Čo sa vlastne stalo v trenčianskej nemocnici? Príbeh o nevymenených trubkách je podľa riaditeľa nepravdivý, plánuje právne kroky

6.9.2024 00:00

Príbeh okolo sporných potrubí v trenčianskej nemocnici sa ešte viac zamotáva. FN Trenčín v stanovisku vyvracia doterajšie tvrdenia bývalého vedenia. Avizuje aj právne kroky.

plesník dolinková.jpg
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Fakultná nemocnica Trenčín (FN Trenčín) sa ocitla v strede sporu ohľadom modernizácie kotolne a výmeny potrubí teplej vody. Projekt, ktorý začal ešte v roku 2019, sa zdal byť spočiatku štandardnou rekonštrukciou, no po zistení nejasností okolo výmeny potrubí a výskytu baktérie legionella sa situácia skomplikovala.

Na jednej strane stoja obvinenia zo strany ako bývalého vedenia nemocnice, tak aj politikov, podľa ktorých práce neboli vykonané správne. Na druhej strane nemocnica a spoločnosť Camase trvajú na tom, že projekt prebehol v súlade so zmluvou.

Plný pochybností

Doterajší príbeh znie takto - projekt modernizácie kotolne a výmeny potrubí teplej vody bol výsledkom zmluvy z roku 2019, podpísanej počas vlády Petra Pellegriniho. FN Trenčín sa zaviazala platiť spoločnosti Camase takmer 4,9 milióna eur za desaťročnú prevádzku kotolne, pričom samotná výmena potrubí mala byť pre nemocnicu bezplatná.

Avšak už v roku 2021 Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) tender označil za diskriminačný. Podľa úradu podmienky verejnej súťaže zvýhodňovali práve firmu Camase. Na základe tohto rozhodnutia bola nemocnici udelená pokuta vo výške 244-tisíc eur.

Pod vedením nového riaditeľa Tomáša Janíka, vymenovaného po parlamentných voľbách v roku 2020, FN Trenčín v roku 2021 zastavila platby spoločnosti Camase. Objavili sa pochybnosti, či firma splnila svoj záväzok a skutočne vymenila potrubia teplej vody.

Napätie sa vyostrilo v septembri 2023, keď bola v nemocnici zistená baktéria legionella – nebezpečný mikroorganizmus, ktorý sa často nachádza v starých, zanedbaných potrubiach. Technický posudok, ktorý nemocnica objednala, potvrdil, že niektoré rúry neboli vymenené vôbec, zatiaľ čo iné boli len povrchovo upravené.

Nemocnica potrebovala kvôli legionelle vykonať dezinfekciu, no spoločnosť Camase jej bránila v prístupe do kotolne. Situácia eskalovala až do bodu, keď nemocnica získala prístup k zariadeniu za asistencie polície v novembri 2023.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok