Krvavý útok na budovu školy v Gaze, obetí je vyše sto. Izrael tvrdí, že tam bola základňa Hamasu

10.8.2024 07:42 , Aktualizované: 10.8.2024 10:03

Najmenej 100 ľudí zahynulo pri útoku izraelskej armády na budovu školy v Gaze. Podľa oficiálnych informácií palestínskych úradov sa tam zdržiavali ľudia, ktorí museli opustiť svoje domovy. Izrael tvrdí, že v budove bolo veliteľské stanovište teroristov z Hamasu.

Počas modlitieb

Palestínska civilná obrana pôvodne uviedla, že si útok vyžiadal 40 mŕtvych a desiatky zranených, potom bilanciu mŕtvych zvýšila na deväťdesiat. Podľa médií napojených na vládu teroristického hnutia Hamas, ktoré Pásmo Gazy ovláda, útok prišiel v čase fadžru, modlitby, ku ktorej sa veriaci moslimovia schádzajú za úsvitu.

Zasiahnutá škola bola tak ako takmer všetky školy v Pásme Gazy používaná ako tábor pre Palestínčanov vysídlených kvôli vojne Izraela s Hamasom. Za prvých osem mesiacov vojny bolo podľa OSN priamo zasiahnutých či poškodených 477 z 564 škôl v Pásme.

Podľa palestínskych zdrojov si najnovší úder okrem desiatok mŕtvych vyžiadal aj ďalšie desiatky zranených. Na mieste "strašného masakru" vypukol požiar a ľudia sa snažili vyslobodiť zranených aj telá mŕtvych z trosiek, uviedol úrad civilnej obrany.

Izrael tvrdí, že išlo o základňu Hamasu

Izraelské letectvo podľa agentúry DPA informovalo, že v noci na sobotu zaútočilo na školskú budovu, v ktorej bolo veliteľské stanovisko Hamasu. Bojovníci tejto skupiny odtiaľ údajne podnikali operácie proti izraelskej armáde a izraelským občanom.

Izraelská armáda tiež uviedla, že pred útokom podnikla rôzne opatrenia, aby obmedzila nebezpečenstvo pre civilistov. Znova obvinila Hamas z toho, že systematicky porušuje medzinárodné právo, pretože svoje operácie vedie z úkrytov využívaných civilným obyvateľstvom, a robí tak z neho živý štít.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok