Ušiel z vlasti, chytili ho na Slovensku. Naša polícia zadržala Čecha, ktorý šíril dezinformácie o pandémii

24.6.2024 15:26 , Aktualizované: 24.6.2024 16:27

Slovenská polícia zadržala českého občana, na ktorého súd vo vlasti vydal európsky zatýkací rozkaz. Informovalo o tom slovenské policajné prezídium, ktoré uviedlo iba iniciály zadržaného, a to P. Z.

WHO odvolala globálny stav núdze pre koronavírus. Slovensko prehodnotí vyhlášku o respirátoroch
Foto: TASR/AP

Presun do Česka

Podľa serveru Zoznam Správy je dotyčným Pavel Zítko, ktorý čelí v Česku obžalobe z trestného činu šírenia poplašnej správy. Česká polícia po ňom v apríli vyhlásila pátranie.

Na sieti X česká polícia uviedla, že dostala zo Slovenska informáciu o zadržaní 58-ročného muža, pátranie ale podľa nej bude odvolané až po jeho odovzdaní českým úradom.

"Od slovenských kolegov sme dostali informáciu o zadržaní 58-ročného hľadaného muža, po ktorom bolo vyhlásené pátranie na základe podkladov Okresného súdu v Chomutove," uviedla na sieti X Polícia ČR.

Dodala, že viac informácií v tejto chvíli neposkytne a pátranie po hľadanom odvolá, keď bude definitívne potvrdená jeho totožnosť a bude odovzdaný "do rúk českých úradov".

Kto to je?

Okresný súd v Chomutove naposledy odvolal pojednávanie so Zítkom, ktoré sa malo konať minulý týždeň. Podobne súd postupoval už v máji. V prípade sa uskutočnilo len jedno pojednávanie, a to 19. apríla. Zítko vtedy na súd nedorazil.

Sudkyňa uviedla, že odmietol prevziať predvolanie na súd. Budovu chomutovského súdu pre Zítka a jeho priaznivcov strážili policajti.

Česká polícia ho zadržala už vlani v októbri, a to pre podozrenie zo sprenevery. Krátko po zadržaní bol prepustený. Polícia ho ešte v ten istý mesiac spolu s ďalšími siedmimi ľuďmi obvinila z výtržníctva pre incident na pražskom mestskom súde z konca mája 2023, kde podporovatelia bývalej novinárky Jany Peterkovej súdenej pre šírenie poplašnej správy vysadili dvere do rokovacej sály.

Zítko na seba v minulosti upozornil napríklad na Obvodnom súde pre Prahu 8, keď hlasnými prejavmi a skandovaním spolu s ďalšími ľuďmi vyjadroval podporu Patrikovi Tušlovi obžalovanému z prenasledovania šéfa Českej lekárskej komory Milana Kubka a Tomášovi Čermákovi so Zdeňkom Masárom, ktorí čelia stíhaniu za výtržníctvo pred domom Evolučného biológa Jaroslava Flegra.

Zítko tiež chcel vlani kandidovať na prezidenta, nepredložil však dostatočný počet občianskych podpisov, preto ho ministerstvo vnútra do volieb nepustilo. Podľa médií tento rok zverejnil list, ktorý údajne odovzdal ruskému veľvyslanectvu v Prahe. Žiadal v ňom Rusov o pomoc "pri právnej obnove Československa".

Aký bude postup?

Zítko podľa obžaloby v roku 2021 v čase pandémie koronavírusu na sociálnej sieti zverejnil videá, v ktorých napríklad hovoril o podľa neho negatívnych zdravotných dôsledkoch očkovania proti covidu-19.

Priebeh konania o vydaní zadržanej osoby zo Slovenska do inej členskej krajiny EÚ na základe európskeho zatýkacieho rozkazu závisí od toho, či hľadaný s takýmto krokom súhlasí a či sú splnené náležitosti ohľadom zatykača.

Ak zadržaný dá súhlas na svoje vydanie, príslušnú administratívnu procedúru zavŕši žalobca, inak o vydaní rozhodne súd. Zadržaného možno tiež umiestniť do väzby.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok