Kedysi pýcha, dnes chátra. Aký bude osud známej prešovskej fontány? Chýba jej to najpodstatnejšie

Kedysi pýcha Prešova, na ktorú s údivom hľadeli deti aj dospelí. Dnes bývalá „Spievajúca fontána“ chátra. Pre mesto je pridrahá a či ju prevezme prešovská župa, nie je zatiaľ isté.

Keď fontánu na Námestí mieru v Prešove uviedli do prevádzky hrala a svietila. Dnes v nej chýba to podstatné – voda.

„Peniaze sa minuli – nesvieti, nefunguje. No určite, veď to bolo krásne tuná. To je presne to, dneska je všetko o peniazoch...,“ tvrdia Prešovčania.

Prešovská Spievajúca fontána má už 35 rokov a najlepšie časy za sebou. Mesto ju prebralo do svojej správy z rúk súkromnej spoločnosti len nedávno.

„Bola v technicky nevyhovujúcom stave. Nemáme ju možnosť túto sezónu zaradiť do systému aktívnych alebo teda striekajúcich fontán,“ povedal Michal Hudák, hovorca mesta Prešov.

Problémom je aj elektrina a voda

Elektrina na prevádzku 10tich striekajúcich fontán stojí mesto ročne vyše 56tisíc eur. Vypnutá fontána má pritom 16x vyššiu spotrebu ako druhá najväčšia v poradí.

Nie len elektrina. Problémom je aj spotreba vody. Táto veľká fontána totiž spotrebuje toľko vody ako zvyšných 9 fontán v meste.

Dohoda v nedohľadne

„Snažíme sa ale jej stav, ktorý je technicky nevyhovujúci spoločne riešiť aj s Prešovským samosprávnym krajom. Prebehli už nejaké rokovania, kde by mohlo dôjsť k zámene majetku,“ vysvetlil Hudák.

Župa nám začatie rokovaní potvrdila. Bližšie sa však k téme vyjadrovať zatiaľ nechce. Možnosť, že o fontánu prídu, Prešovčania odmietajú.

Fontána síce pamiatkou nie je, no nachádza sa v ochrannom pásme Pamiatkovej rezervácie Prešov.

„Krajský pamiatkový úrad Prešov na základe žiadosti vlastníka vydá záväzné stanovisko k zámeru úpravy nehnuteľnosti v ochrannom pásme. Základným regulatívom je zachovanie doterajšej funkcie ako verejnej, parkovo upravenej plochy,“ uvádza v stanovisku Krajský pamiatkový úrad Prešov.

Aký bude v najbližších rokoch osud najväčšej prešovskej fontány, zostáva teda zatiaľ nejasné.

Témy: Prešov Fontána

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok