Záchranári našli šiestich nezvestných, medzi nimi aj britského Billa Gatesa. Luxusnú jachtu zrejme poslalo ku dnu "tornádo"

21.8.2024 14:14 , Aktualizované: 22.8.2024 12:59

Záchranári pri pobreží talianskej Sicílie v stredu vyzdvihli telá britského miliardára Mika Lyncha, a jeho 18-ročnej dcéry ďalších štyroch ľudí z vraku luxusnej jachty, ktorá sa tam potopila v pondelok nad ránom. Informoval o tom britský denník Daily Telegraph s odvolaním sa na šéfa sicílskej civilnej ochrany.

Italy_Boaters_Missing643339.jpg
Foto: TASR/AP

Čo sťažuje prácu potápačov?

Potápačom komplikuje prácu prístup do lode. Ten blokujú úlomky, kusy nábytku a iné vybavenie. Loď navyše leží na boku, čo takisto sťažuje prístup. Do karát im nehrajú ani hrubé sklenené okná jachty, kvôli ktorým nevidia dovnútra.

Na Sicíliu dorazili aj špecializované tímy potápačov, ktoré sú zvyknuté pracovať v malých, stiesnených priestoroch.

Potápači však môžu pod hladinou stráviť len 12 minút. Vzhľadom na čas potrebný na ponorenie a opätovné vystúpenie tak majú na prehľadanie jachty len 10 minút.

Podarilo sa im však už preniknúť do trupu lode. Snažia sa dostať do kajút, kde mohli niektorí z nezvestných spať.

Pozrite si, ako potápači pátrajú po nezvestných. ↓

Kto sú nezvestní?

Na palube sa nachádzalo 22 ôsob, 15 z nich sa podarilo zachrániť.

Medzi pasažiermi, ktorým sa nepodarilo bezprostredne zachrániť, sú šiesti ľudia. Medzi nimi bol aj podnikateľ Mike Lynch (59), ktorého prezývajú britský Bill Gates.

Lyncha v júni porota v San Franciscu zbavila obvinení z podvodu spojených s predajom jeho softvérovej spoločnosti Autonomy spoločnosti Hewlett-Packard za 11 miliárd dolárov. Táto transakcia sa uskutočnila v roku 2011.

Lynch a ľudia z jeho okolia čelili občianskoprávnym žalobám a obvineniam z trestného činu. Zatiaľ čo v Londýne prebiehal civilný proces, americké úrady sa snažili o Lynchovo vydanie na stíhanie pre podozrenia zo sprisahania a podvodu. V júni tohto roku však Lyncha americký súd zbavil všetkých obvinení.

Výlet jachtou mal byť práve jeho oslavou víťazstva po tom, ako ho zbavili obvinení.

Italy_Boaters_Missing643411.jpg Foto: TASR/AP Podnikateľ Mike Lynch

Nezvestnou bola aj jeho 18-ročná dcéra Hannah. Záchranári zatiaľ nenašli ani ďalších pasažierov. Medzi nimi je Jonathan Bloomer - predseda predstavenstva americkej banky Morgan Stanley. Záchranári pátrajú aj po právnikovi Chrisovi Morvillovi zo spoločnosti Clifford Chance, ktorý Mikea Lyncha v Spojených štátoch zastupoval v dlhom procese. Nezvestnými sú aj ich manželky.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok