Vláda rozhodla o novom systéme pre emisné kvóty. Tarabovi zadali dôležitú úlohu

4.9.2024 09:27 , Aktualizované: 4.9.2024 12:10

Vládny kabinet dnes rozhodoval o viacerých otázkach. Zmeny nastanú v emisných kvótach, ale aj v spravovaní verejných vodovodov.

Dopoludnia opäť zasadol vládny kabinet. Na programe mal rokovanie o emisných kvótach, koncepciu cenovej politiky na najbližšie tri roky aj návrh na čerpanie eurofondov.

Zníženie emisií

Vláda rozhodla, že na Slovensku by sa mal zaviesť nový systém obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov (EU ETS). Prvýkrát by sa do rozsahu jeho pôsobnosti mohli zahrnúť emisie z námornej dopravy. Cieľom je prispôsobiť systém na zníženie emisií do roku 2030.

Vyplýva to z návrhu noviel zákonov o obchodovaní s emisnými kvótami a Environmentálnom fonde, ktoré vláda schválila v stredu. Zároveň navrhuje, aby ho parlament prijal v skrátenom legislatívnom konaní.

„Prvýkrát sa do rozsahu pôsobnosti EU ETS zahŕňajú emisie z lodnej dopravy. Návrh zákona upravuje základné pojmy, monitorovanie a podávanie správ, prideľovanie a odovzdanie kvót a povinnosti lodných spoločností,“ uviedlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Od 1. januára 2026 by sa v rámci činnosti námornej dopravy mali zaradiť aj ďalšie skleníkové plyny, a to metán a oxid dusný.

Návrhom novely sa má zaviesť nový samostatný systém obchodovania s emisiami pre budovy, cestnú dopravu a ďalšie odvetvia, najmä pre malý priemysel. Dosiahnuť sa má podľa neho zníženie emisií o 42 percent do roku 2030 v porovnaní s rokom 2005.

Úloha pre tarabu

Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) má na rokovanie vlády pripraviť novelu zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách a zákona o regulácii sieťových odvetví, ktorou sa odstránia nedostatky zistené Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) SR.

V novele má byť zakotvené aj predkupné právo štátu k akciám vlastnených obcami a mestami vo vodárenských spoločnostiach či predkupné právo štátu k cenným papierom vydaným vodárenskými spoločnosťami.

Upraviť by sa mal zákon aj v časti vlastníkov akcií (majetkovej účasti) vodárenských spoločností. Nimi by po novom mali byť len obec, mesto a štát, už nie združenia právnických osôb. Vláda šéfa envirorezortu tiež zaviazala do zákona zakotviť povinnosť použitia účelovej finančnej rezervy výlučne na obnovu infraštruktúry.

V zákone by mala pribudnúť aj povinnosť použiť finančné prostriedky získané vodárenskými spoločnosťami z regulovaných činností výlučne na účely spojené s touto regulovanou činnosťou. Nová legislatíva by tiež mala zaviesť povinnosť vodárenských spoločností oceniť majetok jeho reálnou hodnotou, zaviesť by sa tiež mali prísnejšie mechanizmy kontroly a udeľovania sankcií za nedodržiavanie zákona.

Prepojenie sociálnej a zdravotnej starostlivosti

Prepojenie sociálnej a zdravotnej starostlivosti sa na Slovensku priebežne plní. Týka sa to napríklad rozšírenia kapacít v ambulantných a komunitných pobytových zariadeniach, zjednotenia posudkovej činnosti či pripravovanej reformy v zmene financovania sociálnych služieb. Vyplýva to z vyhodnotenia plnenia opatrení a úloh Stratégie dlhodobej starostlivosti v Slovenskej republike.

Rezort práce pripravuje novú reformu na zmenu financovania sociálnych služieb, ktorá má lepšie prepojiť zdravotnú a sociálnu starostlivosť. Jej súčasťou je aj zavedenie osobného rozpočtu, teda nového príspevku na starostlivosť.

Inklúzia Rómov

Zo 139 naplánovaných aktivít, ktorých realizácia v roku 2023 mala zlepšiť podmienky a inklúziu Rómov, bolo splnených 17. Ďalších 95 pokračuje v realizácii, 18 je vo fáze prípravy a deväť aktivít sa neplnilo.

Vyplýva to z monitorovacej správy plnenia Akčných plánov Stratégie rovnosti, inklúzie a participácie Rómov do roku 2030, ktorú v stredu vzala vláda na vedomie.

Monitorovacia správa sumarizuje plnenie stanovených krokov v oblastiach vzdelávania, zamestnanosti, bývania, zdravia a boja s protirómskym rasizmom.

Celkový objem čerpaných finančných zdrojov na plnenie akčných plánov Stratégie 2030 za rok 2023 bol 261 490 766 eur.

Kvalita ovzdušia v Jelšave

Vláda rozhodla o zrušení úloh, ktoré mali riešiť havarijný stav kvality ovzdušia v meste Jelšava.

Úlohy spočívali vo výmene nevyhovujúcich vykurovacích zariadení v problematických domácnostiach a vybudovaní linky na výrobu kvalitného paliva. Zámer reagoval na rozsudok Súdneho dvora Európskej únie z roku 2023.

"Zrušenie tejto úlohy Ministerstvo financií SR odôvodnilo tým, že vyčlenené finančné prostriedky štátneho rozpočtu na rok 2024 na tento účel nie sú rozpočtované v rozpočte kapitoly Všeobecná pokladničná správa osobitne alokované výdavky a absentujú informácie ku kvantifikácii výdavkov a k časovému harmonogramu ich použitia," vysvetlilo ministerstvo životného prostredia v materiáli.

Zároveň tvrdí, že riešenie má priniesť výzva na rekonštrukciu domov z plánu obnovy určená pre Košický a Banskobystrický kraj.

Financovanie dopravných projektov

Slovensko by sa malo zamerať na prípravu dopravných projektov na dobudovanie infraštruktúry a logistických kapacít v prihraničnej oblasti s Ukrajinou financovaných z Nástroja na prepájanie Európy (CEF).

Slovensku bolo v rámci tohto nástroja na roky 2021 - 2027 predbežne vyčlenená takzvaná národná obálka v sume 497 miliónov eur.

Podľa informatívnej správy predloženej na rokovanie vlády tento nástroj ponúka najväčší potenciál na získanie finančných prostriedkov pre Slovensko.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok