Niečo za niečo: SNS dostala ponuku viesť parlament, no musí sa vzdať jedného rezortu. Raši je na čakačke

4.9.2024 11:06 , Aktualizované: 4.9.2024 12:42

Stále nie je známe, kto povedie parlament. Hlas-SD tvrdí, že svojmu koaličnému partnerovi stoličku predsedu nedá. Objavili sa však informácie, že SNS mala dostať zaujímavú ponuku.

Raši čaká, kedy príde k dohode

K dohode na predsedovi Národnej rady SR v koalícii zatiaľ nedošlo. Strana Hlas-SD však trvá na znení koaličnej zmluvy. Pred stredajším rokovaním vlády SR to uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). Pripúšťa, že ako kandidát na pozíciu šéfa parlamentu ešte nejaký čas zotrvá v pozícii člena vlády.

„Som na čakačke,“ opätovne skonštatoval s tým, že nevie, kedy k dohode na predsedovi parlamentu v rámci koalície príde. Verí, že sa táto téma otvorí v stredu na koaličnej rade. „Ale či príde k dohode, to vám neviem garantovať. Dnes som prišiel na vládu, možno sem ako minister prídem aj o týždeň,“ poznamenal.

Zopakoval zároveň, že Hlas-SD trvá na napĺňaní aktuálnej koaličnej zmluvy. „Ak má vláda fungovať, musí sa koaličná zmluva dodržiavať či z hľadiska postov, alebo predkladania zákonov,“ upozornil.

Na stole je zaujímavá ponuka

Šéf envirorezortu však podľa informácií ta3 v stredu povedal, že SNS dostala ponuku viesť Národnú radu, ak sa vzdá jedného ministerstva. Národniari ju však odmietli.

"Minulý týždeň dostal pán Danko ponuku byť predseda parlamentu za výmenu za niektorý rezort," ozrejmil Taraba po rokovaní vlády. SNS mala podľa jeho slov partnerom povedať, že majú "zabudnúť na výmenu na životnom prostredí a aj kultúre".

K návrhu malo prísť na minulotýždňovej koaličnej rade. Predseda SNS však podľa Tarabu takúto možnosť jednoznačne odmietol. "Týmto pádom, ak to má byť len v tejto rovine, že post za niektorý z rezortov, kde je nominant SNS, to považujem za uzavretú tému," zdôraznil Taraba. "My sme nešli niečo bartrovať, my sme išli do toho s tým, že je potrebné zohľadniť fakt, že Peter Pellegrini sa stal prezidentom aj vďaka hlasom voličov SNS," povedal.

Ak teda nemá existovať iná možnosť ako len výmena postu za rezort, SNS sa podľa Tarabu bude sústreďovať na svoju úlohu pri rokovaní o konsolidačnom balíčku.

Pozrite si vyjadrenie Tomáša Tarabu.

A čo ekonomika?

Raši zopakoval, že v rámci koalície zatiaľ nepadla ani dohoda na podobe konsolidačných opatrení. „Definitívna dohoda nie je, rieši to prioritne minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD),“ uviedol Raši.

Samotný financmajster pred rokovaním potvrdil, že vláda musí pristúpiť k bezprecedentnej konsolidácii verejných financií, presná podoba opatrení však ešte v rámci koalície dohodnutá nie je. „Čas sa nám však kráti, toto budem dnes tlmočiť aj koaličným partnerom,“ oznámil Kamenický.

Pozrite si reportáž o boji o post predsedu parlamentu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok