Vláda zasadla prvýkrát po letnej pauze. Chce zvýšiť bezpečnosť škôl, navrhla aktívny monitoring

11.9.2024 10:07 , Aktualizované: 11.9.2024 12:04

Prvýkrát po letných prázdninách zasadla vláda. Schválila viacero dôležitých návrhov.

Zvýšenie bezpečnosti na školách

Vláda chce zvýšiť bezpečnosť základných a stredných škôl. Na stredajšom rokovaní schválila návrh, ktorý zahŕňa aktívny monitoring objektov i automatizovaný výstražný systém.

Projekt s celkovými nákladmi viac ako 62 miliónov eur by sa mal najskôr zaviesť pilotne v troch školách a následne do ostatných škôl, ktoré sa prihlásia.

Systémové riešenie bezpečnosti osôb v objektoch škôl má zabezpečiť aktívny monitoring s analýzou záznamu v reálnom čase na identifikáciu potenciálnych hrozieb alebo neobvyklých aktivít. Taktiež automatizovaný výstražný systém, ktorý má umožniť okamžitú reakciu so schopnosťou integrácie s núdzovými protokolmi pre rýchlejšie riešenie.

Ministerstvo vnútra SR návrhom reaguje na rapídne zhoršenie bezpečnostnej situácie na základných a stredných školách.

Druhé kolo výzvy na rekonštrukciu domov

Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlási druhé kolo výzvy na rekonštrukciu domov Obnov dom Mini II. Objem alokácie by mal byť minimálne 21,8 milióna eur.

SAŽP rozšírením počtu obcí Košického a Banskobystrického kraja predpokladá predloženie dostatočného počtu žiadostí. Keďže je jedným z opatrení výziev Obnov dom Mini aj výmena zdroja tepla za moderné zariadenia, tak ministerstvo životného prostredia očakáva výrazné zlepšenie kvality ovzdušia napríklad v meste Jelšava.

Prijímatelia nie sú v rámci výzvy povinní predkladať energetické certifikáty ako potvrdenie o úspore energie.

Zákon o dorovnávacej dani

Má sa zabezpečiť minimálne 15 % zdanenie príjmov podnikateľov nachádzajúcich sa na Slovensku, ktorí sú členmi nadnárodnej skupiny alebo veľkej vnútroštátnej skupiny podnikov.

Návrh novely obsahuje napríklad spresnenia a doplnenia výpočtu oprávneného príjmu alebo oprávnenej straty základného subjektu či výpočtu sumy upravených zahrnutých daní. Návrhom sa tiež spresňujú zavedené definície, dopĺňajú sa pravidlá pre výpočet sumy vylúčených príjmov na základe ekonomickej podstaty a zavádzajú sa zjednodušené výpočty pre nevýznamné subjekty.

Účinnosť novely navrhuje predkladateľ od 31. decembra 2024.

Rozšírenie kompetencií súvisiacich s ozdravným plánom

Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) by sa mali rozšíriť kompetencie súvisiace s ozdravným plánom. Zdravotnej poisťovni by ho mohol po novom nariadiť aj v prípade straty, v dôsledku ktorej výška jej vlastného imania klesla pod minimálnu hodnotu základného imania. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda. Úprava má priniesť aj ďalšie zmeny.

Novela rieši aj problém tzv. mŕtvych duší, teda poistencov, u ktorých možno predpokladať, že nežijú, ale v registroch nie je údaj o ich úmrtí.

Príspevok pre pozostalých

Pozostalí po dobrovoľnom hasičovi, ktorý v utorok (10. 9.) zahynul pri likvidácii požiaru v Ludrovskej doline v Nízkych Tatrách, dostanú finančný príspevok vo výške 50 000 eur.

Prostriedky na vybudovanie superpočítača získa TUKE

Za prijímateľa prostriedkov na vybudovanie superpočítača Perún bola určená Technická univerzita v Košiciach (TUKE).

Ide o projekt v rámci plánu obnovy, ktorý je naviazaný aj na Akčný plán digitálnej transformácie Slovenska.

Vrtuľník zavedú do prevádzky do konca októbra

Vrtuľník, ktorý koncom roka 2022 kúpilo bývalé vedenie Ministerstva vnútra (MV) SR, zavedie rezort do prevádzky do konca októbra. Štát s predajcom uzavrie dodatok k zmluve o nákupe vrtuľníka, ktorý spresňuje lehoty jeho dodania. Užívanie vrtuľníka sa pre súdny spor oneskorilo.

Vláda sa zároveň uzniesla, že ministerstvo na používanie vrtuľníka vycvičí príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, Policajného zboru a Horskej záchrannej služby do konca januára budúceho roku.

Pozrite si živý vstup redaktora Chlebovca:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok