Ku dnu klesla extrémne rýchlo, v podpalubí nemal nikto šancu. Čo doteraz vieme o potopení superjachty pri Sicílii?

Záchranári našli vo štvrtok telá posledných nezvestných pasažierov potopenej jachty, čo umožnilo vyšetrovateľom plne sa sústrediť na analýzu tragickej udalosti. Podľa prvotných informácií zasiahla britskú plachetnicu ničivá búrka, ktorá sa v pondelok nadránom prehnala sicílskym pobrežím. Čo sa vlastne stalo?

Plachetnica
Foto: TASR/AP

Rybári z dediny Porticello, ktorí boli v pondelok svedkami potopenia jachty, tvrdia, že išlo o nešťastnú súhru udalostí, ktorá skončila hrozným nešťastím.

Talianski prokurátori sa teraz zameriavajú na to, či kapitán a posádka prijali všetky potrebné bezpečnostné opatrenia, aby tragédii zabránili.

Zahynuli prominentní pasažieri

Potápači vo štvrtok oznámili, že z vraku lode vytiahli telo poslednej obete. Smrť na palube Bayesianu čakala na technologického magnáta Mika Lyncha, jeho dospievajúcu dcéru Hannah, vplyvného bankára Jonathana Bloomera s manželkou a elitného právnika Chrisa Morvilla, ktorý spolu s manželkou sprevádzal na lodi svojho klienta, miliardára Lyncha. Telo šéfkuchára jachty sa našlo krátko po potopení.

Pre denník The Guardian to potvrdil kapitán ďalšej plachetnice Karsten Borner, ktorý medzi prvými poskytol prvú pomoc topiacim sa pasažierom. "Nikdy som nevidel, aby sa plavidlo takej veľkosti potopilo tak rýchlo. V priebehu niekoľkých minút z neho nezostalo nič," opísal hrozné udalosti.

Nečakaná smrsť a slabá stabilita

Záchranári vychádzajú z predpokladu, že sa loď potopila po tom, ako ju zasiahla veterná smrsť. Skutočnosť, že iné plavidlá v blízkosti búrku vydržali, svedčí o lokálnom charaktere sicílskeho pobrežia.

Pod tragédiu sa pravdepodobne podpísal pohyblivý kýl lode, ktorý bol podľa medializovaných informácií čiastočne zdvihnutý. Získané dáta z lodenice Perini Navi, ktorá loď Bayesian postavila, potvrdzujú, že plavidlo bolo vybavené systémom schopným spustiť kýl až do hĺbky 10 metrov.

"Je jasné, že znížený kýl by plachetnici poskytol väčšiu stabilitu v prípade silného vetra," komentoval tragédiu námorník Bruni, ktorý trénuje taliansky olympijský tím.

"Treba však poznamenať, že tieto plavidlá často nemôžu úplne spustiť pohyblivý kýl, najmä keď sa nachádzajú v blízkosti prístavu. Kýl s hĺbkou 10 metrov by mohol ľahko uviaznuť medzi skalami na morskom dne," priblížil konštrukčné limity veľkých plachetníc.

Zradil ich stožiar?

Plavidlo Bayesian postavila talianska lodiarska spoločnosť Perini v roku 2008 a naposledy bola renovovaná v roku 2020.

Podľa webovej stránky spoločnosti mala jachta 75-metrový stožiar, o ktorom tvrdili, že je najvyšším hliníkovým stožiarom na svete. Svedkovia pre taliansky denník Corriere della Sera povedali, že videli, ako sa stožiar "ohol, a potom praskol".

Marco Tilotta z potápačskej jednotky palermských hasičov však pre agentúru AFP uviedol, že loď leží na boku v jednom kuse.

Predseda Rady pre námorné pátranie a záchranu Matthew Schanck vysvetlil, že je ťažké určiť, či sa stožiar zlomil.

"Myslím si, hoci je to len moja čistá domnienka, že na základe dôkazov od potápačov je plavidlo v podstate neporušené a leží na boku," potvrdil pre BBC.

"Ak by bol stožiar zlomený, bola by to dôležitá vec, ktorú by hlásili," vyjadril svoje pochybnosti Schanck a dodal, že to, čo sa stalo s Bayesianom, bola "zvláštna udalosť".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok