Policajti upozorňujú na zlé podmienky a nízke platy. K tichému protestu sa pripojili aj ďalší

24.6.2024 15:49

K iniciatíve policajných odborárov z Odborového zväzu polície v Slovenskej republike za dôstojné ohodnotenie sa pridal aj Odborový zväz Zboru väzenskej a justičnej stráže. Rezort spravodlivosti sa zatiaľ k téme nechce vyjadrovať. Dôvodom je tohtotýždňové rozporové konanie ku koncepčnému materiálu o zlepšení odmeňovania v bezpečnostných zložkách štátu.

Zlé finančné ohodnotenie

"S nedostatočným finančným ohodnotením a s tým súvisiacim vyšším počtom odchádzajúcich ako novoprijatých príslušníkov sa stretávame aj v našom ZVJS. Pričom ZVJS je až na poslednom mieste medzi záujemcami o prácu v ozbrojených zboroch z dôvodu náročnosti práce s klientelou, ako aj výkonom štátnej služby v špecifických väzenských podmienkach," skonštatovala Rada predsedov Odborového zväzu ZVJS vo vyhlásení.

Investovať do vnútornej bezpečnosti štátu považujú odborári zo ZVJS za nevyhnutné a pre personálnu stabilizáciu zborov rozhodujúce.

Navýšenie platov a benefity

Veria, že vláda prijme také navýšenie platov a iné benefity, aby nielen zastabilizovala počet príslušníkov, ale dlhodobo zabezpečila zvýšený záujem o službu v ozbrojených zboroch.

Ministerstvo spravodlivosti sa zatiaľ nebude k téme vyjadrovať, reagovalo na otázky k situácii, plánovaných krokoch na zvýšenie odmeňovania a budúcnosti koncepčného materiálu o zlepšení odmeňovania, ktorý predložilo spolu s rezortom vnútra a obrany.

"V uvedenej veci sa uskutoční v priebehu týždňa rozporové konanie na Ministerstve financií SR. Dovtedy sa k tejto téme nebudeme vyjadrovať," uviedla Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia rezortu.

Pripojili sa aj ďalší

Policajní odborári upozornili na zlé podmienky v Policajnom zbore a nevyhovujúce platové ohodnotenie. Vyzvali rezort vnútra na nápravu.

V rámci iniciatívy za lepšie platové ohodnotenie si chcú tento týždeň označiť zápästie čiernou stužkou.

Ministerstvo vnútra v reakcii na výzvy policajných odborárov uviedlo, že súčasné vedenie od svojho nástupu intenzívne pracuje na zlepšení sociálneho a materiálneho zabezpečenia všetkých príslušníkov Policajného zboru.

Poznamenalo, že roky zanedbávaný stav v polícii sa nedá vyriešiť okamžite.

Pozrite si archívnu reportáž z 23. júna 2024 o tichom proteste policajných odborov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok