Výhražné správy neutíchajú. Terčom majú byť Prezidentský palác, Národná rada i kostoly na východe Slovenska

9.9.2024 08:06 , Aktualizované: 9.9.2024 12:59

V nedeľu večer prišiel ďalší výhražný e-mail, v ktorom sa spomína Prezidentský palác, Národná rada SR či železničná stanica.

Ako prvé o tom informovali noviny.sk.

Vo výhražnom e-maile sa píše o únose troch lietadiel, ktoré "si to namieria na Prezidentský palác, Národnú radu SR či trnavskú železničnú stanicu".

Polícia a tajné služby prijali viaceré bezpečnostné opatrenia a zaoberajú sa prípadom.

Minulý týždeň boli pre výhražné e-maily paralyzované viaceré základné školy, Dóm sv. Alžbety či letisko v Nitre.

Košická polícia je tiež v pozore

Polícia v Košickom kraji sa zaoberá vyhrážkami smerujúcimi na viaceré kostoly. Vyhrážky analyzuje a vyhodnocuje bezpečnostné riziko.

"Situáciu máme pod kontrolou, v tejto súvislosti sme prijali bezpečnostné opatrenia, o výsledku ktorých budeme informovať," uviedla polícia.

Pre bombové vyhrážky policajti v piatok (6. 9.) uzavreli a prehľadali košický Dóm sv. Alžbety. V katedrále žiadnu výbušninu nenašli. Výhražný e-mail, ktorý sa objavil ten deň ráno, bol adresovaný cirkvi. Jeho obsah bol podobný, ako pri e-mailoch z predchádzajúcich dní adresovaných školám.

Bombové hrozby odsúdil aj predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), košický arcibiskup a metropolita Bernard Bober.

Výhražný e-mail v Trnavskom kraji

Polícia prijala v súvislosti s výhražným e-mailom opatrenia na piešťanskom letisku, aj na železničnej stanici v Trnave.

Na letisko vyslali viaceré policajné hliadky spolu s pyrotechnikom a psovodom. Na železničnej stanici vykonali a naďalej vykonávajú policajti zvýšený dohľad, potvrdila to hovorkyňa trnavskej krajskej polície Zlatica Antalová.

Antalová ozrejmila, že situáciu naďalej monitorujú.

Bratislavské letisko sprísnilo opatrenia

Bratislavské Letisko M. R. Štefánika sprísnilo pre výhražný e-mail bezpečnostné opatrenia.

Letová prevádzka nie je obmedzená, prílety a odlety sú vybavované podľa letového poriadku. Potvrdila to hovorkyňa letiska Veronika Demovičov

Hovorkyňa tiež ozrejmila, že rozsah opatrení nebudú z bezpečnostného hľadiska konkretizovať.

Hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Jana Šimunková potvrdila, že v súvislosti s prijatím výhražného e-mailu na bratislavskom letisku boli vykonané potrebné opatrenia. "Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave II začal trestné stíhanie vo veci prečinu šírenia poplašnej správy. Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave v tejto súvislosti zrealizovali potrebné úkony na území prvého bratislavského okresu," spresnila.

Premiér sa vyjadril k situácii

Štát podľa premiéra Roberta Fica prijíma bezpečnostné opatrenia pre vyhrážky. Označil to však za zbytočné úsilie, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou sú to nezmysly, ktorými sa niekto zabáva na úkor vlády a štátu. Reagoval tak na pondelkové medializované informácie.

"Samozrejme, prijímame bezpečnostné opatrenia, ale odmietam sa vami rozprávať o 'idiotinách', pretože to sú 'idiotiny'. Ale na druhej strane, pre verejnú mienku musíme vynakladať úsilie, úplne zbytočné úsilie, pretože dobre vieme, že na 99,9 percenta sú to totálne nezmysly. Jednoducho, niekto sa zabáva na úkor vlády a na úkor tohto štátu," povedal Fico novinárom v Seredi. Vyčítal médiám, že šíria a propagujú tieto informácie.

Premiér nechcel rozoberať vyhrážky, ktoré sa majú týkať útoku lietadlami. "Tak každý deň budeme prijímať oznámenia nejakých bláznov, že tri lietadlá narazia do budovy Prezidentského paláca, do budovy Národnej rady a trnavskej železničnej stanice?" pýtal sa a zopakoval, že ide o zábavu jednotlivca.

Vyhrážky očakávali

Polícia na vyšetrovaní bombových hrozieb voči školám či súdom spolupracuje so zahraničnými partnermi. V diskusnej relácii STVR O 5 minút 12 to vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Na identifikácii útočníka Slovensko pracuje aj so zapojením zahraničných bezpečnostných služieb, vyhlásil minister.

Ak by sa takýto útok opakoval a riziko by bolo nízke, cieľ útočníka by podľa neho nemusel byť naplnený.

Šutaj Eštok tým reagoval na otázku o medializovaných zisteniach českých novinárov. Tí majú komunikovať s anonymom, ktorý tvrdí, že rozosiela e-mailové hrozby na Slovensku a v Českej republike.

Vyhrážky očakával aj v pondelok.

Opatrenie pre školy

Pre bombové hrozby dostanú školy kamery. Minister vnútra chce do projektu kamerového systému pre školy zapojiť aj ministerstvo práce.

Poslanci opozičnej SaS podajú návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, kde by mal prísť minister vnútra vysvetliť otázky o bezpečnosti v školách.

Liberáli chcú požiadať aj o spoločné rokovanie parlamentného branno-bezpečnostného výboru a výboru na kontrolu činnosti SIS.

Pozrite si archívnu reportáž z 8. septembra 2024 o tom, ako výhražné správy neutíchajú ani v pondelok.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok