V potopenej jachte pri Sicílii našli záchranári poslednú obeť. Nešťastie zrejme spôsobila silná búrka

22.8.2024 10:00 , Aktualizované: 22.8.2024 16:17

Sicílska dráma je na konci. Talianski záchranári vyzdvihli posledné dve telá z luxusnej jachty, ktorá sa potopila v pondelok. Nešťastie, ktoré zrejme spôsobila silná búrka, si vyžiadalo sedem obetí.

Zdroj od záchranárom potvrdil, že potápači vo štvrtok z vraku vyzdvihli telo britského podnikateľa v oblasti počítačových technológií Mikea Lyncha a jeho poslednú obeť, 18-ročnú dcéru Hannah.

Loď, ktorá sa plavila pod britskou vlajkou

V stredu sa záchranným tímom podarilo z vraku jachty vyzdvihnúť štyri telá; zatiaľ neboli oficiálne identifikované.

Jachta sa potopila počas silnej búrky s 22 ľuďmi na palube. Pätnásť ľudí sa podarilo zachrániť a telo šéfkuchára Recalda Thomasa, ktorý na jachte varil, sa našlo mŕtve v deň nehody. Ďalšími obeťami sú manažér americkej banky Morgan Stanley International Jonathan Bloomer a jeho manželka Judy a Lynchov právnik Chris Morvillo a jeho manželka Neda, ktorých telá vyzdvihli potápači v stredu.

Päťdesiatdeväťročný Lynch bol jedným z najznámejších britských podnikateľov v oblasti IT. Podľa agentúry Reuters pozval priateľov na výlet loďou, aby s ním oslávili to, že ho americký súd zbavil obvinení z podvodu.

Majiteľkou 56 metrov dlhej superjachty Bayesian, ktorá sa plavila pod britskou vlajkou, bola Lynchova manželka Angela Bacarosová, ktorú sa podarilo zachrániť, zistila BBC.

Ako sa mohla loď potopiť?

Bayesian postavil taliansky výrobca špičkových jácht Perini a mal prvotriedne vybavenie a bezpečnostné prvky.

Preto si námorní experti lámu hlavu nad tým, ako sa mohla loď tak rýchlo potopiť, keďže mala byť schopná odolať aj nepriaznivému počasiu, ktoré v oblasti panovalo.

Prokuratúra v neďalekom meste Termini Imerese začala vyšetrovanie a úrady začali vypočúvať cestujúcich a svedkov. Kapitán James Cutfield ani posádka sa k nehode oficiálne nevyjadrili.

Najbezpečnejšia loď na svete

Giovanni Costantino, generálny riaditeľ talianskej skupiny Sea Group, do ktorej patrí Perini, uviedol, že jachta Bayesian je "jednou z najbezpečnejších lodí na svete" a v podstate nepotopiteľná. V rozhovoroch pre talianske médiá dodal, že podľa jeho názoru katastrofu spôsobil reťazec ľudských chýb a že búrka sa dala očakávať.

"Loď sa potopila, pretože nabrala vodu. A vyšetrovatelia budú musieť poskytnúť ďalšie vyjadrenia," povedal Costantino v stredu neskoro večer v spravodajskom programe talianskej televízie TG1.

S odvolaním sa na údaje z automatického sledovacieho systému jachty a na základe dostupných záberov Costantino dodal, že od momentu, keď jachtu začal bičovať vietor a plavidlo začalo naberať vodu, uplynulo 16 minút, kým sa potopila.

Pozrite si reportáž o potopení luxusnej jachty z 19. augusta 2024.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok