Školy sa stávajú vojnovými cieľmi: Žiaci a učitelia čelia rastúcemu počtu útokov po celom svete

11.9.2024 05:45

V rokoch 2022 až 2023 boli žiaci, študenti a učitelia po celom svete terčom 6000 útokov, čo bolo o 20 percent viac ako v dvoch rokoch predchádzajúcich sledovanému obdobiu.

deti škola ukrajina vojaci
Foto: TASR/AP (ilu)

Vyplýva to zo štúdie, na ktorej sa podieľala Organizácia OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO).

varuje pred znepokojivým nárastom útokov namierených proti vzdelávaniu.

Výsledná štatistika predstavuje v priemere osem útokov za deň. Niekedy je terčov viac zároveň a obetí je podľa štúdie 10-tisíc.

Školy zneužívajú na vojenské účely

K už tak znepokojujúcemu číslu je potrebné doplniť, že zhruba tisíc školských zariadení bolo zneužitých na vojenské účely, uviedla Svetová koalícia na ochranu vzdelávania pred útokmi (GCPEA), ktorá je hlavnou autorkou štúdie.

"Viac ako 10-tisíc študentov a pedagógov bolo zabitých, zranených, unesených, zadržaných, alebo nejako inak zasiahnutých," uviedla GCPEA, v ktorej je združených niekoľko humanitárnych a medzinárodných organizácií.

Situácia je najhoršia v krajinách sužovaných vojnou, najmä v Mjanmarsku, v Pásme Gazy, Kongu, Sudáne, Jemene a na Ukrajine.

Pri zhruba tretine incidentov použili útočníci výbušniny, vrátane rakiet alebo nášľapných mín, cituje zo štúdie agentúra AFP.

Odsudzujú vojenské využívanie škôl

Správa odsudzuje vojenské využívanie škôl a univerzít, ktoré je tiež na vzostupe.

Poukazuje na prípady Afganistanu, Barmy a Nigérie, kde ozbrojené sily alebo neštátne ozbrojené skupiny obsadili školy a univerzity a používajú ich ako základne, kasárne a sklady zbraní.

"História nás naučila, že najúčinnejším spôsobom, ako zničiť národ, jeho identitu, kultúru a ľudské práva, je zničiť jeho vzdelanie," zdôrazňuje fond OSN Education Cannot Wait (Vzdelanie nepočká).

Pozrite si aj archívnu reportáž zo 6. júna 2024 o izraelskom útoku na školu v Pásme Gazy:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok