Vláda schválila jednorazové príspevky pre policajtov. Odsúhlasila tiež nákup izraelskej protivzdušnej obrany za stovky miliónov

28.8.2024 09:36 , Aktualizované: 28.8.2024 12:00

V stredu (28.8.) sa vládny kabinet Roberta Fica venoval viacerým témam. Schválené boli niekoľko tisícové príspevky pre príslušníkov bezpečnostných zložiek, ale aj mnoho iných návrhov.

Vláda Robert Fico Ladislav Kamenický
Foto: TASR/Dano Veselský

Vojenské lesy a majetky môžu odpredať majetok

Vojenské lesy a majetky (VLM) môžu odpredať nehnuteľný a hnuteľný majetok v celkovej hodnote viac ako 452.000 eur súkromným firmám Benzinex Slovakia a Spravspol.

Majetok zahŕňa pozemky a stavby na území Malaciek, ako aj iný nehnuteľný a hnuteľný majetok. Komisia VLM začiatkom roka 2020 rozhodla, že toto vlastníctvo je prebytočné a nepotrebné, preto navrhla jeho odpredaj prostredníctvom verejnej súťaže. Do nej sa mali zapojiť tri subjekty, pričom vyhodnotenie sa uskutočnilo v máji tohto roka.

Ako víťazný návrh bol vyhodnotený spoločný návrh obchodných spoločností so sídlom v Malackách, konkrétne Benzinex Slovakia a Spravspol.

Dohoda s Uzbeckou republikou

Vláda sa tiež uzniesla, že návrh dohody medzi vládou SR a vládou Uzbeckej republiky by mal prispieť k zlepšeniu hospodárskej spolupráce medzi týmto krajinami, a to napríklad v oblasti energetiky, poľnohospodárstva a potravinárstva, zdravotníctva a farmaceutického priemyslu.

Medzi hlavné oblasti potenciálnej spolupráce by mala patriť taktiež výroba komponentov pre automobilový priemysel, budovanie dopravnej infraštruktúry, obranný a bezpečnostný priemysel, ťažobný priemysel a geológia, ekológia, výskum, vývoj a vzdelávanie.

Dohoda ustanovuje zriadenie Slovensko-uzbeckej spoločnej komisie pre hospodársku spoluprácu pod správou Ministerstva hospodárstva SR, ktorá by mala byť zameraná na koordináciu bilaterálnej ekonomickej spolupráce na úrovni orgánov štátnej správy vrátane podnikateľských subjektov.

Alžírsko by malo splatiť dlh

Vláda sa tiež zhodla, že Alžírsko by malo splatiť Slovensku viac ako 3,4 milióna amerických dolárov (3,04 milióna eur) z úverovej dohody uzatvorenej s bývalou ČSSR v roku 1984.

Krajina až do roku 2022 odmietala riešiť svoj záväzok voči Slovensku a Česku, ktorý vyplynul zo skompletizovania časti pôvodnej dodávky firmou Pragoinvest. V roku 2023 sa v Alžíri uskutočnili dve kolá rokovaní medzi predstaviteľmi SR a ČR na jednej strane a predstaviteľmi Alžírska na druhej strane.

Strany sa okrem iného dohodli, že SR a ČR si nebudú nárokovať úroky z omeškania a alžírska strana sa vzdá finančných nárokov z ušlého zisku. Alžírsko by malo sumu vyčíslenú na základe splnenej časti dodávky, po odpočítaní dodatočných nákladov, ktoré vznikli v súvislosti s dokončením projektu treťou stranou, splatiť do roku 2027.

Suma urovnania bude vyplatená SR a ČR samostatne v šiestich rovnakých splátkach, pričom prvá splátka je splatná koncom septembra tohto roka. Celková suma sa delí medzi ČR a SR v pomere 2:1.

Traťová zóna

Slovenská republika bude mať aj v rokoch 2025 až 2029 vo vzdušnom priestore zriadenú jednu traťovú zónu spoplatňovania.

Vyplynulo to z návrhu Plánu výkonnosti Slovenska na 4. referenčné obdobie (2025 - 2029), ktorý bol v stredu na vláde schválený.

„Návrh plánu výkonnosti zahŕňa záväzné ciele výkonnosti stanovené na základe kľúčových ukazovateľov výkonnosti uplatňovaných na vnútroštátnej úrovni, zahŕňa iniciatívy na podporu cezhraničnej spolupráce medzi poskytovateľmi leteckých navigačných služieb bez ohľadu na ich geografickú pôsobnosť a cieľom návrhu plánu výkonnosti je úplná transparentnosť stanovených nákladov na nové a existujúce investície v súvislosti s nadobudnutím, zhodnocovaním alebo prenájmom dlhodobého majetku,“ uviedlo Ministerstvo dopravy SR, ktoré materiál na rokovanie vlády predložilo.

Vláda tiež odobrila návrh Ministerstva spravodlivosti (MS) SR na zrušenie niektorých úloh vyplývajúcich z uznesení kabinetu, ktoré sú v súčasnosti neaktuálne, duplicitné, nadbytočné, prípadne sú nesplniteľné z objektívnych príčin. Ide napríklad o zrušenie úlohy ministrovi spravodlivosti poskytovať súčinnosť primátorovi Bratislavy pri príprave a realizácii významných verejných investícií.

Kódex pre inštitúcie a verejnosť

Vláda schválila aj kódex, ktorým sa majú podľa nej riadiť vedecké a akademické inštitúcie aj verejnosť.

Cieľom je prispievať k všeobecnému, integrálnemu dodržiavaniu náročných etických požiadaviek a predchádzať neetickému alebo nečestnému konaniu a správaniu v oblasti vedy, výskumu a vývoja. Vláda kódex schválila na stredajšom rokovaní. Do 31. októbra tohto roka chce zriadiť národný orgán na kontrolu jeho dodržiavania.

„Kódex výskumnej integrity a etiky na Slovensku je spoločným vyjadrením prijímania etických záväzkov a požiadaviek výskumnej integrity, ktoré sú záväzné pre všetkých odborných vedeckých a akademických pracovníkov v oblasti vedy a výskumu, ako aj pre všetky štátne alebo súkromné organizácie a inštitúcie, ktoré plánujú, hodnotia, vykonávajú, publikujú alebo financujú základný alebo aplikovaný vedecký výskum a vývoj na území SR (vrátane ich účasti v medzinárodnej vedeckej alebo technologickej spolupráci), ktoré sú financované z verejných zdrojov,“ uviedlo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR v materiáli.

Výskumní pracovníci, vysokoškolskí učitelia, študenti, výskumné inštitúcie, vysoké školy, grantové agentúry a celý systém organizovania výskumných činností zo samotnej podstaty svojich aktivít majú byť podľa rezortu povinní dodržiavať a podporovať zásady výskumnej integrity.

Patria medzi ne čestnosť v komunikácii a zverejňovaní informácií, spoľahlivosť a pravdivosť pri vykonávaní výskumu, objektivita a ďalšie.

Ako podotklo ministerstvo, dôležitou súčasťou zabezpečenia kultúry výskumnej integrity je vytvorenie nadinštitucionálnej platformy na národnej úrovni - Národnej komisie pre výskumnú integritu a etiku.

„Bude dbať o harmonizáciu inštitucionálnych štruktúr a procedúr a ich implementáciu, bude poradným orgánom pre individuálne inštitúcie a ich etické komisie, bude monitorovať ich činnosť a pomáhať pri tvorbe národných vzdelávacích programov a v neposlednom rade reprezentovať SR v oblasti upevňovania výskumnej integrity na medzinárodnej úrovni,“ priblížilo.

Na záver vláda určila, že novým hlavným hraničným splnomocnencom Slovenskej republiky bude od 3. septembra Ján Dudáš. Jeho zástupcom bude doterajší hlavný hraničný splnomocnenec Jozef Masnica.

Dudáš je v súčasnosti riaditeľom Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru (PPZ).

Kabinet rovnako k 2. septembru odvolal Masnicu z postu hlavného hraničného splnomocnenca, k rovnakému dátumu odvolal z postu i zástupcu hlavného hraničného splnomocnenca SR Jozefa Jaška.

Pozrite si reportáž o návrate Roberta Fica k vedeniu Vlády SR:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok