Gašpar: PS sa zúfalo snaží odvolávať. Šimkovičová ostáva ministerkou len pre jej nespoľahlivosť, oponuje Mesterová

5.9.2024 21:46

Politici si zrejme našli nový šport, odvolávanie. Neprejde deň, keby niektorí z nich nežiadal odvolanie iného. Kým koalícia žiada Šimečkovu hlavu, opozícia ukazuje na Šimečkovú a Suska.

Gašpar Mesterová
Foto: ta3

V relácii Téma dňa diskutovali predseda výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) a poslankyňa za Progresívne Slovensko (PS) Zuzana Mesterová. Témou diskusie bolo práve odvolávanie.

Dôkaz likvidovania opozície alebo zúfalstvo PS?

Koaličné strany Smer-SD a SNS vyzbierali podpisy na otvorenie mimoriadnej schôdze, kde chcú šéfa PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu. Schôdza by mala byť do siedmich dní. 

Smer podľa Tibora Gašpara netuší, ako bude reagovať Hlas. "Pre stranu Smer je dôležité, že budeme o dôvodoch, ktoré sú uvedené v návrhu, verejne diskutovať," vysvetľuje Gašpar.

Zuzana Mesterová v reakcii na jeho slová zacitovala odôvodnenie dokumentu o návrhoch na odvolanie Šimečku, ktorého autorom je samotný Gašpar. Potom dodala nasledovné:

"Toto napísal Tibor Gašpar, stále obžalovaný podpredseda Národnej rady, ktorého obvinenia za ďalšie skutky boli zrušené na základe zákona, ktorý mu na mieru napísal jeho syn, vtedy ešte štátny tajomník ministerstva spravodlivosti. A dnes ten istý syn, už riaditeľ SIS, ďalej pomáha otcovi v politickej práci a píše dokumenty – návrhy na odvolanie opozičného podpredsedu parlamentu. Ako inak ako revanš máme toto nazvať?“

Podľa nej ide o dobu mečiarizmu, keď riaditeľ SIS priamo zasahuje do politického boja a pomáha vládnym stranám likvidovať opozíciu. 

Gašpar vníma toto konanie ako dôkaz zúfalstva Progresívneho Slovenska. PS podľa neho zavádza a prichádza s argumentom, ktorý považuje za "úbohý".

Spolieha sa na svedomie poslancov

No aj samotná opozícia prichádza s neobvykle početným množstvom návrhov na odvolanie ministrov, hoci nemá dosť poslancov na vyslovenie nedôvery ktorémukoľvek z nich.

Poslankyňa tvrdí, že nejde o obvyklú situáciu, kedy vládni ministri v tak krátkom čase a v takom množstve konajú tak, že existuje dôvod ich odvolať.

"Je to práca opozície poukazovať na nedostatky. A keď sú už tak vážne, že je to dôvod na odvolanie niektorého ministra, tak je našou povinnosťou taký návrh predložiť," argumentuje.

Jedným dychom dodáva, že opozícia síce nemá dostatok poslancov, ale každý poslanec v parlamente má v prvom rade hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia.

Predseda branno-bezpečnostného výboru sa kolegov zastal, vraj postupovali v súlade so zákonom a kompetenciami. "Obaja ministri – Susko aj Šimkovičová – sú výsledkom demokratických volieb a dostali dôveru, aby realizovali programové vyhlásenie vlády," dodáva.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok