Šokujúce odhalenie. Posádka superjachty, ktorú malo potopiť tornádo, bola v pasci, niektoré obete sa udusili

6.9.2024 05:45

Štyria ľudia, ktorí prišli o život pri augustovom potopení superjachty Bayesian pri pobreží Sicílie, sa neutopili, ale udusili. Vo vzduchových kapsách lode im došiel kyslík.

Sicília jachta potopenie
Foto: TASR/AP

Udusenie oxidom uhličitým

Pitva, ktorú v stredu (4. 9.) vykonali odborníci z Ústavu súdneho lekárstva v Palerme, ukázala, že štyri obete nemali vodu v pľúcach, ale príčinou ich smrti bolo udusenie oxidom uhličitým. Informoval o tom spravodajský web BBC.

Medzi udusenými obeťami boli manažér americkej banky Jonathan Bloomer, jeho manželka Judy, newyorský právnik Chris Morvill a jeho manželka Neda. Žiadna zo štyroch obetí nevykazovala známky vonkajších zranení.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že uzavretá kajuta sa postupne naplnila oxidom uhličitým, keď sa znížil prísun kyslíka. Telá obetí boli nájdené v kajute, pričom ich poloha naznačovala, že sa v panike pokúšali dostať k posledným zvyškom vzduchu.

Talianske médiá uviedli, že obete zápasili o posledné množstvo kyslíka, kým už nemohli dýchať, pravdepodobne v dôsledku kŕča priedušnice. Zomreli bez toho, aby sa nadýchli alebo prehltli vodu. Súdni lekári plánujú vykonať ďalšie testy na potvrdenie príčiny smrti.

Pitvy zvyšných troch obetí sa očakávajú v najbližších dňoch.

Posádka údajne pochybila

Luxusná jachta sa potopila v pondelok ráno (19. augusta) pri talianskej rybárskej dedine Porticello východne od Palerma. Z 22 cestujúcich a členov posádky na palube potopenie neprežilo 7 ľudí. Nešťastie zrejme spôsobila silná búrka, niektoré zdroje hovoria aj o tornáde.

Podľa výrobcu a konštruktérov bola loď označená za „prakticky nepotopiteľnú“. Tvrdia, že k potopeniu došlo zrejme vinou posádky, ktorá pred začiatkom silnej búrky nezatvorila všetky poklopy a dvere. To spôsobilo, že loď rýchlo naberala vodu a následne sa potopila.

Pozrite si reportáž z 19. augusta 2024 o potopení jachty.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok