Galko odchádza od Matoviča a pridá sa k Demokratom, do PS vstupuje bývalý diplomat a exporadca Čaputovej

4.9.2024 11:36 , Aktualizované: 4.9.2024 16:33

Poslanec Ľubomír Galko opustí Matovičovo hnutie Slovensko a prestúpi k Demokratom, oznámil to cez SMS predsedovi poslaneckého klubu Michalovi Šipošovi. Medzitým sa k hnutiu PS pridáva bývalý diplomat a veľvyslanec pri NATO Peter Bátor.

Od Matoviča odchádza ďalší

Po nedávnom odchode poslanca Viliama Tankóa z hnutia Igora Matoviča sa ďalší poslanec rozhodol opustiť poslanecký klub a pridá sa k Demokratom. Informoval o tom denník Postoj s tým, že ide o Ľubomíra Galka.

Doteraz išlo o špekulácie, že Galko uvažuje o prechode k Demokratom, ktorí sú údajne v kontakte aj s inými poslancami, no ich mená zatiaľ neboli zverejnené. 

Galko na Facebooku nedávno naznačil, že rozhodnutie o jeho ďalšom politickom kroku padne najneskôr pred začiatkom schôdze.

Šéf hnutia Slovensko na túto situáciu reagoval vyjadrením, že nebude zasahovať do rozhodovania poslancov a necháva voľbu na ich vlastnom uvážení.

O ničom vraj nevedeli

Galko v stredu prostredníctvom SMS správy oznámil predsedovi poslaneckého klubu Michalovi Šipošovi, že vystupuje z poslaneckého klubu SLOVENSKO, Za ľudí, KÚ.

"Bola to pre nás úplne nová informácia, o ktorej nemali tušenie ani jeho úplne najbližší kolegovia v poslaneckom klube. Následne nám iniciatívne osobne predseda strany Demokrati povedal, že v žiadnom prípade jeho strana nechystá žiadne takéto nepriateľské kroky voči hnutiu SLOVENSKO," oznámili v stanovisku.

Hnutie tvrdí, že Galko im oznámil, že ho Jaroslav Naď od začiatku roka "prosí, aby odišiel z poslaneckého klubu a vstúpil k nim do strany".

Nového člena privíta aj PS

K progresívcom sa pridáva Peter Bátor, bývalý diplomat, veľvyslanec pri NATO a kedysi aj poradca prezidentky Zuzany Čaputovej pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

V hnutí PS bude pôsobiť ako výkonný riaditeľ Progresívneho inštitútu a expert na obranu a bezpečnosť. Informovali o tom na stredajšej tlačovej konferencii spolu s lídrom PS Michalom Šimečkom.

„Peter Bátor je špičkovým odborníkom na obranu, bezpečnosť a zahraničnú politiku. Bol dlhoročným slovenským diplomatom, naposledy veľvyslancom Slovenska pri NATO a predtým poradcom prezidentky Zuzany Čaputovej pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku,“ poznamenal Šimečka.

„Prichádzam, budem sa angažovať odborne, chcem sa angažovať aj politicky,“ vyjadril sa Bátor. „PS je hnutie, ktoré má kultúru, jasnú hodnotovú profiláciu, je odborné a komunikuje slušne,“ dodal.

PS sa chystá v ďalších voľbách poraziť Smer

PS má ambíciu poraziť v nasledujúcich parlamentných voľbách Smer-SD. „Aby sme potom, keď vládu Smeru nahradíme, dokázali Slovensko postaviť na nohy, budeme potrebovať najlepších ľudí a najlepší program. To je ten dôvod, pre ktorý sa neustále rozrastáme,“ skonštatoval Šimečka.

Bátor v tejto súvislosti skritizoval kroky súčasného vládneho kabinetu v oblasti zahraničnej politiky. „Medzinárodne dnes Slovensko stráca,“ doplnil.

O prípadnej spolupráci a posilnení komunikuje PS aj s ďalšími odborníkmi. Šimečka potvrdil aj prebiehajúce rokovania s neúspešným kandidátom na prezidenta SR Ivanom Korčokom. „To rozhodnutie je na Ivanovi Korčkovi,“ dodal.

Pozrite si tlačovú besedu hnutia PS o novom členovi.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok