Skončil sa spor dvoch rezortov. Kôň norik muránsky ostáva naďalej na Muránskej planine

7.9.2024 15:15

Chov koní norika muránskeho typu na Muránskej planine definitívne prešiel pod správu národného parku. Rezort životného prostredia sa na tom dohodol s pôdohospodármi. Ešte nedávno pritom hrozilo, že práve pre spor ministerstiev kone presťahujú do Topoľčianok a po vyše 70 rokoch v regióne skončia.

O špeciálne vyšľachtené kone na prácu v lese sa už nebudú starať lesníci, ale bude to Správa Národného parku Muránska planina. Dohodli sa na tom agro a envirorezort. Ukončili tak spor, ktorý nastal po zonácii, keď pozemky patrili ochranárom, ale kone zostali lesníkom.

Chov koní norika muránskeho typu tak bude na Muránskej planine ďalej pokračovať. O prácu neprídu ani ľudia, ktorí sa mu celé roky venovali.

Kameňom sporu boli v minulosti peniaze. Ročne totiž stojí tento unikátny chov 1 milión 200 až 300-tisíc eur a rezorty sa nevedeli dohodnúť kto akou sumou prispeje.

Za patovú situáciu a neriešenie tohto problému je podľa Filipa Kuffu zodpovedné predošlé vedenie rezortu. Tvrdí, že oni kone na planine nechceli chovať vôbec.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok