického prezidenta Joea Bidena na samite NATO vo Washingtone zopakoval, že pre Slovensko je kľúčové dobudovať protivzdušnú obranu, pretože v dnešnej dobe nie sme schopní reagovať na akýkoľvek útok.

Jedným z prvých riešení by mohol byť rotačný systém, aj keď podľa prezidenta zatiaľ „nefunguje úplne efektívne“. So spojencami sa ale snažia nájsť technické riešenia, hoci to nie je otázka najbližších mesiacov.

„Lietadlá F-16, ktoré budú konečne na území Slovenska, sú pri adekvátnom vyzbrojení schopné riešiť protivzdušnú obranu voči lietajúcim objektom ako sú riadené strely,“ povedal prezident. Dodal ale, že bez pomoci spojencov nebudeme dlho schopní obrániť vzdušný priestor.

Na stole sú ponuky

Minister obrany uviedol, že Slovensko sa ako jediné v prospech Ukrajiny vzdalo svojich základných systémov protivzdušnej obrany, ktoré sú najvzácnejšie a podľa neho to bolo bez akejkoľvek náhrady. Povedal, že to bolo z „nie úplne pochopiteľných príčin“. Išlo o systém protivzdušnej obrany S-300, pozostatok z výzbroje Československej socialistickej republiky, ktorý nahradil protiraketový prostriedok Patriot.

Jedným z dôvodov podpory nového šéfa NATO Marka Rutteho bol zoznam priorít Slovenska. Kaliňák je presvedčený, že „veci sa posúvajú dopredu“. Predpokladá, že španielsky kontingent, ktorý u nás reprezentuje hlavnú časť mnohonárodnej brigády NATO, bude doplnený systémami krátkeho doletu.

Tiež dúfa, že v lete sa podarí uzavrieť zmluvy na protivzdušné systémy. Za posledné mesiace však vyrokovali lepšie podmienky. Podstatné bude, aby Slovensko bolo vyrovnaným partnerom. Momentálne prebieha záverečné zhodnotenie ponúk.

Celú tlačovú konferenciu po samite NATO si môžete vypočuť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok