Také "skóre" ako Šimkovičová nemá žiaden minister, hovorí Parák. Adepti na riaditeľov nechcú skončiť v mlynčeku na mäso, povedal Machala

3.9.2024 21:47

V relácii Téma dňa diskutovali generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala (nom. SNS) a tímlíder strany Sloboda a Solidarita (SaS) za kultúru René Parák. Rozprávali sa o odvolávaní, neziskových organizáciách aj o pôsobení Martiny Šimkovičovej na rezorte.

20240903 - TEMA-DNA
Foto: ta3

Čo smú a čo robia neziskovky

Ministerstvo kultúry sa v nedávnom čase rozhodlo bližšie sa pozrieť na prácu neziskových organizácii v sektore. Dôvodom má byť podľa Machalu to, že „zásah neziskových organizácií prerastá do celej štruktúry štátnej moci, a mne to pripadá tak, že štát by tu mal byť len na to, aby dotoval neziskové organizácie a nestaral sa o to, akým spôsobom peniaze míňajú. Čo je veľmi zlá a škodlivá politika“.

Do pozornosti sa však dostala najmä Nadácia Milana Šimečku, ktorá nesie meno starého otca šéfa Progresívneho Slovenska Michala Šimečku. Ministerstvo kultúry tvrdí, že ide o nadáciu, ktorá z Fondu na podporu umenia čerpá peniaze dlhé roky a na fond má byť napojená od jeho vzniku.

„My budeme postupne odkrývať rodostrom napojenia neziskoviek, a spoločnosť uvidí, prečo je časť kultúrnej obce tak nervózna,“ naznačuje Machala.

V reakcii na jeho slová Parák reagoval, že si ministerstvo kultúry pomýlil s ministerstvom propagandy.

„Umelci nie sú zabávačmi režimu, ani jeho inštitúcie nepatria vám a nie sú vaším PR oddelením. Oni majú právo slobodnej tvorby. Nemôže tu existovať určený etalón, ktorým sa bude riadiť komplet celá kultúra. Teraz ste obvinili všetkých ľudí v nezávislých komisiách, že podvádzajú,“ ohradzuje sa Parák. 

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

René Parák (SaS)
- %
Lukáš Machala (nom. SNS)
- %
Celkovo hlasov: 162

Prečo je téma dotácií pre umeleckú a kultúrnu činnosť živnou pôdou ako pre koalíciu, tak aj opozíciu; či by sa mal podľa Machalu predseda SNS Andrej Danko ospravedlniť Michalovi Šimečkovi za výroky o tanečnici pri tyči a čo si respondenti myslia o novom slovenskom filme Miki si môžete vypočuť v celej časti relácie nižšie: 

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok