Ku dnu klesla extrémne rýchlo, v podpalubí nemal nikto šancu. Čo doteraz vieme o potopení superjachty pri Sicílii?

Záchranári našli vo štvrtok telá posledných nezvestných pasažierov potopenej jachty, čo umožnilo vyšetrovateľom plne sa sústrediť na analýzu tragickej udalosti. Podľa prvotných informácií zasiahla britskú plachetnicu ničivá búrka, ktorá sa v pondelok nadránom prehnala sicílskym pobrežím. Čo sa vlastne stalo?

Plachetnica
Foto: TASR/AP

Posádka zareagovala neskoro

Medzi prvými zasahujúcimi námorníkmi bol aj rybár z Porticella, ktorý do prístavu prišiel o 3.30 ráno na rybársku výpravu a videl prvé blesky.

"O 3.55 sa zjavilo malé tornádo," povedal pre médiá s tým, že vodný vír čelne zasiahol plachetnicu, ktorá sa v oblasti práve nachádzala.

Jachta sa potopila krátko po 4.10 ráno. Núdzovú raketu zo záchranného člna vypustili až vtedy, keď už klesali pod hladinu.

Ďalší svedok z neďalekého prístavu opísal udalosti pred nešťastím nasledovne: "Vyšiel som na balkón, pretože mám v prístave zakotvené dve lode a obával som sa blížiacej sa búrky. Zrazu som videl, ako sa plachetnica hojdá. Núdzová raketa bola vypustená, keď sa už plachetnica potápala."

Úrady čaká náročné vyšetrovanie

Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, prečo väčšina posádky prežila, zatiaľ čo šesť cestujúcich a kuchár zahynuli.

Odborník na právo v oblasti dopravy a cestovného ruchu z katedry ekonomických vied na Palermskej univerzite Nicola Romana pre denník La Repubblica uviedol: "Pri námorných nehodách je takmer vždy na vine ľudský faktor. V tomto prípade zohral úlohu aj ničivý prírodný úkaz v podobe vodného tornáda. Posádka lode takejto veľkosti ale musí byť pripravená na všetko."

Zároveň však dodáva, že nečakaná búrka s tornádom ich pravdepodobne zastihla nepripravených, keď sa snažili urobiť všetko potrebné na zaistenie bezpečnosti cestujúcich.

"Bohužiaľ, nestihli to. Zatiaľ sú to len špekulácie. Musíme si počkať na koniec vyšetrovania, aby sme pochopili príčiny incidentu," hovorí.

Pochybnosti nad super rýchlym potopením ale neskrýva: "Stále nedokážem uveriť, čo sa stalo tak moderne vybavenej jachte. Keby ste sa ma ešte v tú noc spýtali, na ktorej plachetnici na svete by som sa chcel plaviť, vybral by som si Bayesian."

Môžu za to klimatické zmeny

Podľa Medzinárodného centra pre výskum vodných smrští bolo len 19. augusta pri pobreží Talianska potvrdených osemnásť týchto prírodných úkazov.

Na severnej pologuli sa vodné smršte najčastejšie vyskytujú koncom leta a na jeseň, keď sú teploty mora najvyššie, čo podporuje vznik búrkových mrakov. V minulom týždni bola v Stredozemnom mori zaznamenaná najvyššia teplota povrchu mora v histórii, čo prispelo k vzniku silnej búrkovej vlny.

Podľa portálu BBC Weather sa tornáda tvoria viac nad vodou ako nad pevninou. Vo väčšine prípadov majú krátke trvanie a nie je preto jednoduché zachytiť ich na meteorologických radaroch.

Pozrite si archívnu reportáž o pátraní po obetiach jachty z 20. augusta 2024:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok