Bombové vyhrážky: Spolupracujeme so zahraničím, potvrdil Šutaj Eštok. Gröhling kritizuje, že učitelia suplujú pyrotechnikov

8.9.2024 15:17 , Aktualizované: 8.9.2024 19:16

Polícia na vyšetrovaní bombových hrozieb voči školám či súdom spolupracuje so zahraničnými partnermi. V diskusnej relácii STVR O 5 minút 12 to vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Vyhrážky majú prísť aj v pondelok

Na identifikácii útočníka Slovensko pracuje aj so zapojením zahraničných bezpečnostných služieb, vyhlásil minister. Ak by sa takýto útok opakoval a riziko by bolo nízke, cieľ útočníka by podľa neho nemusel byť naplnený.

Šutaj Eštok tým reagoval na otázku o medializovaných zisteniach českých novinárov. Tí majú komunikovať s anonymom, ktorý tvrdí, že rozosiela e-mailové hrozby na Slovensku a v Českej republike. Médiám uviedol, že chce "aby v zime museli deti vyhnať na mráz". Vyhrážky by mali prísť aj v pondelok.

Spolupráca so školstvom

Minister vnútra chce do projektu kamerového systému pre školy zapojiť aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Predseda SaS Branislav Gröhling opätovne vyhlásil, že zhoršenie bezpečnostnej situácie spôsobila vláda svojou politikou.

"Chceme, aby tie 'velíny' obsluhovali ľudia so zdravotným znevýhodnením," povedal minister ku spolupráci s MPSVR. Zopakoval, že bombové hrozby sú vážnou témou a politici by si z nej nemali vytĺkať politický kapitál.

Podľa Gröhlinga na Slovensku učitelia suplujú pyrotechnikov. Odvolal sa pritom na medializovaný prípad, keď riaditeľka školy prehľadávala na údajný pokyn polície budovu sama so školníkom. Dodal, že poslanci za SaS v utorok (11. 9.) podajú návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, kde by mal prísť minister vnútra vysvetliť otázky o bezpečnosti.

Šéf SaS tiež chce požiadať o spoločné rokovanie parlamentného branno-bezpečnostného výboru a výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok