Pubertiak a zatrpknutý človek. Fico a Šimečka si vymenili ostré slová, premiér chce podpredsedu parlamentu odvolávať z postu

16.8.2024 16:38 , Aktualizované: 16.8.2024 19:12

Predseda vlády SR Robert Fico vo videu podporil tvrdenia ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, podľa ktorých je líder opozičného PS Michal Šimečka napojený na Nadáciu Milana Šimečku. Avizoval, že Šimečku odvolá z postu podpredsedu NR SR.

Premiér Robert Fico v najnovšom vyjadrení ostro zaútočil na predsedu Progresívneho Slovenska (PS) Michala Šimečku a obvinil ho zo zneužívania verejných financií v súvislosti s Nadáciou Milana Šimečku.

Fico reagoval na informácie, ktoré v uplynulých dňoch zverejnila ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Podľa nej nadácia získala od roku 2020 viac ako 650-tisíc eur z verejných zdrojov, pričom má už podpísané zmluvy na financovanie aj na roky 2025 a 2026. „Slovensko, máme problém!“ vyhlásil Fico.

Premiér zdôraznil, že tieto zmluvy mali byť podpísané krátko predtým, ako ministerka kultúry pristúpila k rozsiahlym personálnym zmenám v inštitúciách, ktoré dlhodobo finančne podporovali Šimečkovu nadáciu.

Chcú vraj ďalší atentát

Podľa Fica médiá a mimovládne organizácie prepojené na Progresívne Slovensko cielene marginalizujú tvrdenia ministerky kultúry a robia všetko preto, aby včerajšie vyjadrenia (15.8) znevážili alebo prekrútili.

„Predseda PS pán Šimečka je naivný politický pubertiak, ktorý sa nechal svojimi nadriadenými, teda politickými mimovládkami, nadáciami a progresívnymi médiami, vtiahnuť do hry proti legitímnej vláde,“ vyhlásil Fico. Podľa neho Šimečka spolu so svojimi spojencami organizuje protesty s cieľom destabilizovať situáciu v krajine a zvýšiť pravdepodobnosť „ďalšieho atentátu na predstaviteľov vlády“.

Fico tvrdí, že za iniciatívami Šimečku stoja okrem politických záujmov aj pokusy ochrániť finančné toky pre nadáciu, ktorú vedie jeho rodina.

Premiér reagoval aj na vyhlásenie predsedu progresívcov, v ktorom uviedol, že odmieta akúkoľvek zodpovednosť za nadáciu svojho otca. „Predstavte si, že by existovala nadácia môjho deda Adama Fica a ja by som povedal, že s ňou nemám nič spoločné. To je absurdné,“ dodal Fico.

Pomsta za opozičnú prácu

Na slová predsedu vlády reagoval aj samotný Michal Šimečka. "Robert Fico je zatrpknutý pomstychtivý človek. Jediný dôvod na moje odvolávanie bude pomsta za dobrú opozičnú prácu. Je to pomsta za 18-tisíc ľudí na protivládnom proteste. A je to aj pomsta za to, že ideme odvolávať absolútne nekompetentnú ministerku kultúry a ministra spravodlivosti, ktorý púšťa na slobodu kriminálnikov," uviedol líder PS.

"Zároveň však ide o bezprecedentný útok na politickú opozíciu a demokratické princípy v duchu najhoršieho mečiarizmu. Ak si Robert Fico myslí, že týmto ma zastraší, alebo odvedie pozornosť od toho, že kašle ľudí na Slovensku, veľmi sa mýli," dodal.

Bežné manažérske rozhodnutia

Fico obhajoval kroky ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorá podľa neho prijíma len „bežné manažérske rozhodnutia“ a koná v záujme efektívneho fungovania rezortu. Podľa premiéra je opozícia a s ňou prepojené médiá nespokojná preto, lebo Šimkovičová „odstrihla rôznych kultúrnych čudákov od štedrého zdroja verejných financií“.

„Nikto neodvoláva hercov, nezakazuje festivaly ako Pohoda, kde sú bežne protivládne stánky. Opozícia kričí len preto, že ministerka zmenila personálne obsadenie a tým ukončila prísun peňazí pre nich,“ dodal Fico.

Premiér zároveň avizoval, že navrhne, aby sa o odvolaní ministerky kultúry konala spoločná diskusia s návrhom na odvolanie Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady. Fico to zdôvodnil tým, že Šimečka podľa neho zneužíva demokratické inštitúcie, ako sú protesty, na ochranu finančných záujmov svojej rodiny.

Šimečka podozrenia odmieta

Líder opozičného hnutia PS Šimečka v reakcii na tlačovú besedu Šimkovičovej uviedol, že Nadácia Milana Šimečku nemá nič spoločné so slovenskou opozíciou ani predsedom Progresívneho Slovenska (PS).

„Je to nezávislá nadácia, ktorá funguje na Slovensku viac ako 30 rokov. Za ten čas spravila možno už stovky skvelých projektov pre tisícky žiakov, učiteliek a zamestnancov samospráv na celom Slovensku,“ uviedol predseda PS. Ako doplnil, v Nadácii Milana Šimečku pracujú nezávislí ľudia, majú správnu radu a všetky jej výročné správy je možné nájsť na internete.

Podotkol, že Nadácia Milana Šimečku bola pomenovaná po jeho starom otcovi, filozofovi a disidentovi Milanovi Šimečkovi (1930 - 1990).   

Ku situácii sa vyjadrila aj samotná Nadácia Milana Šimečku. Podozrenia o ovplyvňovaní procesu čerpania dotácií z Fondu na podporu umenia odmieta.

„Udeľovanie dotácií na trojročné obdobie nie je nič neštandardné, ba priam naopak. Dáva príležitosť ustáleným veľkým festivalom, prehliadkam a súťažiam plánovať víziu a ciele aktivít na viac ako rok, čím zabezpečuje ich väčšiu kvalitu a rozvoj,“ uviedla riaditeľka Nadácie Milana Šimečku Veronika Fishbone-Vlčková. Podobné zmluvy má podľa nej uzatvorených aj ďalších desať organizácií, ktoré dostali podporu tento rok.

Pozrite si celé video, v ktorom sa Robert Fico vyjadril:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok