Orbán považuje stretnutie Zelenského a Putina za možné. Najprv musí byť prímerie, potom dialóg, vyhlásil

6.9.2024 16:53

Maďarský premiér Viktor Orbán považuje za možné, že sa prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj stretnú.

Viktor Orban
Foto: TASR/AP

Mal to oznámiť v piatok (6 .9.) na ekonomickom fóre v Taliansku.

Najprv prímerie, potom dialóg

„Stretnutie medzi Putinom a Zelenským je určite možné a potrebné,“ povedal Orbán. Vo svojom prejave kritizoval podľa neho v Európe rozšírený názor, že prímeriu na Ukrajine musí predchádzať dialóg a mierový plán.

„Ale tak to nie je, keď človek porovná nedávne skúsenosti z týchto procesov a moje osobné skúsenosti, môj postoj je taký, že najprv musí byť prímerie, potom dialóg a na konci mierový plán,“ povedal.

Moskva popiera vojnové zločiny

Rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom sa začali krátko po invázii ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022. Kyjev však rozhovory prerušil, keď po ústupe ruských vojsk z Kyjeva na jar 2022 vyšli najavo masové vraždy a ďalšie zverstvá, ktoré ruskí vojaci podľa svojich tvrdení spáchali v okolí ukrajinského hlavného mesta počas krátkej okupácie.

Symbolom týchto vojnových zločinov sa stalo mesto Buca, kde na uliciach ležali zastrelení civilisti a našli sa masové hroby. Moskva popiera akékoľvek útoky na civilistov, nieto ešte vojnové zločiny, a zmienka o týchto obvineniach prináša v Rusku riziko dlhoročného väzenia. Zelenskyj následne zakázal rokovania s Ruskom, kým bude Putin na čele krajiny.

Orbánova mierová misia

Orbán, ktorého krajina teraz predsedá EÚ, sa začiatkom júla vydal na tzv. mierovú misiu. Okrem ukrajinského prezidenta Zelenského v Kyjeve navštívil aj ruského prezidenta Putina v Moskve. Návšteva ruského hlavného mesta a stretnutie s Putinom mu vyniesli kritiku zo strany najvyšších predstaviteľov EÚ. Súčasťou Orbánovej misie bola aj návšteva Číny a stretnutie s republikánskym kandidátom na prezidenta USA Donaldom Trumpom.

Orbán je jediným lídrom EÚ, ktorý udržiava vzťahy s Putinom. Maďarské orgány tiež odmietli poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc a opakovane sa postavili proti podpore zo strany EÚ a NATO.

Pozrite si reportáž zo 6. septembra 2024 o rokovaní Zelenského na americkej základni Ramstein v Nemecku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok