Vláda schválila jednorazové príspevky pre policajtov. Odsúhlasila tiež nákup izraelskej protivzdušnej obrany za stovky miliónov

28.8.2024 09:36 , Aktualizované: 28.8.2024 12:00

V stredu (28.8.) sa vládny kabinet Roberta Fica venoval viacerým témam. Schválené boli niekoľko tisícové príspevky pre príslušníkov bezpečnostných zložiek, ale aj mnoho iných návrhov.

Príslušníci bezpečnostných zložiek by mohli dostávať jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok. Zaviesť by sa mohli vyššie príspevky na bývanie či osobné príplatky.

Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorá mení aj zákon o finančnej správe. Materiál schválila v stredu vláda. Kabinet zároveň navrhol prijať novelu v skrátenom legislatívnom konaní.

Návrh má priniesť zlepšenie podmienok odmeňovania

Stabilizačné a motivačné nástroje majú prispieť k zvráteniu nepriaznivej personálnej situácie v týchto zložkách. Návrh má priniesť zlepšenie podmienok odmeňovania, ako aj udržateľnosť príslušníkov. Príspevky by sa mohli zaviesť aj pre ozbrojených príslušníkov finančnej správy, návrh preto ráta aj s novelizáciou zákona o finančnej správe.

Jednorazový dočasný stabilizačný príspevok vo výške 5000 eur by mohol dostávať policajt, ktorého služobný pomer vrátane služobného pomeru príslušníka v OS, Hasičskom a záchrannom zbore, Horskej záchrannej službe alebo služobného pomeru ozbrojeného príslušníka finančnej správy by trval do 30. júna 2025 aspoň 20 rokov. Policajt by bol následne povinný tri roky zotrvať v služobnom pomere.

Dočasný náborový príspevok vo výške 5000 eur by mohol dostať policajt a ozbrojený príslušník finančnej správy v príprave, ktorého by prijali od 1. októbra 2024 do 31. decembra 2025. Policajt by oň mohol požiadať až po získaní policajného vzdelania a ustanovení do funkcie a bol by povinný zotrvať v služobnom pomere päť rokov. Ozbrojený príslušník finančnej správy by oň mohol požiadať až po získaní profesijného vzdelania.

Možnosť priznania príspevku na bývanie vo vyššej sume má byť stabilizačným nástrojom, a to najmä v regiónoch s vysokými nákladmi na bývanie. Príspevok by sa mohol zvýšiť v priemere o 200 eur. Tento príspevok by mal závisieť výlučne od miesta výkonu štátnej služby. U ozbrojených príslušníkov finančnej správy nárok na príspevok na bývanie doteraz absentoval. Dostať by mohli príspevok do výšky 700 eur mesačne.

„Ďalším motivačným a stabilizačným prvkom má byť aj možnosť priznania osobného príplatku príslušníkovi v prípravnej štátnej službe a dočasnej štátnej službe bezprostredne po prijatí,“ píše sa v materiáli.

Slovensko nakúpi protivzdušnú obranu

Vládny kabinet zároveň rozhodol, že Slovensko nakúpi od Izraela šesť mobilných systémov protivzdušnej obrany (PVO). Predpokladaná cena je vyše 554 miliónov eur.

"MO SR v rokoch 2023 - 2024 intenzívne rokovalo so zástupcami Ministerstva obrany štátu Izrael o obstaraní mobilných systémov protivzdušnej obrany (SAM-M). Výsledkom týchto rokovaní bola skutočnosť, že ponuky na systémy SAM-M od štátu Izrael sú z ekonomického, technického aj časového hľadiska najvýhodnejšie," napísal rezort obrany v materiáli.

Ministerstvo tvrdí, že ak by sa situácia s ochranou slovenského vzdušného priestoru neriešila, do roku 2027 by krajina stratila aj zostávajúce schopnosti ho chrániť.

Schválila zámer spoločného obstarávania nákladných terénnych vozidiel

Ministerstvo obrany by malo nakúpiť nákladné terénne vozidlá N3G pre armádu v rámci spoločného obstarávania s českým rezortom obrany. Návrh zámeru spoločného obstarávania schválila vláda na stredajšom rokovaní. Rámcovú dohodu s českým partnerom by mal minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) predložiť kabinetu do konca roka.

Slovensko plánuje podľa predloženého zámeru obstarať 1307 vozidiel, konkrétne 870 kusov (ks) 6x6 valníkových plošín a 437 kusov 8x8 hákových nakladačov. Predpokladaná hodnota investície je 708,33 milióna eur bez DPH.

Nová technika má nahradiť súčasný zastaralý arzenál a vozový park v podobe vozidiel T-138, T-148, T-813, T-815, URAL. "Po cykle životnosti je celkovo 454 ks vozidiel segmentu 6x6 a 8x8 a 424 ks techniky daného segmentu je prevádzky neschopných," uviedlo v predloženom materiáli ministerstvo obrany. "Z uvedených dôvodov je potrebné obstaranie vozidiel realizovať čo najskôr tak, aby nedošlo k zníženiu bojaschopnosti Ozbrojených síl Slovenskej republiky," zdôraznil rezort.

Na základe posúdenia doterajších procesov navrhuje zároveň realizovať nákup formou spoločného obstarávania a pripojenia sa k rámcovej dohode MO ČR.

"Uvedený spôsob obstarania nielen podstatne zvýši garancie dodania obstarávanej techniky, ale aj poskytnutie možnosti hlbšej vojenskej spolupráce a prehlbovania strategických partnerstiev so spojeneckou krajinou," argumentovalo MO v návrhu.

V roku 2024 sa má projekt spoločného obstarania pripraviť, samotná dodávka vozidiel sa má postupne uskutočniť v období 2025 - 2031.

Nákladný automobil N3G je terénne vozidlo s vysokou spôsobilosťou prekonávať prekážky v ťažkom teréne s pohonom všetkých náprav v konfigurácii základných podvozkov 4x4, 6x6, 8x8, 10x10 a ťahačov návesov a s možnosťou montáže účelových nadstavieb podľa požiadavky na jednotlivé modifikácie.

Je schopné plniť úlohy v akýchkoľvek svetelných a klimatických podmienkach. Uvedená technika je využiteľná v rámci všeobecnej podpory na obranu SR, ako aj pri plnení úloh pri riešení mimoriadnych udalostí a nevojenských ohrození.

Ďalšie výsledky rokovania Vlády SR

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok