Záchranári našli šiestich nezvestných, medzi nimi aj britského Billa Gatesa. Luxusnú jachtu zrejme poslalo ku dnu "tornádo"

21.8.2024 14:14 , Aktualizované: 22.8.2024 12:59

Záchranári pri pobreží talianskej Sicílie v stredu vyzdvihli telá britského miliardára Mika Lyncha, a jeho 18-ročnej dcéry ďalších štyroch ľudí z vraku luxusnej jachty, ktorá sa tam potopila v pondelok nad ránom. Informoval o tom britský denník Daily Telegraph s odvolaním sa na šéfa sicílskej civilnej ochrany.

Aktualizácia vo štvrtok 22.8. o 12:58. Všetky informácie tu:

Na palube sa nachádzalo 22 osôb, 15 z nich sa podarilo zachrániť. Podľa prvotných informácií potápači našli dve telá. Išlo o britského miliardára Mika Lyncha, a jeho 18-ročnú dcéru, ktorých našli vo vraku luxusnej jachty. Loď sa tam potopila v pondelok nad ránom.

Celkovo šesť mŕtvych tiel našli v stredu potápači v hĺbke asi 50 metrov a postupne ich vyniesli nad hladinu, píše britský server The Guardian. Celkový počet obetí pondelkového stroskotania je sedem, informujú agentúry AFP a DPA. 

Čo sa stalo?

V pondelok v skorých ranných hodinách sa po náhlej búrke potopila luxusná loď plávajúca pod britskou vlajkou. Jachta sa nachádza na dne mora v hĺbke približne 50 metrov, pripomína BBC.

Pobrežná stráž identifikovala plachetnicu dlhú 56 metrov ako Bayesian, ktorú v roku 2008 postavila talianska lodiarska spoločnosť Perini Navi.

profimedia-0899880720 (1).jpg Foto: Profimedia Luxusná plachetnica Bayesian

Kde sa loď nachádzala?

Jachta kotvila približne 800 metrov od pobrežia dediny Porticello na severe Sicílie, keď oblasť na pobreží ostrova v pondelok pred úsvitom zasiahol prudký vietor a dážď.

Plachetnica opustila sicílsky prístav Milazzo 14. augusta a podľa aplikácie na sledovanie plavidiel Vesselfinder bola naposledy zaregistrovaná východne od Palerma v nedeľu večer, pričom jej navigačný status bol „kotviaca“.

Prečo sa jachta potopila?

Podľa medializovaných informácií úsek pobrežia, kde táto jachta kotvila, zasiahla vodná smršť. Časopis National Geographic objasňuje, že ide o vír, ktorý zostupuje z oblaku a vytvára rotujúcu zmes vetra a vody nad vodnou plochou. Často k nemu dochádza počas silných búrok.

Toto tornádo nad vodou mohlo luxusnú loď zasiahnuť, následkom čoho sa plachetnica prevrátila a klesla ku dnu.

Na verejnosť prenikla aj správy, že počas búrky sa zlomil stožiar lode. Medzi ďalšie faktory prevrátenia plachetnice možno zaradiť aj prienik vody cez dvere, ktoré mohli zostať otvorené kvôli teplému počasiu pri talianskom pobreží.

Môže za prudkú búrku globálne otepľovanie?

Podľa talianskeho klimatológa Lucu Mercalliho môže byť tornádo, ktoré sa vytvorilo nad vodou, následkom globálneho otepľovania.

„Tieto javy existovali vždy, aj pred globálnym otepľovaním, ale teraz sú častejšie a intenzívnejšie v dôsledku zvýšenej energie v atmosfére a vodách oceánov,“ povedal klimatológ pre agentúru Reuters.

Stredozemné more má v okolí Sicílie približne 30 stupňov Celzia, čo je o tri stupne viac ako bežná hodnota.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok