Fico pod paľbou kritiky. KDH aj PS tvrdia, že firmy napojené na jeho rodinu čerpali štátne peniaze

3.9.2024 14:46

Opozičné hnutia KDH aj Progresívne Slovensko upozorňujú, že spoločnosti rodinne prepojené na premiéra Roberta Fica mali dostávať financie od štátu.

Robert Fico
Foto: Profimedia

Dotácie pre firmu spojenú s Ficovým synom

Poslankyňa Národnej rady Martina Holečková pripomenula, že firma Agentúra Smer s. r. o., v ktorej je konateľom syn premiéra, dostala v tomto roku dotáciu od Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Prešov. PS zase upozorňuje na dotácie pre Ficovho bratranca z roku 2009, keď bol Fico premiérom.

„Firma Agentúra Smer s. r. o., v ktorej je konateľom syn premiéra Roberta Fica, uzavrela 20. marca 2024 zmluvu s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Prešov na 9418,10 eura. Táto zmluva je dohoda o poskytnutí príspevku na úhradu prevádzkových nákladov chránenej dielne alebo chráneného pracoviska. Takýchto zmlúv existuje viacero v celkovej výške niekoľko desiatok tisíc eur, väčšina z nich je z času, keď bol konateľom tejto firmy Robert Kaliňák. Nič to však nemení na tom, že firma, v ktorej je konateľ syn premiéra Roberta Fica, dostane iba tento rok od štátu takmer 10 000 eur,“ uviedla v stanovisku Holečková.

Poslankyňa pripomenula, že premiér minulý týždeň na tlačovej konferencii povedal, že by odstúpil z funkcie, ak by sa štátne dotácie týkali jeho rodiny. Uviedol to v súvislosti s kritikou podpredsedu NR SR a šéfa PS Michala Šimečku, ktorého chce odvolať z funkcie. Hovoril, že niektoré nadácie, ktoré získali peniaze od štátu, sú napojené na Šimečkových rodinných príslušníkov, ako je strýko, mama či partnerka.

„Pýtam sa preto Roberta Fica, či dodrží svoje slovo a odstúpi z postu premiéra,“ doplnila Holečková.

Šimečka zase pripomenul, že PS na rozdiel od Smeru-SD nemalo nikdy vplyv na rozdeľovanie dotácií. Šéf PS tvrdí, že v roku 2009 dostal dotáciu vyše milión eur Ficov bratranec Rastislav Rybanský, aby za ne obnovil Topoľčiansky hrad.

Viac než dva milióny eur pre Ficovu rodinu

„Schválil to Úrad vlády SR v čase, keď bol premiérom Robert Fico. Časť práce, navyše, Ficov bratranec nechal robiť firme Ficovho strýka. A tento istý strýko, Ladislav Rybanský, potom len v rokoch 2019 až 2024 dostal od rôznych obcí a subjektov v okresoch ako Topoľčany a Partizánske ďalšie stavebné zákazky vo výške opäť viac ako milión eur,“ uviedol v stanovisku Šimečka.

Dodal, že ide o viac ako dva milióny eur dotácií a zákaziek pre blízku rodinu Fica, nehovoriac o dotáciách pre premiérovu manželku a syna.

„Podľa jeho logiky je to jednoznačne na odstúpenie. Veľa z toho sa, navyše, rozhodovalo v čase, keď bol premiérom a lídrom najsilnejšej vládnej strany. Teoreticky teda na dotácie a zákazky mohol mať vplyv na rozdiel od PS, ktoré nikdy v žiadnej vláde nebolo,“ uzavrel.

Pozrite si reportáž z 6. júna 2024 o rodinných firmách a presune ich majetku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok