Operácia v Kurskej oblasti. Ukrajina prinútila Rusko premiestniť desaťtisíce vojakov, vyhlásil Zelenskyj

5.9.2024 16:50

Ukrajinská operácia v ruskej Kurskej oblasti bola úspešná aj vďaka tomu, že prinútila Rusko stiahnuť až 60 000 vojakov z miest, kde by inak ukrajinská obrana čelila problémom.

Zelenskyj
Foto: TASR/AP

Stiahli až 60 000 vojakov

Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore poskytnutom americkej televízii NBC News, z ktorého citovali ukrajinské a zahraničné médiá.

„Jedným z cieľov kurskej operácie je stiahnutie ruských vojsk na ich územie. Teraz môžem povedať, že tam (do Kurskej oblasti) stiahli asi 60 000 vojakov. Stiahli ich z niektorých miest, kde nám hrozili problémy, pretože sme nemali balíky zbraní (od západných spojencov),“ povedal Zelenskyj podľa Ukrajinskej pravdy s tým, že boli dokonca prípady, keď Ukrajina mohla na 12 ruských výstrelov odpovedať len jedným výstrelom.

Podľa prezidenta sa po stiahnutí časti ruských síl z juhovýchodného frontu v Záporožskej a Chersonskej oblasti pomer zlepšil na približne 1:3. Denník pripomenul, že pred týždňom veliteľ ukrajinských síl Oleksandr Syrskyj hovoril o tom, že Rusko presunulo do Kurskej oblasti 30 000 vojakov a že ich počet každým dňom rastie.

Ruský útok vraj nespomalili

Televízia NBC News na svojej webovej stránke uviedla, že sa jej nepodarilo overiť uvedený počet ruských vojakov presunutých do Kurskej oblasti. Dodala, že Kremeľ sa snaží predstierať, že má situáciu pod kontrolou, ale Rusku sa zatiaľ nepodarilo vytlačiť Ukrajincov z ruského územia, kam vtrhli pred mesiacom.

Napriek tomuto ukrajinskému úspechu na ruskom území ukrajinská obrana naďalej stráca pozície na východe krajiny, kde sa ruské sily približujú k dobytiu Pokrovska a susedného mesta Toreck.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vo Vladivostoku vyhlásil, že ruským silám sa podarilo stabilizovať situáciu v regióne a ruské jednotky začali vytláčať Ukrajincov z ruského pohraničia. Putin uviedol, že Kyjev sa rozhodol pre inváziu s cieľom zastaviť ruský postup v Donbase, čo sa však nepodarilo.

„Najdôležitejšie je, že náš útok (v Donbase) nijako nespomalili. Naopak, presunom pomerne veľkých a nie zle vycvičených jednotiek do našich pohraničných okresov (Kurská oblasť) sa nepriateľ oslabil na kľúčových úsekoch frontu, a tak naše jednotky urýchlili útočné operácie,“ tvrdil Putin podľa agentúry Interfax.

Boje pokračujú pri viacerých obciach

Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny ISW sa o vytláčaní ukrajinských síl z Kurskej oblasti nezmienili a namiesto toho uviedli, že ukrajinské sily tam dosiahli zanedbateľný pokrok, zatiaľ čo boje pokračujú v celom výbežku, ktorý Ukrajinci v Kurskej oblasti vytvorili.

Ruskí vojnoví blogeri spomínajú ukrajinský postup juhovýchodne od Durovky, ktorá leží východne od okresného mesta Korenevo, a pozdĺž cesty, ktorá vedie juhovýchodne od Koreneva. Ruské sily sa údajne stiahli aj z pozícií v obci Malá Lokna, ktorá leží severozápadne od ukrajinského okresného mesta Suga.

Podľa skorších správ sa ruské sily v obci Malá Lokna bránili v tamojšej ženskej väznici, ktorá bola premenená na pevnosť. Ruské zdroje tiež tvrdia, že boje v súčasnosti pokračujú pri obci Korenevo a dedinách Čerkasskoje Porečnoje a Martynovak, ktoré sa nachádzajú severovýchodne od obce Suda.

Pozrite si reportáž z 5. septembra 2024 o novom ukrajinskom šéfovi diplomacie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok