Záchranári našli šiestich nezvestných, medzi nimi aj britského Billa Gatesa. Luxusnú jachtu zrejme poslalo ku dnu "tornádo"

21.8.2024 14:14 , Aktualizované: 22.8.2024 12:59

Záchranári pri pobreží talianskej Sicílie v stredu vyzdvihli telá britského miliardára Mika Lyncha, a jeho 18-ročnej dcéry ďalších štyroch ľudí z vraku luxusnej jachty, ktorá sa tam potopila v pondelok nad ránom. Informoval o tom britský denník Daily Telegraph s odvolaním sa na šéfa sicílskej civilnej ochrany.

Italy_Boaters_Missing643339.jpg
Foto: TASR/AP

Mali šancu prežiť?

Vincenzo Zagarola z talianskej pobrežnej stráže vyjadril obavy, že šestica je mŕtva, napísala DPA v utorok večer. "Nikdy nehovor nikdy, rozumná odpoveď by mala byť nie," odpovedal na otázku, či by ešte mohli byť živí.

"Myslíme si, že sú ešte stále vo vnútri lode," povedal a dodal, že záchranné a pátracie práce pokračujú už tretí deň. "Predpokladáme, že šesť nezvestných osôb nemuselo mať dostatok času, aby opustili loď," povedal a pripomenul, že jachta sa potopila rýchlo.

Jean-Baptiste Souppez, expert v oblasti mechaniky či biomedických vied, pre DPA v utorok uviedol, že vzhľadom na rýchlosť, akou sa loď potopila, a skutočnosť, že je neporušená, sa mohli podľa jeho slov vo vnútri vytvoriť malé vzduchové bubliny. Dodal však, že presnejšie tvrdenia v tejto oblasti by boli špekuláciou.

"Záchranári by mali pátrať po znameniach ako zvuk spôsobený búchaním v pravidelných intervaloch," povedal. Dodal, že to je štandardný postup pri ponorkách – vrátane ponorky Titan, ktorá sa stratila vlani v okolí vraku Titanicu v Tichom oceáne.

Kto sú zachránení pasažieri?

Talianska pobrežná stráž uviedla, že medzi zachránenými osobami sú Leah Randall a Katja Chicken z Juhoafrickej republiky, ktoré boli členkami posádky.

Medzi zachránenými je aj Angela Bacares - manželka podnikateľa Mikea Lyncha. Z nemocnice prepustili aj najmladšiu pasažierku. Je ňou ročné dievčatko, ktoré sa na jachte plavilo s rodičmi - matkou Charlotte Golunski a otcom Jamesom Emsleym. Tých z nemocnice takisto prepustili. 

Zachránila sa aj právnička Ayla Ronald pracujúca pre Mikea Lyncha a jej partner.

Incident prežil aj 51-ročný kapitán lode, ktorým je Novozélanďan James Cutfield. "Je veľmi dobrý námorník s desaťročiami skúseností," povedal o ňom jeho brat pre denník New Zealand Herald.

Kto je prvou potvrdenou obeťou?

Záchranárom sa podarilo nájsť telo jedného z členov posádky. Ide o muža menom Recaldo Thomas - kuchára, ktorý na jachte pracoval.

Thomas pochádzal z karibskej krajiny Antigua a Barbuda. Pre BBC ho opísal jeho dlhoročný kamarát Gareth Williams.

"Cez víkend prišiel ku mne a spieval. Mal najhlbší, najsladší hlas na svete a úsmev, ktorý rozžiaril miestnosť," hovorí.

"Práve nedávno mi povedal, že potrebuje ešte dve sezóny pracovať, aby dal do poriadku dom svojich zosnulých rodičov," dodal Williams.

455908710_10162624966999384_4485999421154840480_n.jpg Foto: Facebook/Rose Marie Kuchár Recaldo Thomas
Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok