Smer a SNS spisujú návrh na odvolanie Šimečku, Hlas ho vyzýva na odstúpenie. Na stole sú obvinenia z manipulácie dotácií

3.9.2024 15:44 , Aktualizované: 3.9.2024 18:42

Návrh na odvolanie šéfa PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu Národnej rady podá skupina koaličných poslancov vo štvrtok (5. 9.). Informoval o tom na tlačovej konferencii premiér Robert Fico.

Smer-SD a Slovenská národná strana (SNS) už pripravujú návrh na odvolanie Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady. Návrh chcú podať vo štvrtok, a to prostredníctvom podpredsedu parlamentu Tibora Gašpara.

Parlament bude musieť o tomto návrhu rokovať do siedmich dní od jeho podania.

Manipulácia s dotáciami aj protesty

Podľa vyjadrenia premiéra a predsedu Smeru audit ministerstva spravodlivosti odhalil údajné manipulácie s dotáciami v oblasti ľudských práv, ktoré mali byť v prospech Šimečku.

Výsledky auditu však zatiaľ neboli zverejnené. Fico zároveň kritizoval Šimečku za organizovanie protestov, ktoré podľa neho slúžia na "huckanie verejnosti."

Zatiaľ nie je jasné, či strana Hlas podporí otvorenie mimoriadnej schôdze. Fico vyhlásil, že ak sa schôdza otvorí, bude trvať na tajnom hlasovaní.

Obhajoba konania pre Ficových rodinných príslušníkov

Fico tiež reagoval na kritiku zo strany Progresívneho Slovenska a iných opozičných strán, ktoré poukazovali na to, že aj jeho rodinní príslušníci dostávali štátne dotácie.

Premiér však obhajoval tieto dotácie, najmä dotáciu pre Justičnú akadémiu, kde pôsobila aj jeho manželka, a dotáciu pre Agentúru Smer na chránené pracovisko.

Fico zhodnotil Michala Šimečku ako človeka bez politického rozmeru, pričom dodal, že „nie je ani gauner, ale ani džentlmen“.

Šutaj Eštok vyzýva Šimečku k odstúpeniu

"Nové správy odhaľujú, že rodina Michala Šimečku získala z verejných peňazí milión eur počas jeho pôsobenia ako europoslanec a poslanec Národnej rady. Tieto zistenia vyvolávajú vážne obavy o jeho schopnosť vykonávať funkciu podpredsedu parlamentu," reagoval minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok.

V súvislosti s týmito podozreniami vyzýva Hlas Šimečku, aby sa vzdal svojho postu a "predišiel tak ďalším problémom".

Strana tiež apeluje na opozíciu, aby na post podpredsedu parlamentu zvolila osobu bez podozrení z korupcie a klientelizmu.

Pozrite si reakciu Michala Šimečku na premiéra:

Nadácia Šimečku žiada výsledky auditu

Nadácia Milana Šimečku žiada ministerstvo spravodlivosti, aby ich oboznámilo s výsledkami auditu dotačného mechanizmu v oblasti ľudských práv, najmä s konkrétnymi dôkazmi pochybení.

Nadácia tvrdí, že si nie je vedomá žiadnych svojich pochybení v procese prideľovania dotácií.

Tiež odmieta akékoľvek podozrenia z ovplyvňovania a zvýhodňovania nadácie v tomto procese. Informovala riaditeľka nadácie Veronika Fishbone Vlčková.

"Ak pochybilo ministerstvo spravodlivosti, ako sa má uvádzať v audite, sme za to, aby sa toto prípadné pochybenie vyšetrilo. A ak sa potvrdí, očakávame, že ministerstvo vyvodí zodpovednosť," žiada nadácia.

Šimečka: Premiér odvádza pozornosť od skutočných problémov

Všetky nadácie a občianske združenia, ktoré Fico spomína, čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil Šimečka do politiky. Uviedol to Šimečka v reakcii na Ficove vyjadrenia.

"Naša krajina čelí obrovským problémom, a on sa namiesto toho na niekoľkej tlačovej konferencii venuje dotáciám, tanečným súborom, to je šialené," povedal predseda PS na tlačovej konferencii.

Fico podľa neho namiesto toho, aby riešil bezpečnosť detí či protesty policajtov, zvoláva tlačové konferencie, kde útočí na jeho rodinu a venuje sa mimovládnym organizáciám.

Označil to za zúfalé predstavenie zatrpknutého človeka.

Pozrite si celú tlačovú besedu Roberta Fica a Tibora Gašpara.

Pozrite si celú tlačovú besedu Michala Šimečku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok