Kaliňák sa zastal premiéra. Holečková upozornila, že firma, v ktorej pôsobí Ficov syn, získala od štátu desaťtisíce eur

2.9.2024 14:50 , Aktualizované: 2.9.2024 15:49

Martina Holečková z KDH upozornila, že firma Agentúra SMER s.r.o. získala od štátu peniaze. Konateľom v nej je pritom premiérov syn Michal. Robert Fico pre podobné prepojenia nedávno útočil na Michala Šimečku.

holečková fico.jpg
Foto: TASR/Martin Baumann, Jaroslav Novák

Poslankyňa NR SR Martina Holečková (KDH) vyzýva premiéra Roberta Fica, aby dodržal svoje slovo a odstúpil z funkcie premiéra po odhalení, že firma Agentúra SMER s.r.o., v ktorej je konateľom jeho syn Michal Fico, získala od štátu finančné prostriedky.

Podľa Holečkovej je celková suma príspevkov, ktoré firma získala od Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove, niekoľko desiatok tisíc eur.

Väčšina príspevkov bola podľa Holečkovej schválená v čase, keď bol konateľom firmy Robert Kaliňák. Avšak posledný príspevok vo výške 9 418,10 eur, schválený v marci 2024, už pochádza z obdobia, keď je konateľom Michal Fico.

„Firma Agentúra SMER s.r.o., v ktorej je konateľom syn premiéra Roberta Fica, uzavrela dňa 20. marca 2024 zmluvu s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove na sumu 9 418,10 €,“ uviedla Holečková.

Táto zmluva podľa jej slov spadá pod „Dohodu o poskytnutí príspevku na úhradu prevádzkových nákladov chránenej dielne alebo chráneného pracoviska“. Svoje tvrdenia podložila odkazmi na výpis z obchodného registra a na zmluvu uzatvorenú medzi agentúrou a prešovským úradom práce.

Mal by vraj odstúpiť

Holečková pripomína, že premiér minulý týždeň verejne sľúbil, že ak sa nejaké štátne peniaze budú týkať firiem jeho alebo jeho rodiny, odstúpi z funkcie. „Pýtam sa preto Roberta Fica, či dodrží svoje slovo a odstúpi z postu premiéra,“ vyhlásila Holečková.

V súvislosti s majetkovými prepojeniami firmy Agentúra SMER s.r.o. Holečková poukazuje na to, že jediným spoločníkom firmy je strana Smer, ktorej štatutárnym zástupcom je Robert Fico.

„Podľa logiky, ktorú použil premiér minulý týždeň, keď útočil na lídra najsilnejšej opozičnej strany, tieto desiatky tisíc skončili u Roberta Fica,“ uviedla Holečková. Zároveň však priznala, že firma mala na príspevok od štátu nárok, podobne ako majú na dotácie nárok stovky iných nadácií a združení.

Poslankyňa naráža na vyjadrenia premiéra, v ktorých kritizoval predsedu opozičného hnutia PS za to, že Nadácia Milana Šimečku, pomenovaná podľa starého otca lídra progresívcov, dostávala od štátu peniaze. Podľa Fica je Šimečka rodinne prepojený na nadáciu a od štátu „vyciciava“ peniaze. Predseda PS obvinenia odmietol. V nadácii pôsobí len Šimečkov strýko Peter Šimečka, a to na neplatenej pozícii v dozornej rade.

Kaliňák hovorí o veľkom rozdiele

Minister obrany Robert Kaliňák po relácii Sobotné dialógy na STVR pre novinárov vysvetlil, že ide o agentúru, ktorá nie je v rodinnom vlastníctve, ale vo vlastníctve "strany Smer ako takej".

„Je to legálne. Keď si predstavíme, že to je zamestnávanie znevýhodnených ľudí, tak to dostávajú znevýhodnení ľudia. Tu tie peniaze dostáva Šimečkova rodina, cítite ten rozdiel?“ argumentoval Kaliňák.

Pozrite si vyjadrenia premiéra o údajnom finančnom prepojení Michala Šimečku na Nadáciu Milana Šimečku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok