Zelenskyj dorazil na základňu Ramstein. Spojenci diskutujú o ďalšej vojenskej podpore pre Ukrajinu

6.9.2024 11:11

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok pricestoval na americkú základňu Ramstein v Nemecku, kde bude rokovať so spojencami z tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu o ďalšej vojenskej pomoci pre svoju krajinu.

Informoval o tom na sieti X. Zopakoval svoju výzvu, aby západní spojenci poskytli Ukrajine zbrane dlhého doletu, ktoré podľa neho môžu pomôcť dosiahnuť spravodlivý mier.

Priblížiť sa spravodlivému mieru

„Na zastavenie ruského leteckého teroru potrebujeme odhodlanie a zdroje našich partnerov. Je kľúčové, aby sa zbrane z avizovaných podporných balíkov konečne dostali k našim bojovým jednotkám,“ napísal Zelenskyj.

„Potrebujeme tiež, aby naši partneri robili rázne rozhodnutia (o zbraniach) dlhého doletu, a priblížili sa tak spravodlivému mieru, o ktorý sa všetci usilujeme,“ dodal. 

Skupinu tvorí približne päť desiatok krajín na čele s USA. Na pravidelných stretnutiach skupina koordinuje vojenskú pomoc a oznamuje nové dodávky zbraní.

Podľa Der Spiegel má Zelenského účasť na stretnutí poukázať na vážnosť situácie, v ktorej sa Ukrajina pri obrane pred ruskou inváziou nachádza. Časopis tiež poznamenal, že osobná prítomnosť ukrajinského prezidenta na stretnutí je veľmi nezvyčajná, keďže stretnutie ministrov a ich zástupcov je na pracovnej úrovni. Príchod prezidenta však z podujatia urobí politickú udalosť.

Zelenskyj žiada o pomoc

Zelenskyj dlhodobo apeluje na spojencov, aby krajine pomohli s protivzdušnou obranou a zároveň jej umožnili útočiť hlboko na ruskom území dodanými zbraňami. Naposledy tak urobil v stredu po nočnom ruskom nálete na západoukrajinské mesto Ľvov, pri ktorom zahynulo sedem ľudí vrátane troch detí.

Zelenskyj uviedol, že sa na stretnutí stretne s ministrom obrany USA Lloydom Austinom a nemeckým ministrom Borisom Pistoriusom. Neskôr sa má stretnúť aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom vo Frankfurte nad Mohanom. Nemecko je po USA jedným z najväčších podporovateľov Ukrajiny v oblasti zbrojenia, a to aj napriek váhavému postoju na začiatku invázie.

Ukrajinský prezident tiež na sieti X napísal, že z Nemecka odletí na hospodárske fórum do Talianska a bude rokovať aj s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.

Pozrite si reportáž o novom ukrajinskom šéfovi diplomacie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok