Opadávajúci strop a prehnitá strecha. Považská Bystrica je bez plavárne, posledná rekonštrukcia nedopadla najlepšie

8.9.2024 12:57

Krytá plaváreň v Považskej Bystrici je od septembra zatvorená. Plavci si v nej nezaplávajú. Čaká ju rozsiahla rekonštrukcia. Pred dvadsiatimi rokmi totiž obnova neskončila najšťastnejšie. Napriek dvojmiliónovej investícii sú so športoviskom neustále problémy.

Plaváreň v Považskej Bystrici je v havarijnom stave. Plavcov ohrozuje opadávajúci strop. Strecha je vplyvom vlhkosti prehnitá a hrozí jej zrútenie.

„Tým že tam vzniká veľký kondenz, nakoľko nám nestíha klimatizácia, tieto kazety sú robené zo sklenej vaty, sa napijú a svojou váhou vlastne padajú okolo bazéna,“ povedal Miroslav Bubák z Mestských športových klubov.

Športovisko čaká náročná obnova. Ponad bazén postavia vysoké lešenie. Celú strechu musia zhodiť a vymeniť.

„A po pásoch, vlastne vymieňať celý ten plášť, tak aby bez ohľadu na počasie to tu nezamoklo,“ povedal Stanislav Maleňák, referát výstavby MsÚ Považská Bystrica.

„Taktiež je potrebné dorobiť vykurovanie, odvetranie a prívod čerstvého vzduchu pomocou vzduchotechniky s rekuperáciou,“ dodala Iveta Kováčiková, hovorkyňa mesta Považská Bystrica.

Čo bude s mladými talentmi?

V Považskej Bystrici pôsobí aj jeden z najväčších plaveckých klubov na Slovensku. Vychoval viacero vrcholových športovcov. Týždenne trénujú viac ako 450 detí.

„Už tá situácia na tom bazéne bola ťažká, pre nás bolo tam moc teplo,“ povedal Karel Procházka, tréner Považskobystrického plaveckého oddielu.

Uzáverou plavárne im vznikol problém s výchovou mladých talentov. Profesionálnych plavcov budú voziť do susedných miest.

„Horšie je to potom už s tými ostatnými deťmi, lebo tie naozaj vlastne pri tých počtoch a pri tom záujme o plávanie, ktorý na Slovensku je, tak tie deti nemáme už ako dostať do vody,“ dodal Procházka.

„Nebolo možné začať s týmito prácami v lete, kedy bola aj prirodzená odstávka plavárne kvôli letnému kúpalisku, pretože zmluva o dotáciu nadobudla účinnosť 24. júla,“ dodala Kováčiková.

Plaváreň opravia za viac ako 400-tisíc eur z dotácie a financií mesta. Uzávera potrvá pol roka.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok